Conecteaza-te cu noi

StiriEst

VIDEO-PS Ignatie, Slujba de Inviere fara credinciosi. “Nici noua nu ne este usor fara dumneavoastra”

Publicat

in

Slujba de Înviere din 19 aprilie 2020 a fost prima din istorie fără creștini în biserici. Lăcașele de cult au fost goale, la fel și străzile sau ulițee satelor. Dacă în anii din urmă bisericile erau arhipline, iar dupa miezul nopții mii de creștini plecau spre case cu lumânări aprinse în mâini, anul acesta străzile au fost goale. La Catedrala Episcopală din Huși, Preasfințitul Părinte Ignatie, a oficiat Slujba de Înviere fără credincioșii. Slujitorii Episcopiei au ieșit la miezul nopții în curtea Catedralei Episcopale cu lumânări aprinse în mâini, dar nu au avut cui să împartă Lumina. 

Birsa Turism ProfEstetica Cursuri

“Mulţi poate sunteţi trişti că nu puteţi fi cu noi, slujitorii Bisericii, la această slujbă unică din cursul anului bisericesc. Şi aveţi motive să fiţi mâhniţi. Nu ştiu dacă simţiţi vreo mângâiere sau se micşorează cu ceva tristeţea dumneavoastră, când vă mărturisim, cu maximă certitudine şi fără lamentaţii gratuite, că nici nouă nu ne este uşor fără dumneavoastră. Biserica nu suntem doar noi, slujitorii şi cântăreţii bisericeşti, ci toţi formăm frumuseţea şi unitatea Trupului lui Hristos: episcopi, preoţi, diaconi, monahi, cântăreţi şi credincioşi. Acum, în starea de faţă, dacă mă pot exprima în felul acesta, funcţionăm incomplet. Este ca şi cum la o nuntă frumoasă şi plină de veselie constaţi că dispare instantaneu mireasa. Nu pentru o jumătate sau o oră, ci pentru câteva luni bune. Criza coronavirusului nu îşi propune să Îl fure pe Dumnezeu, ci pe cei care nu credeam că pot fi furaţi vreodată: credincioşii. Bisericile s-au golit fără niciun pact sau vreo agresiune umană. Aşa ne-am trezit că nu vă mai avem în bisericile dumneavoastră – nu ale noastre, ale slujitorilor. Totul a fost unilateral: virusul invizibil şi nemilos a decretat stare de urgenţă, iar credincioşii au trebuit să dispară din calea lui. Noi doar am încuviinţat. Probabil din prudenţă, din frică, din maximă responsabilitate, şi mai ales din grijă conştientă faţă de sănătatea semenilor noştri, inclusiv a celor vârstnici sau suferinzi, care sunt cei mai ameninţaţi. Deoarece sănătatea este unul dintre cele mai minunate daruri din partea lui Dumnezeu. Şi cum ştim fiecare în parte, de daruri este bine şi indicat să avem deosebită grijă. Nu să le lasăm în calea nimicitorilor”, a spus Preasfințitul Ignatie. 

Fest Bijuterii Avis Coffee Shop

Ce reprezintă Lumina Sfântă

Primul Paște în izolare, primul Paște fără familii reunite, primul Paște cu străzile goale și primul Paște în care lumina Învierii a ajuns, în multe case, cu trei-patru ore înaintea sfintei slujbei de Înviere. Este un Paște altfel. Totul, din cauza situației fără precedent create de pandemia de coronavirus. Învierea Domnului este cea mai importantă sărbătoare pentru întreaga creştinătate. În această noapte, lumina învinge întunericul, iubirea învinge moartea şi duşmănia, dar acum, mai mult ca oricând, aceste valori parcă au căpătat alte dimensiuni. Lumina Sfântă este considerată un miracol al ortodoxiei, care se întâmplă în fiecare an de Paşte la Ierusalim când, în timpul Vecerniei Mari din Sâmbăta Mare, între orele 12,30 şi 14,30, deasupra Sfântului Mormânt se aprinde un foc care se pogoară din cer, manifestându-se diferit în fiecare an şi care, în primele minute, nu frige. Lumina este adusă credincioşilor de Patriarhul Ierusalimului.

Populare

Stiri din categoria: StiriEst Știri Est – portalul tău de știri din Moldova, Vaslui, Botoșani, Iași, Suceava, Bacău, Neamț. Ziar online de știri locale și regionale.