Conecteaza-te cu noi

StiriEst

Conditii inumane in Spitalul Barlad! Bolnavii nu primesc nici macar apa, iar angajatii sunt la mila lui Dumnezeu

Publicat

on

În vreme ce pacienții și cadrele medicale se plâng de condițiile din Spitalul Bârlad, managerul Daniela Borș susține că spitalul este bine organizat. Spitalul Municipal de Urgență Elena Beldiman – Bârlad, din județul Vaslui, a devenit spital-suport pentru pacienții infectați cu COVID-19 pe 25 martie. Epidemia i-a prins nepregătiți pe cei din conducerea spitalului, au declarat cadre medicale pentru ziarul Libertatea, solicitând confidențialitatea.

“Celofane cu bețe” pe post de izolare

“Este o mare problemă cu circuitele din spital. Sunt niște celofane puse cu niște bețe. Astea sunt circuitele, te dezbraci aici și alături cică e zonă curată. Au pus un gard care desparte bucătăria, farmacia, vestiarele și Anatomia Patologică de COVID. Când trec bolnavii se trage gardul și nu mai trece nimeni, așteptăm o jumătate de oră până putem trece, acesta este circuitul bolnavului cu coronavirus?,” a spus un angajat al spitalului pentru ziarul Libertatea.

“Igienistul spitalului stă ascuns în birou”

“Avem 200 de vestiare într-o încăpere și sunt amestecate toate secțiile. Dacă colegul tău din față se dezbracă, trebuie să aștepți, pentru că nu ai cum să deschizi ușa, e spațiul foarte mic”, au spus aceleași surse.

“Nu este pericol când intri la pacient. La bolnavi suntem protejați, problema e la circuit, când ieși, te contaminezi. Igienistul spitalului, de când a apărut această epidemie, nu a urcat o dată pe secție, stă ascunsă în birou”, a continuat angajatul. În schimb, Daniela Borș, managerul spitalului, este de altă părere.

“Deci eu am organizat pe ture. Dacă tura începe la 7.00, vin la 6.50 o parte și se schimbă după care restul vin la 7, astfel încât să se respecte această distanță. Legat de infrastructura pe care o avem la nivel de spital, spitalul este vechi, din 1974. Am încercat să facem noi niște circuite cu ajutorul medicului epidemiolog”.

Până în momentul de față, ne descurcăm, pentru că nu avem foarte mulți pacienți confirmați cu COVID-19. Ca și cadre medicale s-au infectat trei asistente medicale de pe secția de Boli Infecțioase, o infirmieră și încă două asistente de la Secția Pneumologie.

Directorul a dat asigurări că personalul are toate condițiile.

“Noi am delimitat zona curată de zona murdară (n.r. – zona cu pacienți COVID), doamnele ies din zona cu pacienții respectivi, se dezbracă de combinezon și trec în zona curată. Acolo, au tot ce le trebuie: au chiuvetă, se pot spăla pe mâini, au dezinfectant. Important este să se spele cât mai des. Am cumpărat pompe pe fiecare secție, iar angajații asigură această igienizare”.

“Un singur flacon de alcool pe lună”

În schimb, angajații spitalului spun că realitatea este cu totul alta, iar pentru reprezentanții spitalului dictonul unității medicale este: “Faceți economie!”. “Nu avem duș. Nu există dezinfectant, există doar în depozit. Ne-au dat un alcool cu care să ne dezinfectăm. Nu se dau pe secții, s-a dat un singur flacon într-o lună. O persoană care lucrează la dezechipat, prin perdeaua aia de plastic care s-a pus, pregătește cană cu apă cu sare, avem și alcool sanitar, și clor. Mai avem și pastiluțe Biclosol, le dizolvăm în flacoane cu apă și clor, ne dăm pe mâini. Ne spun că fac economie. Se irită mâinile de la clor, ne dăm cu cremă”, a mai spus angajatul.

Personalul medical spune că a cumpărat paie ca bolnavii să poată bea apă

S-au donat mii de sticle de apă, bolnavii nu au o sticlă de apă, se scot din magazie, dar la bolnavi nu ajung. Unde e apa?

Ne-am chinuit cu bidoane de 2 litri, unii bolnavi sunt imobilizați la pat, nu ai cu ce să le dai pastilele. Este foarte greu să îi dai apă de la robinet unui pacient. Am cumpărat din banii noștrii paie ca să bea, nu pot, nu au putere să bea”, a mai spus angajatul spitalului.

Angajat al Spitalului din Bârlad: 

Situația legată de apă a fost confirmată și de managerul spitalului.

“Cumpărăm apă pentru pacienți, pentru că nu este prevăzut nicăieri, este o alocație de hrană de 10 lei, ce facem? Trebuie să-i dai apă să bea. S-a cumpărat apă și din banii din donații, și din bănuții spitalului. Am încercat să le îmbunătățim mâncarea. Avem niște pacienți peste 80 de ani care au ajuns până acolo încât le pasăm mâncarea, să înghită. Problema cu apa e doar acum. Sunt oameni de la țară care beau și apă de la robinet”, a explicat Daniela Borș.

Ana IOSIF

1 Comentariu

1 Comentariu

  1. Nicol

    mai 10, 2020 la 6:49 am

    Nu mai sunt angajați sa aducă apă potabilă de la cizmele din oras, este pe gratis?

Raspunde

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

StiriEst

Mai multe animale au fost ucise de flacarile unui incendiu

Publicat

on

De catre

Incendiu la o gospodărie din Berchișești, județul Suceava. 

La fața locului au intervenit pompierii militari ai subunităților din Gura Humorului, Suceava și Câmpulung Moldovenesc, împreună cu lucrătorii Serviciilor Voluntare pentru Situații de Urgență Cornu Luncii, cu șapte autospeciale de stingere și o ambulanță SMURD.

La sosirea echipajelor, flăcările se manifestau la casa de locuit și la anexele gospodărești. Incendiul a afectat și o parte din acoperișul locuinței învecinate, existând pericol de propagare la întreaga clădire.

Pe timpul intervenției, pompierii paramedici SMURD au acordat primul ajutor medical unei femei (69 ani), care a suferit un atac de panică. Ulterior, aceasta a fost transportată la Centrul de Primiri Urgențe al Spitalului din Gura Humorului, pentru investigații suplimentare.

Au ars: adăpostul de animale pe o suprafață de 120 mp, depozitul de furaje pe 80 mp, trei magazii, corp comun, pe 96 mp, adăpostul de animale pe 10 mp, magazia de lemne pe 30 mp, garajul pe 32 mp, camera centralei pe 8 mp, bucătăria de vară pe 24 mp, mansarda și acoperișul casei pe aproximativ 100 mp. S-au degradat parterul și fațada casei de locuit, precum și elemente de tâmplărie din PVC. În incendiu au pierit trei vaci, doi porci și păsări de curte.

La casa învecinată, au ars aproximativ 50 mp din astereala acoperișului și s-a degradat învelitoarea din tablă, pe aceeași suprafață, precum și elemente de tâmplărie din PVC.

Flăcările au izbucnit din zona adăpostului de animale, iar cauza probabilă a fost efectul termic al curentului electric, generat de un cablu electric defect.

Incendiul a fost lichidat la ora 11:00, iar pompierii au salvat obiecte de mobilier, materiale textile, aparate electrocasnice și parterul locuinței, precum și casa învecinată, cu bunurile aferente. ziardesuceava.ro

Citeste in continuare

StiriEst

Se redeschid salile de fitness. Regulile stricte care trebuie respectate

Publicat

on

De catre

Redeschiderea sălilor de fitness și culturism este un moment așteptat cu interes de foarte mulți români. În acest sens, preşedintele Federaţiei Române de Culturism şi Fitness, Gabriel Toncean, vine cu o veste importantă.

Sălile de culturism şi fitness din România se vor redeschide după 15 iunie, cu respectarea unui set de condiţii necesare pentru prevenirea răspândirii noului coronavirus, a transmis Gabriel Toncean, într-o postare pe pagina sa de Facebook.

“Ca urmare a discuțiilor pe care le-am purtat astăzi la Ministerul Sănătății, împreună cu reprezentanții Institutului Național de Sănătate Publică, mă bucur să vă pot anunța că vom putea face sport la aparate în curând. Este important de precizat că, în prima etapă, vor fi redeschise doar sălile cu aparate de forță, nu și cele care oferă exclusiv spațiu pentru aerobic”, a scris preşedintele Federaţiei Române de Culturism şi Fitness.

Printre măsurile de siguranță care sunt luate în calcul se află următoarele puncte:

– accesul în sală să se facă doar cu programare prealabilă;

– distanța între sportivi să fie de 4 metri pătrați;

– aparatele de aer condiționat vor fi folosite, însă va fi necesară curățarea filtrelor;

– se recomandă și aerisirea naturală;

– va fi permisă folosirea supravegheată a vestiarelor;

– nu va fi permisă folosirea dușurilor;

– în timpul antrenamentului se va lăsa un aparat liber, între două aparate folosite.

Toncean a mai transmis că până la data de 10 Iunie se va face publică lista finală a măsurilor de siguranță, care vor trebui respectate în interiorul sălilor de fitness.

Citeste in continuare

StiriEst

De la 1 iunie se redeschid terasele, circulatia va fi libera

Publicat

on

De catre

Președintele României, Klaus Iohannis, a susținut la Palatul Cotroceni o declarație de presă, în care a anunțat o serie de măsuri suplimentare de relaxare pentru data de 1 iunie.

  • Se redeschid terasele, plajele, competițiile sportive
  • Se renunță la declarația pe proprie răspundere
  • se reiau transporturile internaționale rutiere și feroviare

Președintele a precizat că este necesară o atenție foarte mare în continuare, deoarece aproape 200 de persoane infectate cu coronavirus se află încă la terapie intensivă, iar alte aproape 200 de infectări noi au fost depistate în ultimele 24 de ore.

“Dați-mi voie să vă spun că avem și astăzi aproape 200 de cazuri noi, aproape 200 de persoane la terapie intensivă. În consecință, în continuare atenție. În ce privește măsurile de relaxare, avem și câteva vești pozitive. Începând din 1 iunie, se reiau alte câteva activități. Astfel, de la 1 iunie, se redeschid terasele. Este clar ca e nevoie de unele măsuri foarte speciale, care vor fi comunicate ulterior. Vor exista 2 metri între mese, maxim 4 persoane la o masa și astfel ucrurile vor fi sub control”, a anunțat președintele.

Alte măsuri anunțate de Iohannis pentru 1 iunie

– Se va putea merge la plaja, cu pastrarea distantei de cel putin 2 metri intre scaunele de plajă.

– Va fi reluat transportul interlational rutier si feroviar.

– Se reiau spectacolele in aer liber, cu un numar de pana la maxim 500 de spectatori, asezati la distanta.

– deplasarile in afara localităților vor fi libere, nu va mai fi nevoie de declaratie cand iesim din localitate.

– competitiile sportive se vor putea relua, doar pentru sporturile care se practica in aer liber, fara spectatori. Fără sporturi de contact.

Citeste in continuare

StiriEst

ZIUA EROILOR-Mesajul primarului Vasile Paval

Publicat

on

De catre

Citeste in continuare

StiriEst

ZIUA ABSOLVENTULUI DE LICEU

Publicat

on

De catre

Citeste in continuare

Populare

Copyright © 2017 Stiri Est