Conecteaza-te cu noi

StiriEst

Un tir in care erau 1,5 milioane de euro a trecut prin Vama Albita fara ca vamesii sa depisteze banii

Publicat

in

Vameşii moldoveni au reuşit o captură record în vama Leuşeni, după ce au depistat circa 1,5 milioane de euro, în bancnote a câte 20 şi 50 de euro, camuflate în pungi de plastic ce erau ascunse în cabina unui TIR, care se îndrepta spre Republica Moldova din România.

Serviciul Vamal din R. Moldova a confirmat acţiunea vameşilor abia seara târziu, după ce toată presa a relatat despre acest subiect în urma unor imagini video apărute pe aplicaţia Telegram. 

„Cazul este investigat în comun cu Procuratura pentru Combaterea Criminalităţii Organizate şi Cauze Speciale. Vom reveni cu informaţii”, se spune într-un comunicat de presă emis de Serviciul Vamal.

Serviciul Vamal nu a precizat ce sumă de valută a fost capturată, însă autorul postării de pe Telegram afirma că este vorba despre circa 1.5 milioane de euro. În plus, în imaginile video, unul dintre vameşi, la un moment dat declară că în pungile de plastic, unde erau ascunşi banii, sunt „milioane de euro”. 

La scurt timp de la apariţia ştirii privind captura record de valută, unul dintre consilierii preşedintelui ţării, Ernest Vardanean, a scris pe Telegram că banii erau destinaţi unor partide de opoziţie, ca acestea să lupte împotriva lui Igor Dodon. Ernest Vardanean a sugerat că o parte din bani urmau să ajungă şi la primarul de Bălţi, Renato Usatîi. Edilul nu a rămas indiferent faţă de aceste acuzaţii şi a făcut un Live pe pagina sa de Facebook. Acesta a respins acuzaţiile şi a declarat că a reuşit să afle mai multe detalii despre contrabanda cu valută, iar sursele sale pe care le-a contactat i-au comunicat cine este şoferul TIR-ului şi din ce grupare infracţională face parte. Usatîi nu a dezvăluit numele persoanei care stă în spatele contrabandei cu valută, dar a precizat că numele începe cu litera „V” şi că acesta este originar din comuna Băcioi, municipiul Chişinău.

Astfel, Renato Usatîi sugerează că ar fi vorba despre Vladimir Mardar, zis Vova. 

Cine este Vladimir Mardar, presupusul autor al contrabandei cu 1,5 milioane de euro

Potrivit Ziarului de Gardă, în perioada 2009-2014, Vladimir Mardar, în vârstă de 44 de ani, a fost judecat pentru contrabandă cu ţigări, fiind învinuit de procurorii din R. Moldova că „intenţionând să obţină un profit în rezultatul trecerii bunurilor prin contrabandă peste frontiera vamală a R. Moldova, a organizat şi transportat peste frontiera vamală a R. Moldova cu România ţigări, prin ascunderea acestora în locuri special adaptate, cât şi folosind fraudulos documentele vamale, declarându-le neautentic în documentele respective”.

Conform datelor acumulate de procurori şi care se regăsesc într-o hotărâre a Curţii Supreme de Justiţie, Mardar a fost prins în timp ce ar fi livrat ţigări în două rânduri pe parcursul anului 2008 în valoare de 4,5 milioane de lei.

Vladimir Mardar a fost însă declarat nevinovat de către judecătorii din R. Moldova, în februarie 2014, care au ajuns la concluzia că acuzarea a motivat învinuirea sa „doar pe nişte presupuneri, care nu s-au confirmat prin nicio probă obiectivă sau subiectivă, utilă, veridică şi care ar corobora cu alte probe”, scrie ZdG.

Urmărit de justiţia română

Pe 18 iulie 2008, Vladmir Mardar, originar din R. Moldova, dar care deţine şi cetăţenia română, alături de Ghiţă Berbece, şeful Biroului Vamal Albiţa, şi trei interlopi, unul din R. Moldova, Vasile Rodideal, şi alţi doi din Iaşi, Bogdan Ionuţ Radu şi Nicu Cercel au fost reţinuţi de procurorii DIICOT. Potrivit anchetatorilor, cei cinci ar fi introdus ilegal în România peste 1 milion de pachete de ţigări, numai în anul 2008. 

Potrivit procurorilor, şeful Vămii Albiţa ar fi sprijinit gruparea infracţională, asigurându-se că TIR-urile cu ţigări trec fără a fi controlate riguros. Gruparea ar fi fost coordonată în România de Vasile Rodideal, iar în Republica Moldova de Vladimir Mardar din Băcioi, zis „Vova” şi “Tătăroi”, care se ocupa şi de cumpărarea ţigărilor, care de asemenea este dat ]n urmărire de autorităţile române.

În iunie 2011, Vladimir Mardar a fost anunţat în căutare de oamenii legii din România pentru evaziune fiscală şi iniţiere şi constituire a unui grup infracţional organizat. Vladimir Mardar era suspectat că împreună cu Vasile Rodideal ar fi pus bazele unei reţele de trafic cu ţigări. Potrivit procurorilor, primul ar fi achiziţionat ţigări din Republica Moldova şi facilita trecerea transporturilor prin vama moldoveneasă. Marfa ar fi fost trimisă cu TIR-urile în România. Capul reţelei din România ar fi fost Vasile Rodideal. Acesta împreună cu alte trei persone s-ar fi ocupat de trecerea ţigărilor prin Vama Albiţa şi ulterior comercializarea lor. Dosarul penal deschis pe numele lui Vladimir Mardar în România a fost transmis organelor de drept din Republica Moldova. Instanţa moldovenească însă l-a achitat pe Mardar.

Populare

Stiri din categoria: StiriEst Știri Est – portalul tău de știri din Moldova, Vaslui, Botoșani, Iași, Suceava, Bacău, Neamț. Ziar online de știri locale și regionale.