Conecteaza-te cu noi

StiriEst

PS Ignatie: “Vremurile acestea pe care le trăim, atât de dificile şi delicate, ar trebui să ne smerească”

Publicat

on

În Duminica a III-a din Postul Mare (a Sfintei Cruci), Preasfinţitul Părinte Ignatie, Episcopul Huşilor, a săvârşit Sfânta Liturghie în filia Odaia Bogdana a Parohiei Bogdăneşti, Protopopiatul Fălciu. Slujba a fost oficiată în afara locaşului de cult. În cuvântul adresat celor prezenţi, Ierarhul Huşilor a explicat îndemnul Mântuitorului Hristos de a ne lua crucea şi de a ne lepăda de sinele propriu:

 „Ca să Îl urmăm pe Hristos este nevoie de o condiţie absolut esenţială: lepădarea de sine. Condiţia aceasta ne-o cere El Însuşi, spunându-ne explicit: «Oricine voieşte să vină după Mine să se lepede de sine, să-şi ia crucea şi să-Mi urmeze Mie» (Marcu 8, 34).

Luarea crucii presupune lepădarea de sine. Ce ar trebui să înţelegem prin această sintagmă? În limba greacă, termenul este mult mai puternic. Lepădarea de sine se referă la faptul că trebuie să ne negăm pe noi înşine. Să negăm toate capriciile, toate mofturile, tot egoismul, aroganţa, mândria şi toate păcatele. Trebuie să renunţăm la toate acestea pentru că numai astfel putem să Îl urmăm pe Hristos”.

Părintele Episcop Ignatie a arătat că afirmarea de sine atrage excluderea lui Dumnezeu din propria viaţă:

„A-L urma pe Hristos înseamnă să îţi asumi crucea dragostei şi a jertfei. Un Părinte al Bisericii ne spune că «toate se cer văzute după cruce».

În tot ceea ce facem în viaţă, inclusiv în gesturile cele mai nesemnificative, să ne autonegăm, să renunţăm la pornirile noastre păcătoase.

Noi avem tendinţa de a ne afirma. Mai ales în contextul acestor vremuri foarte delicate, unii fac abuz, încearcă să se afirme, să se impună celor din jur. Ori de câte ori încercăm să ne afirmăm pe noi înşine, săvârşim un păcat. Vrem să ni se acorde atenţie deosebită, vrem să fim în centrul atenţiei celor din jur. Acest lucru este păcat!

Afirmarea de sine este o piedică în a trăi profund Evanghelia lui Hristos! Consider că vremurile acestea pe care le trăim, atât de dificile şi delicate, ar trebui să ne smerească. Prea mult s-a afirmat omul pe sine însuşi, excluzându-L pe Dumnezeu.

Ori de câte ori omul se afirmă pe sine şi se pune în centrul atenţiei, nu face altceva decât să Îl nege pe Dumnezeu, să Îl scoată din ecuaţia vieţii sale. Acelaşi lucru se întâmplă şi la nivelul omenirii. Dacă ne afirmăm pe noi înşine şi scoatem în evidenţă cât de grozavi suntem, că dispunem de tehnologie, de ştiinţă, de cunoaştere, de fapt Îl negăm pe Dumnezeu, iar El ne lasă să ne descurcăm noi singuri.

Unde este cunoașterea acumulată până acum? De ce nu putem face față acestei pandemii? Unde este ştiinţa, care a ajuns să fie, într-un fel, idolatrizată şi să îi ia locul lui Dumnezeu, ca şi când ar rezolva toate problemele omului? Se pare însă că nu le rezolvă.

Nu are cum. Când îl excludem pe Dumnezeu, El ne lasă să ne descurcăm noi înşine”.

Totodată, Ierarhul Huşilor a arătat că purtarea crucii presupune smerenie şi asumarea şi a ceea ce este greu sau nu ne convine:

„Evanghelia ne învaţă să lăsăm capriciile, mândria, mofturile şi să ne asumăm starea de jertfă, de smerenie, de înţelegere a celui de lângă noi.

Să nu ne comportăm cu aroganţă şi mândrie faţă de semenii noştri. Să fim într-o stare pemanentă de jertfă, aşa cum a fost Hristos pe cruce. El, pe cruce, S-a smerit pe Sine, slujindu-ne pe fiecare dintre noi şi iubindu-ne aşa cum nimeni, niciodată, nu ne-a iubit.

Ca să-L urmăm pe Hristos trebuie să ne lepădăm de noi înşine. Să ne negăm pe noi înşine, în afirmarea noastră de sine, cu orice preţ. Să renunţăm la orgoliu, la mândrie, la păcate, la tot ceea ce ne ține departe de Dumnezeu. Cruce înseamnă să facem și ceea ce nu ne convine!

Hristos Însuși este Cel care, înainte de a fi răstignit, S-a rugat în Grădina Ghetsimani, lui Dumnezeu-Tatăl: «Doamne, dacă este cu putință, să treacă paharul acesta al suferinţei». Lui Hristos Însuşi – ca om vorbind – Îi era greu în fața suferinței. Şi-a asumat-o, evident. Nu a fugit de suferință, dar Îi era greu în fața ei, aşa cum și nouă ne este greu ori de câte ori viața ne aruncă în situații foarte delicate, în situații de suferință”.

StiriEst

Situatie disperata la Ambulanta! Angajatii nu au echipamente de protectie

Publicat

on

De catre

Mai mulţi salariaţi din cadrul Serviciului de Ambulanţă Judeţean (SAJ) Vaslui au solicitat sprijin pentru achiziţia de materiale sanitare de protecţie, apelul fiind distribuit în mediul on-line. ‘Noi, cei din linia întâi, Serviciul de Ambulanţă Judeţean Vaslui, deşi mereu prezenţi în ochii tuturor, am încercat sa ne desfăşurăm activitatea cu maximă discreţie şi fără sa cerem ajutor, în ciuda diferitelor deficienţe. Dar a venit ziua când avem nevoie de sprijinul vostru, oricât ar fi de mic, constând în materiale sanitare de protecţie: măşti, mănuşi, dezinfectanţi şi combinezoane. Rog din tot sufletul pe cei ce au cunoştinţe care ne pot da detalii de unde putem cumpăra aceste materiale să ne ajute! Doar uniţi putem învinge!’, a transmis o asistentă din cadrul SAJ Vaslui. 

Purtătorul de cuvânt al SAJ Vaslui, medicul Daniel Ungureanu, a declarat că instituţia a primit o serie de materiale de protecţie, dar că cea mai mare nevoie este de măşti. ‘Am primit o serie de materiale prin Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă, dar cel mai greu este cu măştile de protecţie. La intrarea în tură se dau câte două, trei măşti. Orice sprijin este binevenit’, a declarat dr. Daniel Ungureanu. Angajaţii SAJ Vaslui au anunţat că sunt dispuşi să-şi achiziţioneze pe cont propriu echipamente de protecţie.

Citeste in continuare

StiriEst

Noi restricţii de circulaţie! Iohannis: “Folosim și Armata”

Publicat

on

De catre

Klaus Iohannis a anunțat că toate recomandările din Ordonanța militară devin obligații.”Am discutat măsurile suplimentare care se cer luate şi pot să vă spun. că am convenit că este nevoie de măsuri suplimentare pentru a încetini răspândirea virusului. Se vor introduce noi restricţii de circulaţie. Ce a fost până acum o recomandare devine obligaţie. Evident că oamenii pot ieşi pentru a merge la servicu şi a-şi face cumpărătrule necesare, însă aceste restricţii devin obligaţii”, a precizat preşedintele.

Iohannis a anunţat că pentru persoanele din carantină şi izolare vor fi pregătite măsuri de supraveghere electronică, pentru că este necesar ca aceste măsuri să fie respectate intergral

Armata va veni în ajutorul forțelor de ordine publică, Jandarmerie și Poliție.”Am decis să folosim şi Armata, pentru a gestiona mai bine situaţiile apărute în teren şi care va trimite personal pentru a suplimenta efectivele de Poliţie, Jandarmerie şi Politie locală”, a declarat preşedintele.

Citeste in continuare

StiriEst

Iata traseul vasluianului infectat cu coronavirus. De ce nu l-au pus autoritatile in izolare

Publicat

on

De catre

Tanarul in varsta de 31 de ani, depistat marti seara cu coronavirus, a intrat in tara pe data de 8 martie , dar nimeni nu stie pe unde. Autoritatile se contrazic si spun ba ca prin Vama Nadlac, ba ca nu figureaza in nicio baza. La acel moment Marea Britanie, tara din care s-a intors vasluianul, nu se afla inclusa pe lista zonelor galbene cu multi infectati de coronavirus. Ca atare, autoritatile romane nu au luat nicio masura atunci pentru persoanele care reveneau in tara. El a fost lasat sa plece spre casa fara sa i se recomande sa stea izolat sau sa nu intre in contact cu alte persoane. Barbatul a ajuns la Vaslui pe 9 martie in jurul diminetii. A avut la dispozitie numai doua zile sa se plimbe prin oras. A stat in acelasi apartament cu mama sa si a fost vizitat de rudele apropiate si de prieteni. Acum toti ascund acest lucru.

Smecheria nu te protejeaza de boala!

Oamenii nu constientizeaza ca daca nu recunoac adevarul, isi fac rau singuri si inainte de orice alta sanctiune penala, ei risca sa isi imbolnaveasca persoanele dragi. Sunt primii care au de suferit si de pierdut! Vasluianul confirmat pozitiv cu COVID -19, a avut la dispozitie doua zile sa se intalneasca cu prietenii, cu familia si sa mearga in diverse locuri din oras. Si nu a incalcat nicio regula. Abia dupa doua zile de la sosirea la Vaslui, a inceput sa se simta rau si sa expectoreze sange. Atunci a fost dus cu o ambulanta la Sectia de Boli Infectioase a Spitalului de Urgenta din Vaslui. Dar ce sa vezi: nici asa autoritatile nu au intrat in alerta si nu au demarat o ancheta epidemiologica. Au sustinut sus si tare ca barbatul nu are coronavirus. Cumnata sa a continuat sa mearga la serviciu, mama sa a intrat in contact cu mai multe persoane, la fel si fratele sau.

Citeste in continuare

StiriEst

Un medic husean a intrat in izolare! Primarul Ciupilan cauta solutii pentru a aproviziona spitalul cu echipamente

Publicat

on

De catre

Bomba a explodat in aceasta dimineata si la Spitalul din  Husi. Un barbat intors recent din Germania unde lucra ca sofer de TIR, a ajuns la unitatea medicala acuzand simptome asemanatoare cu cele ale infectiei cu coronavirus. El a fost internat in Sectia de Boli Infectioase a unitatii sanitare si a fost pus in salon cu un politist, bolnav de pleurezie. Informatia venita pe surse, arata ca suspectul de coronavirus a beneficiat de un test rapid, iar acesta a iesit pozitiv. El a mai fost suspus unui test la intoarcerea din Germania, dar acela ar fi iesit negativ la momentul respectiv. Cum barbatul se simtea rau, a mers la spital. Medicii de aici au primit mai multe teste rapide si suspectul a fost imediat testat pozitiv.

Pacientul se află izolat într-un pavilion separat, în care a funcţionat fostul dispensar TBC.

”Am vorbit cu doamna manager de la spital şi momentan stocul de materiale de protecţie ajunge pentru câteva zile. Repet, pentru câteva zile. Noi facem toate eforturile pentru a sprijini spitalul. Anul acesta, fără a bănui ce ne aşteaptă, am alocat şase miliarde spitalului. Vom mai aloca, la rectificare dacă va fi nevoie. Problema o întâmpinăm, însă, la furnizori. Preţurile au crescut de-a dreptul halucinant, iar aici noi considerăm că trebuie să intervină Guvernul. Este inadmisibil să dăm 15 lei pe un litru de spirt, care, înainte era 1,5 lei. O mască cu filtru 45 de lei. Preţurile pur şi simplu au luat-o razna”, a declarat primarul municipiului Huşi, Ioan Ciupilan.

Citeste in continuare

StiriEst

Mama tanarului bolnav de coronavirus, vanzatoare la un magazin, iar baiatul a colindat tot orasul?

Publicat

on

De catre

Ancheta epidemiologica extrem de dificila in cazul tanarului din oras, depistat cu coronavirus. Autoritatile sunt depasite de situatie si preocupate mai mult sa ascunda realitatea si lipsurile din sistemul sanitar. Rezolvarea problemelor este lasata in plan secund. Vecinii si prietenii celui infectat cu coronavirus au intrat insa in  panica si au inceput sa vorbeasca. Acesta locuieste cu mama sa. Prietenii tanarului de 31 de ani sustin ca lui nu i-a spus nimeni ca trebuie sa stea izolat, nici DSP si nici alta autoritate. Mama tanarului ar fi fost vanzatoare de ocazie la un magazin alimentar iar femeia ar fi fost vazuta cand statea la respectivul magazin. Chiar vecinii celor doi fac marturisiri socante. “A stat la magazin, la unii chiar le-a povestit ca i-a venit baiatul din Anglia, dar ca e sanatos. L-am vazut si pe el la magazin. Femeia nu a crezut nicio clipa ca baiatul ei este infectat cu coronavirus. Noi am mers zilnic la acel magazin sa cumparam diverse produse. Sunt zeci de oameni care au intrat acolo, plus vanzatoarea care este angajata”, povesteste un vecin. De asemenea, mama tanarului bolnav de coronavirus, a umblat prin scara blocului, a iesit, a intrat si nimeni nu s-a gandit ca poate fi infectata. “Eu am fost la magazin chiar in ziua in care l-au luat pe baiat cu salvarea. Vanzatoarea de acolo era foarte panicata si speriata, dezinfecta de zor. Era speriata tare, nu mi-am dat seama atunci de ce”, spune un alt locatar. Mai multi vecini de-ai barbatului, dar si cativa cunoscuti, sustin ca tanarul nu ar fi stat izolat la domiciliu si ca a frecventat mai multe localuri din oras. Chiar in zona blocului in care locuieste tanarul depistat cu coronavirus este un bar, iar acolo el s-ar fi intalnit cu mai multi amici. “Este un bar aici in zona unde se aduna tinerii astia mai galagiosi. Au fost acolo mai multi”, afirma un alt vecin. Evident, autoritatile au dormit si dorm in continuare. Nimeni nu a luat nicio masura. Mai mult, un om de afaceri din Vaslui sustine ca s-a intalnit cu tanarul bolnav intr-o benzinarie din oras. 

Nimeni nu spune daca mama tanarului a fost testata si care este rezultatul

Am incercat sa aflam de la autoritatile sanitare daca mama tanarului sau alte persoane din anturajul sau, au fost testate pentru coronavirus. Nimeni nu vrea sa spuna nimic. Familia celui infectat este extrem de revoltata si ii ameninta pe toti cei care vorbesc despre acest caz. Pana in ultimul moment, rudele au sustinut ca barbatul nu este bolnav de coronavirus si ca are doar o afectiune la plamani. Va reamintim, rezultatele testelor pentru coronavirus, efectuate in cazul tanarului de 31 de ani din Vaslui, au iesit pozitive. Ele au fost confirmate oficial de autoritati. Tânărul în vârstă de 31 de ani, întors din Marea Britanie pe data de 8 martie, a fost preluat pe 19 martie de un echipaj de la salvare, de la domiciliul său de pe strada Zimbrului din Vaslui. Potrivit medicilor, barbatul avea febră 38-39 de grade şi scuipa sânge. Pacientul a fost internat la Secția de Boli Infecțioase a Spitalului Județean de Urgență Vaslui și i s-au recoltata probe pentru a fi testat pentru coronavirus. Starea bărbatului s-a agravat. El a fost adus în cursul zilei de luni la Spitalul de Urgență, la Secția Anestezie Terapie Intensivă. A fost transportat pe scara de incendiu a unității medicale, iar potrivit unor surse medicale, acesta se degradează din punct de vedere respirator. Barbatul bolnav de coronavirus a stat aproape 24 de ore la sectia de Anestezie si Terapie Intesiva a Spitalului de Urgenta din Vaslui. Abia in aceasta dimineata el a fost transferat la Spitalul de Boli Infecțioase din Iași, acolo unde sunt tratați bolnavii de coronavirus din Moldova. Surse din randul autorutatilor au declarat pentru stiriest.ro ca au in vedere deschiderea a cel putin doua dosare penale. Ramane de vazut daca asa va fi.
Mihaela SIMA

Citeste in continuare

Populare

Copyright © 2017 Stiri Est