Conecteaza-te cu noi

StiriEst

Corneliu Onila a iesit din sala de judecata! Magistratii decid daca il aresteaza

Publicat

on

Onilă Cornel, fost Episcop de Husi, este acuzat de procurori pentru săvârșirea unei infractiuni de agresiune sexuala in forma continuata in dauna unei persoane vatamate minore la momentul comiterii faptei si o infractiune de viol in forma continuata. Victima lui Onila este fostul elev de seminar Denis Turcu. Acesta le-a povestit procurorilor cu lux de amanunte cum a intretinut raporturi sexuale cu fostul episcop. Mai mult, le-a furnizat si imagini. 

Jitaru este acuzat de un nou santaj si de viol

Jitaru Sebastian Cristi, fost calugăr Arhimandrit, aflat in stare de detinere, fiind in executare pedeapsă dispusă printr-o hotarâre de condamnare definitivă, anterioară, este cercetat pentru savarsirea următoarelor fapte : trei infractiuni distincte de viol in forma continuata, in dauna unor persoane vatamate minore la momentul comiterii faptelor, șantaj in forma continuata si agresiune sexuala in dauna unei persoane vatamate minore la momentul comiterii faptei.

StiriEst

Fostul episcop Onila spune ca este nevinovat! A avut un soc cand a auzit setinta

Publicat

on

De catre

Fostul episcop al Huşilor, Corneliu Onilă, arestat preventiv în cursul zilei de vineri pentru ‘agresiune sexuală în formă continuată în dauna unei persoane vătămate minore la momentul comiterii faptei’ şi o infracţiune de ‘viol în forma continuată’, va pleda nevinovat în dosarul cauzei, a anunţat avocatul acestuia, Liviu Bran. Apărătorul fostului ierarh al Huşilor a spus că Onilă s-a arătat surprins de decizia magistraţilor care au decis arestarea sa şi că acesta are un moral ‘căzut’.

Clientul meu a pledat nevinovat, considera in continuare ca probele administrate la dosar nu sunt elocvente. Este surprins de decizia instantei in ce priveste mandatul de arestare pentru 30 de zile. Am contestat aceasta masura, urmeaza sa ne prezentam in fata Inaltei Curti de Casatie si Justitie si vom vedea acolo solutia. Din punctul meu de vedere probele nu sunt elocvente. Si pentru mine este surprinzator pentru ca dupa trei ani de zile pentru presupuse acte materiale constata ca este un pericol public. Pana ieri noi nu am stiut de acest dosar. Ieri am fost chemati pentru prima data. Nu am avut posibilitatea sa vedem dosarul decat un pic, astazi, in fata instantei de judecata. Este o singura parte vatamata, iar victima este comuna, adica a celor doi. Restul sunt ale altui inculpat. Clientul meu este surprins, are moralul cazut, nu se astepta sa se emita mandat de arestare pentru o fapta care spunea dumnealui ca nu s-a facut. Filmuletele acelea nu au fost catalogate de nimeni ca fiind autentice. Este doar cuvantul partii vatamate impotriva cuvantului nostru”, a afirmat Liviu Bran. Avocatul a precizat că în cazul clientului său există o singură parte vătămată şi că va contesta probatoriul în timpul urmăririi penale, afirmând că înregistrările în care ar arăta actele sexuale ‘nu au fost catalogate de nimeni ca fiind autentice’. Apărătorul a contestat, totodată, măsura arestului preventiv, urmând ca decizia în acest caz să fie luată de magistraţii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie în zilele următoare, cel mai probabil luni sau marţi. Şi Sebastian Cristi Jitaru, fost călugăr arhimandrit la Catedrala Episcopală din Huşi, care execută o pedeapsă privativă de libertate, este cercetat pentru trei infracţiuni distincte de ‘viol în formă continuată în dauna unor persoane vătămate minore la momentul comiterii faptelor’, ‘şantaj în formă continuată’ şi ‘agresiune sexuală în dauna unei persoane vătămate minore la momentul comiterii faptei’. Potrivit avocatei acestuia, Jitaru îşi îşi susţine nevinovăţia, fiind deja depusă contestaţie împotriva măsurii. Alături de alţi doi preoţi din judeţul Vaslui, caterisiţi ulterior, Jitaru a fost condamnat pentru şantaj, după ce în anul 2017 l-a şantajat pe Corneliu Onilă cu publicarea unor înregistrări în care acesta ar fi apărut în ipostaze intime cu un fost elev de la Seminarul Teologic Huşi, care actualmente este preot. Corneliu Onilă s-a retras din funcţie în anul 2017.

Citeste in continuare

StiriEst

ACUM: Onila a fost arestat pentru 30 de zile

Publicat

on

De catre

Magistratii Curtii de Apel Iasi au decis arestarea pentru o perioada de 30 de zile a fostului episcop Corneliu Onila. Acesta este acuzat de procurori pentru săvârșirea unei infractiuni de agresiune sexuala in forma continuata in dauna unei persoane vatamate minore la momentul comiterii faptei si o infractiune de viol in forma continuata. Judecatorii ieseni au dispus si arestarea in al doile dosar pentru calugarul Sebastian Jitaru. Acesta era oricum in detentie!

Stire in curs de actualizare

Citeste in continuare

StiriEst

Procuror: “Onila acuzat de agresiune sexuala in forma continuata“

Publicat

on

De catre

La data de 22.05.2020 procurorul din cadrul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Iaşi a dispus punerea in miscare a actiunii penale fată de inculpatii

  • Onilă Cornel, fost Episcop de Husi, aflat in stare de retinere, măsură dispusă prin Ordonanța din 21.05.2020 în prezenta cauză, cercetat pentru săvârșirea unei infractiuni de agresiune sexuala in forma continuata prev de art 219 al. 1, 2 lit a, c C.penal, cu aplicarea art 35 al. 1 C.penal in dauna unei persoane vatamate minore la momentul comiterii faptei si o infractiune de viol in forma continuata, prev de art 218 al. 1, 3 lit a, cu aplicarea art 35 al. 1 C.penal, ambele cu aplicarea art 38 al. 1 C.penal.

si

  • Jitaru Sebastian Cristi, fost calugăr Arhimandrit, aflat in stare de detinere, fiind in executare pedeapsă dispusă printr-o hotarâre de condamnare definitivă, anterioară, cercetat pentru savarsirea următoarelor fapte : trei infractiuni distincte de viol in forma continuata, prev de art 218 al. 1, 3 lit c C.penal, cu aplicarea art 35 al. 1 C.penal in dauna unor persoane vatamate minore la momentul comiterii faptelor, șantaj in forma continuata, prev de art 207 al. 1 C.penal, cu aplicarea art 35 al. 1 C.penal, si agresiune sexuala prev de art 219 al. 1, 2 lit c C.penal in dauna unei persoane vatamate minore la momentul comiterii faptei, toate cu aplicarea art 38 al. 1 C.penal.

Inculpatilor li s-au adus la cunoștință calitatea procesuală și acuzațiile, în conformitate cu prevederile art. 309 Cod de procedură penală.

A fost inaintat catre Curtea de Apel Iasi referatul cu propunerea de luare a masurii arestarii preventive pentru 30 de zile, fată de cei doi inculpati. Facem precizarea că punerea în mișcare a acțiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, în nici o situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.

Citeste in continuare

StiriEst

Copil muscat de caine! Are rani la cap si gat

Publicat

on

De catre

Ambulanta TIM Vaslui intervine în localitatea Balteni- Deal pentru a prelua si acorda ingrijiri medicale unui copil in varsta de 2 ani. Minorul a fost muscat de un caine in zona gatului si a capului.

Citeste in continuare

StiriEst

Episcopia Husilor:”Nu am mai avut niciun fel de legatura canonica cu fostul episcop. Regretam sminteala creata de acest caz”

Publicat

on

De catre

Întrucât au fost mai multe solicitări din partea presei privind formularea unui punct de vedere referitor la reţinerea pentru 24 de ore a fostului episcop Corneliu Onilă, Episcopia Huşilor menţionează că a luat act de această reţinere şi de natura juridico-penală a faptelor puse în sarcina acestuia, fapte de o mare gravitate, care au menirea de a tulbura pe oricine, sub toate aspectele.

Cazul, fiind de natură penală, ţine de competenţa organelor abilitate ale Statului, iar Episcopia Huşilor, neputându-se substitui acestora, aşteaptă finalizarea procesului. 

După ce va fi emisă o hotărâre de necontestat în acest caz, forurile prevăzute de Statutul şi Regulamentele bisericeşti sunt abilitate să ia măsurile care se impun.

Începând cu luna august 2017, Episcopia Huşilor nu a mai avut niciun fel de legătură canonică cu fostul episcop Corneliu Onilă.

Regretăm sminteala creată de acest caz, precumşi implicaţiile morale care nu fac cinste nimănui, cu atât mai puţin cu cât acestea sunt asociate imaginii unui slujitor al Bisericii, care trebuie să fie, prin excelenţă, un exemplu de moralitate. Nicio instituţie, însă, nu poate fi confundată cu o persoană. Mecanismele de combatere a faptelor penale trebuie să funcţioneze, indiferent de persoana în cauză.

Prin urmare, îi îndemnăm pe toţi credincioşii să nu lase ca acest caz, profund nefericit, să îi tulbure mai mult decât a făcut-o până în prezent.

În spiritul celor menționate, până la o decizie finală, ne rezervăm dreptul de a nu dezvolta mai mult acest subiect, în afara celor deja precizate.

Biroul de presă al Episcopiei Huşilor

Citeste in continuare

Populare

Copyright © 2017 Stiri Est