Conecteaza-te cu noi

StiriEst

Curatenia, o prioritate in comuna Stefan cel Mare

Publicat

on

Primarul comunei Ștefan cel Mare anunță cetățenii că operatorul Financiar Urban a început activitatea de salubrizare la punctele de colectare de pe raza comunei încă din luna  ianuarie. Ca atare, vă începând cu data de 1 Mai s-a început încasarea taxei pentru acest serviciu de colectare a gunoaielor. “Plata se face la casieria Primariei, lunar, pe fiecare ROL/5 lei/persoana, conform Regulamentului de instituire a taxei de salubrizare a Asociatiei de Dezvoltare Intercomunitara a jud. Vaslui. Pentru a preveni depozitările de gunoi în locuri nepermise  vom incerca sa infiintam acolo unde este nevoie si alte puncte de colectare”, a spus primarul Mihai Moraru. 

StiriEst

Sefii de promotie de la liceele vasluiene, felicitati de primar

Publicat

on

De catre

Astăzi, 29 mai, primarul Vasile Pavăl a vizitat fiecare liceu pentru a felicita pe cei șapte șefi de promoție, pe părinții și profesorii acestora, precum și pe directorii unităților de învățământ liceal, oferindu-le diplome, flori și plachete pentru a-și aminti, peste ani, de frumoasele rezultate ale strădaniei lor în ale învățării. “Fiindu-ne, practic, imposibil să ne arătăm aprecierea față de promoția 2020 a liceelor vasluiene în Centrul Civic al municipiului, primarul Vasile Pavăl a ținut să mulțumească acestei generații prin intermediul șefilor de promoție și să demonstreze că toți ocupă un loc aparte în inima lui”, a declarat Geanina Tofan, purtătorul de cuvânt al Primăriei Vaslui. 

 ANDRONIC Dragoș Sebastian, șef promoție Liceul Emil Racoviță, media 10, cls. a XII-a D, diriginte – prof. RĂDUȚĂ Luminița

 IFTODE Ștefania, șef promoție Liceul Emil Racoviță, media 10, cls. a XII-a D, diriginte – prof. RĂDUȚĂ Luminița

 PRICOPI Nicoleta Carmen Bianca, șef promoție Colegiul Economic Anghel Rugină, media 9,97, cls. a XII-a E, diriginte – prof. FILIP Alexandru

 ULEA Anastasia, șef promoție Liceul Mihail Kogălniceanu, media 9,94, cls. a XII-a F, diriginte – prof. CALINIUC Daniela

 APORCĂRIȚI Andreea, șef promoție Liceul Ștefan Procopiu, media 9,85, cls. a XII-a D, diriginte – prof. ACHIHĂIȚEI Adrian

 BEJENARU Maria, șef promoție Liceul cu Program Sportiv, media 9,73, cls. a XII-a D, diriginte – prof. CRĂCIUN Costică

 POPA Elena Paula, șef promoție Liceul Ion Mincu, media 9,34, cls. a XII-a L, diriginte – prof. TOMA Pavel

 “Ei reprezintă viitorul nostru, ei sunt cei cărora drumul li se deschide în aceste zile spre alte zări, pe care le dorim senine. Îi așteptăm înapoi acasă, la Vaslui, după terminarea studiilor superioare, căci ei vor demonstra calitatea învățământului vasluian și a implicării noastre în aceasta! Le doresc tuturor să aibă succes!” , a declarat primarul Vasile Pavăl.

Citeste in continuare

StiriEst

Accident la Pogana! O persoana este in stare critica-FOTO

Publicat

on

De catre

Detașamentul de pompieri Bârlad intervine cu trei autospeciale, între care o autospecială cu modul pentru descarcerare și o ambulanță tip B2 (EPA), la un accident rutier produs în localitatea Pogana, comuna Pogana. În accident este implicat un autoturism. La sosirea echipajelor de intervenție, a fost găsită o persoană aflată în stare de inconștiență. Victima este transferată la Unitatea de Primiri Urgențe din cadrul Spitalului Județean de Urgență Vaslui. La intervenție participă și o ambulanță tip B1aparținând SAJ Vaslui.
Acțiunea este în desfășurare.

Citeste in continuare

StiriEst

Salba de premii pentru artista Vasluiului- Sidonia Hurdubaia

Publicat

on

De catre

Chiar daca este pandemie, micii artisti ai Vasluiului nu se dau batuti. Participa la concursuri si castiga premii importante. Este si cazul Sidoniei Hurdubaia. Zilele trecute, copila a participat online la Festivalul Primaverii , concurs de muzica populara si muzica usoara. La aceasta manifestare artistica Sidonia a participat alaturi se sora ei Alexia Hurdubaia. La sectiunea duet Sidonia a fost prezenta in concurs alaturi de mama, Petronela. Vasluianca noastra a obtinut trofeul festivalului la toate cele patru sectiuni prezente in concurs!!. Mai mult, Alexia, in varsta de doar 5 ani (!!) a ocupat locul 1 la seciunea poezie! Asadar, cele trei membre ale familii Hurdubaia au evoluat excelent! De mentionat si faptul ca mama si Sidonia  au cântat pentru prima dată impreuna.

Acum participa la un alt concurs online, organizat de Mihai Traistariu, festival intitulat  Liga Campionilor. de asemenea, Sidonia Hurdubaia a ocupat si locul 2 la concursul online  ” Dulce-i graiul romanesc”!!

Citeste in continuare

StiriEst

Pe ce strazi se fac reparatii. Primaria anunta un buget record pentru dezvoltare: 47 de milioane de lei

Publicat

on

De catre

Primăria Vaslui desfășoară lucrări de reabilitare a trotuarelor și aleilor pietonale prevăzute în planul de investiții din acest an în zona Gară 1 și Cartierul 13 Decembrie. Totodată, autoritățile locale vasluiene au început și reparațiile care se impun la ieșirea din sezonul rece pe o serie de străzi, precum Lacurilor și Castanilor, dar și pe drumurile din suburbiile Viișoara și Bahnari. Blocajele generate în anumite sectoare de pandemia de coronavirus nu afectează derularea de către Primăria Vaslui a unor investiții și activități curente în municipiul reședință. Astfel, au început lucrările de reabilitare a trotuarelor și aleilor pietonale din zona blocurilor 353 – 354, de pe strada Păcii. La finalizarea acestora, se va trece la realizarea îmbrăcămintei asfaltice aferente. Lucrări similare, inclusiv de realizare de parcări, au fost începute în zona blocurilor 401 – 405, din cartierul 13 Decembrie, așa cum au fost ele prevăzute în planul de activitate pentru această perioadă. 

Totodată, au fost demarate lucrări de reparații prin pietruire a străzile Valentin Silvestru, Castanilor, Lacurilor, dar și pe drumurile din suburbiile Bahnari și Viișoara. Lucrări de același tip vor continua și în celelalte zone de pe raza municipiului unde există astfel de străzi.

”Pe lângă aceste lucrări, igienizarea și curățenia orașului au rămas în atenția municipalității. În acest sens, vasluienii au putut observa stropirea căilor de circulație cele mai intens folosite chiar și în perioada sărbătorilor de Paște”, a declarat purtătorul de cuvânt al Primăriei Vaslui, Geanina Tofan.   Autoritățile locale vasluiene doresc să mulțumească celor care au încredere în primărie și au semnalat prin intermediul TelVerde 0800800780 sau al poștei electronice pmv@primariavaslui.ro aspectele pe care le constată în municipiu și pe care le-ar dori îmbunătățite. ”Ne străduim în permanență să fim prezenți în toate zonele orașului, iar pentru asta avem nevoie de sprijinul dumneavoastră constant, așa cum ați făcut-o și până acum. Folosind modalitățile de comunicare de mai sus, vă asigurăm că putem interveni cu operativitate acolo unde este nevoie”, susțin reprezentanții Primăriei Vaslui.

Primăria Vaslui dispune de un buget record în acest an, de aproape 10 milioane de euro, pentru capitolul ”dezvoltare”, ceea ce înseamnă că municipalitatea va putea să continue o serie de investiții importante și să înceapă altele noi, conducând în continuare la modernizarea orașului. Desigur, rămâne permanent în atenția autorităților locale partea de funcționare, fiind asigurată și finanțarea învățământului, transportului public local, activităților culturale, sportive și recreative, salubrizării și igienizării orașului.       

2020 este un an cu sume importante la buget pentru Primăria Vaslui, respectiv 163 de milioane de lei, ceea ce înseamnă un plus de 46 milioane de lei la total venituri față de anul anterior. Sursele suplimentare au venit din impozitul pe venit și din taxa pe valoarea adaugă. Nu mai puțin de 10,25% din bugetul local va merge către învățământ pentru funcționarea și realizarea unor investiții, fără a fi luate în calcul salariile cadrelor didactice. Pentru capitolul ”cultură și religii”, a fost alocat un procent de 8,45%, aici intrând și întreținerea celor 81 de hectare de spații verzi. Alți 16,64% vor fi direcționați către transport pentru plata subvențiilor de care beneficiază anumite categorii sociale, iar alți 7,9% vor fi cheltuiți pentru protecția mediului, pe salubrizare și igienizarea orașului.  

”Ponderea sumelor sunt echilibrate în buget astfel încât să existe continuitate în activitate, iar pe anumite linii să facem îmbunătățiri. 

Avem asigurate toate cheltuielile de funcționare ale insituțiilor din subordine”, susține primarul municipiului Vaslui, Vasile Pavăl.   

30% din buget merge către dezvoltare 

Dacă în anii din urmă, raportul cheltuielilor dintre funcționare și dezvoltare era 90% – 10%, anul acesta va merge către dezvoltare nu mai puțin de 30% din buget. În cifre, acest lucru înseamnă 47 milioane de lei, o sumă foarte mare cu care poate fi susținut programul de investiții. 

”Anul trecut am realizat la capitolul ”dezvoltare” 17 milioane de lei, ceea ce înseamnă că anul acesta avem mai mult decât dublu. Acum să avem capacitatea să implementăm aceste programe pentru că, din nefericire, mai depindem și de alții, cum ar fi proiectanți, constructori și celelalte instituții cu care venim în contact. Când am întocmit lista de investiții, am ținut cont și de solicitările populației din municipiu. Vom face o analiză și a chestionarelor transmise populației odată cu scrisoarea primarului și vom veni cu o rectificare în etapa următoare”, a declarat primarul Vasile Pavăl.  

Pe lista de investiții din acest an se află achiziționarea a două microbuze pentru Transurb, modernizare străzii Decebal, între Interex și intersecția cu strada Hușulu, unde va fi construit un sens giratoriu, realizarea unei parcări peste albia veche a râului Vasluieț între Kaufland și Podul Hușului pentru degrevare de aglomerație a zonei Gheorghe Racoviță. De asemenea, municipalitatea și-a propus și alimentarea cu energie electrică și gaz a străzii Lacurilor și continuarea reparației terenurilor de sport ale unităților de învățământ. Tot pe lista de investiții este și realizarea unei comunicații rutiere directe între cartierul Filaturii și strada Ștefan cel Mare. Până în toamnă, primăria a cerut firmei care realizează noul bazar să pună la dispoziție două hale în care să fie mutați, înainte de începerea sezonului rece, comercianții din actualul bazar. Municipalitatea vasluiană a contribuit cu jumătate de milion de lei pentru achiziționarea unui aparat performant medical la Spitalul Județean de Urgență Vaslui pentru a evita deplasarea pacienților la alte unități sanitare din regiunea Moldovei. 

Proiectele europene, pe lista de investiții 

Primăria Vaslui are pe lista de investiții și cele șapte proiecte cu finanțare europeană. Unul dintre acestea, pentru care se pregătește caietul de sarcini pentru execuție, este alimentarea cu apă și realizarea canalizării pentru casele sociale din suburbia Rediu. De asemenea, în această primăvară va începe construirea grădiniței și creșei în cartierul 13 Decembrie. În analiză, se află și proiectul tehnic pentru rețelele de troleibuz și achiziția de mijloacelor de transport. În perioada următoare, se vor semna și proiectele de finanțare pentru extinderea Parcului Copou și construirea unui depou. Totodată, se așteaptă și proiectul pentru viitorul bazin de înot. Tot în această primăvară, ar urma să înceapă lucrările și la cele 20 de locuințe de serviciu și la viitorul teren de sport al municipiului. Și cele trei șosele de centură ale orașului, respectiv Bârlad – Iași, Bârlad – Bacău și Bârlad – Negrești, au fost creionate, fiind așteaptă o decizie finală a Companiei Naționale de Administrare a Infrastructurii Rutiere. Nu în ultimul rând, de la Ministerul Dezvoltării Regionale se așteaptă și finanțarea proiectului de dezvoltare a iluminatului public pe leduri în municipiul Vaslui.

“Administratie si afaceri”

Citeste in continuare

StiriEst

Vasluienii primesc maxim 710 lei pentru plata unei bone. Lege initiata de Adrian Solomon(PSD)

Publicat

on

De catre

Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat legea privind acordarea unui ajutor financiar familiilor pentru plata serviciilor oferite de bonă.

Actul normativ are ca obiect stabilirea cadrului legal de acordare, de către autorităţile administraţiei publice locale, a unui ajutor familiilor cu copii de vârstă preşcolară pentru plata serviciilor oferite de bonă.

Pot beneficia de ajutor pentru plata bonelor cei ale căror venituri nete lunare pe membru de familie nu depăşesc 3.500 de lei. Acest sprijin financiar se acordă pentru fiecare copil de vârstă preşcolară părintelui, reprezentantului legal la care copilul locuieşte în mod statornic sau persoanei desemnate de părinte pentru întreţinerea copilului pe perioada absenţei părinţilor, potrivit Agerpres.

Pentru venituri nete lunare pe membru de familie de 2.080 de lei cuantumul ajutorului pentru plata bonelor este de 710 lei, între 2.081 şi 2.500 de lei – 550 lei, între 2.501 şi 3.000 de lei – 390 de lei, iar între 3.001 şi 3.500 de lei – 250 de lei.

La determinarea venitului net lunar se ia în considerare media veniturilor nete realizate de beneficiar în ultimele şase luni anterioare solicitării dreptului la ajutorul financiar.

Ajutorul financiar se acordă lunar, pentru fiecare copil de vârstă preşcolară.

Pentru a primi ajutorul financiar, trebuie îndeplinite cumulativ următoarele condiţii: beneficiarul să fie cetăţean român, cetăţean al altui stat sau apatrid cu domiciliul în România; să fie angajat cu contract individual de muncă ori în baza unui raport de serviciu, desfăşoară activităţi independente, obţine venituri din drepturi de proprietate intelectuală, venituri din activităţi agricole, silvicultură sau piscicultură ori exercită o funcţie de demnitate publică sau asimilată.

Pot beneficia de ajutorul financiar şi persoanele care nu îndeplinesc aceste condiţii dacă sunt şomeri indemnizaţi sau sunt înregistrate în evidenţele Agenţiei pentru ocuparea forţei de muncă judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti, la data solicitării, ca persoană în căutarea unui loc de muncă şi nu au refuzat maximum două oferte de muncă din partea acestora.

Potrivit actului normativ, acordarea ajutorului financiar se efectuează numai pentru copilul care nu este înscris la creşă/grădiniţă sau pentru care solicitantul nu a refuzat un loc la creşă/grădiniţă ori nu a retras copilul de la creşa/grădiniţă.

Nu se poate beneficia de ajutorul financiar dacă persoana este: asistent maternal profesionist, iar copilul/copiii sunt în întreţinerea acesteia; asistent personal al copilului sau beneficiază de indemnizaţia prevăzută în Legea nr. 448/2006 privind protecţia şi promovarea drepturilor persoanelor cu handicap; se află în perioada de concediu pentru creşterea copiilor.

Ajutorul financiar se acordă pe bază de cerere şi documente doveditoare care atestă îndeplinirea condiţiilor prevăzute de actul normativ.

Legea stipulează că solicitantul are obligaţia de a depune la serviciul public de asistenţă sociala, din 6 în 6 luni, o declaraţie pe propria răspundere privind menţinerea condiţiilor de acordare a ajutorului. Neîndeplinirea acestei obligaţii în termen de maximum 30 zile de la împlinirea termenului de 6 luni conduce la încetarea dreptului.

“Un nou drept poate fi stabilit după depunerea unei noi cereri şi a documentelor doveditoare”, se arată în lege.

Suspendarea plăţii ajutorului financiar pentru bonă intervine dacă se înregistrează 3 mandate poştale returnate consecutiv; în caz de suspiciune sau sesizare privind modificarea condiţiilor de acordare a dreptului la ajutor financiar.

Dreptul la ajutorul financiar încetează în următoarele situaţii: la împlinirea de către copil a vârstei de 6 ani; a intervenit decesul copilului; copilul intră în sistemul de creşă/grădiniţă; încetează activitatea bonei; schimbarea domiciliului în altă localitate; nu mai sunt îndeplinite condiţiile de acordare. Legea a fost iniţiată de deputaţii Florin Roman şi Claudiu Răcuci (PNL) şi Adrian Solomon (PSD).

Citeste in continuare

Populare

Copyright © 2017 Stiri Est