CMR Case din lemn
Conecteaza-te cu noi

StiriEst

Atacata si hulita, Biserica Ortodoxa a ajutat Romania in pandemie cu 4 milioane de euro

Publicat

on

Biserica Ortodoxă este instituția cea mai lovită din România: nu doar că este supusă unui atac mediatic fără precedent, dar i s-au impus și regulile cele mai drastice pentru a-și putea relua activitatea, după 15 mai. Cu toate acestea, BOR a făcut enorm pentru țară în această perioadă de carantină, nu doar pe plan spiritual, ci și material.

Potrivit cifrelor centralizate până pe data de 11 mai inclusiv, valoarea ajutoarelor oferite de Biserica Ortodoxă în ultima lună a fost de 18.917.028 lei, adică peste 3,9 milioane de euro.

Episcopia Hușilor

A oferit ajutor în valoare de aproape 183.000 lei, din care peste 30.000 lei în echipament medical și 33.000 lei sub formă de servicii medicale și transport medical. A mai oferit produse de igienă de peste 20.000 lei. Hrana caldă, pachetele alimentare și apa îmbuteliată oferite persoanelor vulnerabile au depășit suma de 97.000 lei.

Câteva măsuri de sprijin:

  • Episcopia și colaboratorii acesteia au donat un video laringoscop Spitalului Județean de Urgență Vaslui.
  • Asociația Filantropia Ortodoxă Huși, organizație bisericească, a achiziționat un gravator laset în valoare 15.179 lei, pentru confecționarea vizierelor de protecție.
  • Preoții au donat bani și aparatură pentru spitale: clericii din municipiul Huși au donat Spitalului Municipal Dimitrie Castroian din oraș suma de 15.000 de lei, cei din Vaslui un aparat pentru monitorizarea activității cardiace și un aparat de aerosoli pentru secția Pediatrie a Spitalului Județean Vaslui, iar preoții din Protopopiatul Bârlad au strâns 25.000 de lei.
  • Episcopia a creat numărul 8837, la care se pot dona 2 euro trimițând un SMS cu textul: „VASLUI”, în scopul de a strânge fonduri pentru spitalele din județ. Sunt necesare un aparat de ventilaţie mecanică, echipament de protecţie şi dezinfectanți. Se poate dona în contul Asociaţiei Filantropia Ortodoxă Huşi: RO43 RNCB 0261 1603 7343 0001 (relaţii la telefon 0765.234.159).
  • Eparhia are comitete locale de sprijin pentru vulnerabili și izolați, punând la dispoziție numerele de telefon 0746.894.280, 0767.470.048, 0769.223.070 (Huși); 0740.657.576 (Vaslui), 0769.223.073 (Bârlad).

Iată mai jos o sinteză a ajutoarelor financiare și materiale pe arhiepiscopii.

„Arhiepiscopia Bucureștilor – a oferit sprijin în valoare de peste 345.000 de lei, din care 249.000 de lei în aparatură medicală pentru spitale din București și județul Prahova.

În plus, Arhiepiscopia a anunțat că va oferi tablete elevilor din anii terminali (clasele a VIII-a și a XII-a), pentru a putea continua școala online.

Arhiepiscopia Iașilor – valoarea totală a ajutoarelor a fost de 2.245.604 lei, din care 1.185.801 lei alocați ajutoarelor medicale, iar 1.129.803 lei ajutoarelor alimentare și produselor de igienă.

Eparhia a creat și o platformă de sprijin și colectare de fonduri: fiideajutor.ro.

Arhiepiscopia Sibiului – valoarea ajutoarelor a fost de aproape 400.000 de lei, din care peste 64.000 de lei sub formă de produse și servicii medicale sau transport medical, 51.500 de lei pentru cumpărături de necesitate și plata unor facturi, iar restul sub formă de alimente, hrană caldă și produse de igienă.

Arhiepiscopia Vadului, Feleacului și Clujului – ajutoare de peste 191.000 lei, din care 6.100 sub formă de materiale sanitare pentru Spitalul din Huedin.

A fost lansată și o colectă de fonduri pentru a oferi tablete elevilor și studenților care nu își permit un astfel de dispozitiv.

Arhiepiscopia Craiovei – a oferit sprijin în valoare de 98.000 de lei în alimente și produse de igienă.

Arhiepiscopia Timișoarei – ajutoare de 320.000 de lei, sub formă de alimente și hrană caldă, dar și prin plata utilităților sau cumpărături făcute pentru persoanele vulnerabile.

Arhiepiscopia Europei Occidentale și Meridionale – a colectat suma de 36.900 de euro, care a fost destinată achizițiilor de aparatură medicală pentru spitalele din județul Suceava.

Arhiepiscopia Germaniei, Austriei și Luxemburgului – a donat 20.000 de euro cu care a fost achiziționată aparatură medicală pentru Spitalul de Boli Infecțioase Sf. Paracheva din Iași, Spitalul Județean de Urgență din Piatra Neamț, Spitalul Județean de Urgență Mavromati Botoșani și Spitalul de Pneumoftiziologie Botoșani.

Alte 20.000 de euro au reprezentat aparatură și echipamente medicale pentru Spitalul Providența al Arhiepiscopiei Iașilor.

Arhiepiscopia Târgoviștei – a oferit ajutoare de peste 387.000 de lei, din care 5.500 de lei în servicii medicale, iar restul sub formă de hrană caldă, alimente, produse de primă necesitate și produse de igienă, precum și achitarea unor facturi de utilități pentru persoane și familii vulnerabile.

Arhiepiscopia Tomisului – a oferit ajutoare umanitare de 316.000 de lei, din care 10.000 de lei în aparatură medicală, servicii medicale și de transport medical, iar restul în hrană caldă, produse alimentare neperisabile, produse de igienă și de strictă necesitate sau plată unor utilități.

Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților – în ciuda faptului că Întâi Stătătorul ei, IPS Pimen continuă să se afle internat, acțiunile caritabile au continuat, oferindu-se sprijin în valoare de 426.000 de lei, din care 104.000 de lei în aparatură medicală, 56.500 de lei în servicii medicale, iar restul sub formă de alimente și hrană caldă.

Arhiepiscopia Alba-Iuliei – a oferit sprijin de 710.000 de lei, din care 60.000 lei sub formă de servicii de cazare pentru persoanele aflate în carantină, iar restul sub formă de alimente și hrană caldă.

Arhiepiscopia Râmnicului – a oferit ajutoare în valoare de aproape 82.000 lei, din care peste 3.500 lei ca servicii medicale și de transport medical, 10.266 lei în aparatură medicală, aproape 5.700 lei în cumpărături de necesitate, produse de igienă și plata unor utilități, iar restul sub formă de hrană caldă și pachete cu alimente.

Arhiepiscopia Romanului și Bacăului – a oferit sprijin în valoare de peste 250.000 lei: Din cuantumul total al acestui sprijin, aproape 29.000 lei au fost cheltuiți pentru aparatură medicală, peste 7.500 lei au fost oferiți sub formă de servicii medicale și de transport medical, iar restul sub formă de alimente, apă îmbuteliată și hrană caldă.

Arhiepiscopia Argeșului și Muscelului – a oferit sprijin material în valoare de aproape 250.000 lei, din care 11.000 lei în aparatură medicală, 1.200 lei în servicii de transport medical și restul sub formă de hrană caldă, alimente neperisabile, produse de igienă, cumpărături de necesitate sau plată unor facturi pentru persoane vulnerabile.

Arhiepiscopia Buzăului și Vrancei – a oferit sprijin în valoare de 200.250 lei, sub formă de hrană caldă și pachete cu alimente și oferă zilnic hrană caldă pentru 140 de persoane defavorizate din Buzău.

Arhiepiscopia Dunării de Jos – între 11 aprilie și 4 mai a oferit ajutoare în valoare totală de peste 587.000 lei, din care 184.000 lei în aparatură medicală, 130.000 sub formă de cumpărături de necesitate, 92.000 lei în produse de igienă, iar restul sub formă de ajutoare alimentare și hrană caldă.

Arhiepiscopia Aradului – A oferit ajutor în valoare de 147.000 lei, din care 58.500 pentru aparatură medicală, iar restul sub formă de hrană caldă, alimente neperisabile și produse de igienă. Arhiepiscopia Aradului şi Universitatea Aurel Vlaicu din Arad au donat Spitalului orășenesc Ineu un ventilator mecanic de tip Astral 150 în valoare de 56.525 lei.”, potrivit basilica.ro Mai multe informații despre acțiunile caritabile ale celorlalte eparhii, găsiți aici.

Mihaela SIMA

1 Comentariu

1 Comentariu

  1. Gigi Kent

    iunie 24, 2020 la 08:20

    Veniturile Bisericii Ortodoxe: 182 mil. euro pe an – multumim BOR pentru marinimia lor, sa considere ca aceste 4 milioane de euro au fost platite ca taxe si impozite.

Raspunde

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

StiriEst

Doi copii parasiti de mama se roaga zilnic sa aiba ce manca. Nu au nici curent electric

Publicat

on

De catre

Poveste emoționantă despre copilărie, inocență, sărăcie, foamete, beznă, dar și despre speranța că dragostea poate ține o familie unită, chiar dacă mama a ales altceva. Ioana, o fetiță de șapte ani, a fost părăsită de cea care i-a dat naștere la doi ani. Ea și fratele ei Sebi sunt din localitatea vasluiană Lălești și au rămas în grija tatălui. 

Acesta își sugrumă lacrimile și îndură orice. Trudește din greu pentru cei doi copii. O fetiță și un băiețel care parcă au coborât dintr-o carte de povești. Pentru Oana și Sebi, tatăl lor muncește cu ziua și nu refuză nicio ofertă. “Pentru copiii mei îmi dau și viața dacă trebuie. Mă doare sufletul când mă uit la ei, cuminți, asculători. E greu că nu pot să le ofer tot ce au ei nevoie. De peste cinci ani eu le sunt și mamă și tată. Ei sunt averea mea. Nu am curent electric, de un an și jumătate. L-au tăiat. Eu cu banii pe care îi câștig le cumpăr mâncare. Stăm toți trei pe întuneric”, povestește tata Ioan. Cele trei suflete trăiesc într-un bordei, fără lumină, fără tehnologie și fără jucării. Mama i-a părăsit în urmă cu cinci ani, fără să le spună nimic. De atunci, nu mai știu nimic de ea. “Ne rugăm în fiecare zi să fie tata sănătos ca să aibă grijă de noi și să avem mâncare. Ne-am obișnuit să stăm pe întuneric. Ne facem temele când e lumină afară”, spun copiii. Artista Nadia Duluman a aflat de drama celor doi copii și a mers să îi viziteze. 

“Este un caz care pe mine m-a sensibilizat foarte mult. Când am cunoscut-o pe Ioana era pentru prima dată când ea mânca o banană. Sper ca tot mai mulți oameni să se mobilizeze și să ajute acești doi îngerași, merită”, a spus Nadia. De asemenea, cei doi micuți și tatăl lor au primit sprijin și din partea Asociației “Născută înger”. 

Citeste in continuare

StiriEst

Cei 97 de vasluieni izolati la domiciliu nu vor mai fi verificati. 23 de bolnavi mai sunt in Spitalul COVID

Publicat

on

De catre

Secretarul de stat Raed Arafat a trimis o informare către prefecturi prin care anunța că cetățenii nu mai pot fi ținuți în carantină sau izolare după publicarea în Monitorul Oficial a deciziei CCR privind neconstituționalitatea unor măsuri împotriva pandemiei de coronavirus. La Vaslui o singura persoană se află  în carantină, iar 97 sunt izolate la domiciliu. În județul Vaslui, de la începutul pandemiei au fost înregistrate 186 de cazuri COVID-19 (23 mai sunt internate în spital, 21 de oameni au murit, iar peste 140 de vasluieni s-au vindecat). Polițiștii continuă să acționeze integrat, împreună cu celelalte structuri cu atribuții în domeniul ordinii și siguranței publice, în contextul prevenirii și combaterii răspândirii COVID – 19. În cursul zilei de ieri, 03 Iulie 2020, peste 170 de polițiști din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Vaslui și 60 de polițiști locali au desfășurat 4 misiuni specifice.

S-a verificat modul de respectare a măsurilor și interdicțiilor impuse (izolare/carantină ) în cazul a peste 790 de persoane. De asemenea, peste 74 de societăți comerciale / PFA au fost verificate cu privire la respectarea interdicțiilor pe timpul Stării de alertă.

Polițiștii vasluieni acționează, în principal, pentru informarea cetățenilor cu privire la noile reguli.

Citeste in continuare

StiriEst

Ploi, grindina si vijelii. COD PORTOCALIU in judetul Vaslui

Publicat

on

De catre

Potrivit ANM, codul portocaliu de ploi și vijelii este valabil în 23 de județe, până duminică la ora 4.00. De duminică până marți, se anunță atât ploi torențiale, vijelii și grindină, cât și caniculă în sud-est.

INFORMARE METEOROLOGICĂ

Interval de valabilitate: 05 iulie, ora 10:00 – 07 iulie, ora 10:00

Fenomene vizate: manifestări de instabilitate, disconfort termic

Zone afectate: conform textului;

În cea mai mare parte a țării, mai ales în cursul după-amiezilor și la începutul nopților, vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată, ce se va manifesta prin frecvente descărcări electrice, averse torențiale, grindină și vijelii. În intervale scurte de timp sau prin acumulare, cantitățile de apă vor depăși 20…25 l/mp și izolat 40 l/mp.

În intervalul menționat, îndeosebi în regiunile sud-estice, disconfortul termic va fi accentuat, indicele temperatură-umezeală (ITU) va atinge și depăși pragul critic de 80 de unități, iar temperaturile maxime vor atinge 35…36 de grade.

COD GALBEN

Interval de valabilitate: 04 iulie, orele 12:00 – 19:00

Fenomene vizate: disconfort termic

În intervalul menţionat, disconfortul termic va fi accentuat în cea mai mare parte a Munteniei, în vestul Dobrogei, local în Oltenia și în sudul Moldovei, unde indicele temperatură-umezeală (ITU) se va situa frecvent în jurul pragul critic de 80 de unități. Se vor înregistra temperaturi maxime de până la 35…36 de grade.

Harta județelor afectate de codul galben de vreme severă

meteoromania.ro

AVERTIZARE METEOROLOGICĂ

COD GALBEN

Interval de valabilitate: 04 iulie, ora 10:00 – 05 iulie, ora 10:00

Fenomene vizate: instabilitate atmosferică temporar accentuată

În intervalul menționat, în nordul și centrul teritoriului, precum și în zonele de deal și de munte, iar local și în regiunile estice și sudice, vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată, care se va manifesta prin averse torențiale, frecvente descărcări electrice, grindină și vijelii. Cantitățile de apă vor depăși 25…30 l/mp și izolat 40…60 l/mp.

COD PORTOCALIU

Interval de valabilitate: 04 iulie, ora 12:00 – 05 iulie, ora 04:00

Fenomene vizate: instabilitate atmosferică accentuată

Zone afectate: conform textului și hărții;

Local în Moldova, Transilvania, Maramureș și la munte, precum și în nordul și nord-estul Muntenieivor fi intervale cu averse torențiale, frecvente descărcări electrice, intensificări puternice ale vântului (rafale de 70…90 km/h), vijelii și grindină.În intervale scurte de timp sau prin acumulare, cantitățile de apă vor depăși 35…40 l/mp și pe arii restrânse 50…70 l/mp.

Citeste in continuare

StiriEst

A murit muncitorul din Negresti peste care s-a surpat un mal. Lucra la reteaua de canalizare

Publicat

on

De catre

Un muncitor din Negrești a murit îngropat de viu după ce un mal de pământ s-a prăbușit peste el. Acesta lucra alături de alți colegi la realizarea rețelei de canalizare pe o stradă din orașul Negrești. Poliția și Inspecția Muncii au început o anchetă pentru a stabili în ce condiții s-a petrecut accidentul și dacă s-au respectat normele de securitate în muncă.

Potrivit unor surse, malurile nu erau asigurate corespunzător. În consecință, tonele de pământ prăbușite peste el l-au îngropat de viu pe bărbatul de 50 de ani. “În zonă au fost trimise trei autospeciale de intervenție ale Inspectoratului pentru Situații de Urgență Vaslui, precum și o ambulanță cu echipaj de prim-ajutor. Primele echipaje ajunse la fața locului au fost cele de la Garda 11 Negrești. După câteva minute de săpături, victima a fost văzută la aproximativ 1,5 metri adâncime. Salvatorii au îndepărtat pământul din jurul capului și, după eliberarea căilor respiratorii, i s-a administrat oxigen. În paralel, a continuat operațiunea de îndepărtare a pământului care ținea victima blocată. După ce bărbatul a fost scos, au fost efectuate manevrele de resuscitare. Din nefericire, medicul de pe ambulanța de terapie intensivă mobilă a fost nevoit să declare decesul victimei”, a declarat purtătorul de cuvânt al ISU Vaslui, Marius Stanciu.

Citeste in continuare

StiriEst

Impresionante forte de ordine descind la terase si in locurile aglomerate. ITM si Protectia Consumatorilor ameninta cu amenzi

Publicat

on

De catre

Pentru prevenirea și limitarea îmbolnăvirilor Covid 19, începând cu această seară, politiști, jandarmi, polițiști de frontieră, polițiști locali, precum și reprezentanți ai Inspectoratului pentru Situații de Urgență Județean, Inspectoratului Teritorial de Muncă, Direcției Sanitar Veterinare, Direcției de Sanatate Publică și de la Protectia Consumatorului,  sub coordonarea Instituției Prefectului – Județul Vaslui vor verifica respectarea măsurilor impuse în contextul stării de alertă.  Astfel, se vor desfășura activități de verificare cu efective mărite în zone aglomerate, centre comerciale, piețe, târguri și terase.  Pentru organizarea acestor acțiuni, în următoarele două săptamâni se vor suplimenta efectivele și mijloacele tehnice din teren, astfel că pe raza județului vor fi angrenate, zilnic, peste 250 de efective.

Citeste in continuare

Atelierul de dinti

Rock FM

CMR London

CMR Vaslui

Donează! Avem nevoie de tine!

Radical Group

Iti place ce vezi?

Populare

Copyright © 2017 Stiri Est