Conecteaza-te cu noi

StiriEst

Minune pentru o mama cu sase copii. Traiau intr-o camera rece si mucegaita- FOTO

Publicat

in

450.000 de lei a investit Episcopia Hușilor și Asociația Filantropia impreună cu susținătorii ei pentru a construi si dota trei case pentru persoanele nevoiașe. A fost o zi speciala pentru sase frați și mama lor din Husi. După o viață chinuita, petrecuta într-o singură cameră insalubră, cele sapte suflete s-au mutat astăzi într-o casă de poveste. Episcopia Husilor, prin reprezentanții săi, a implinit un vis care parea de neatins pentru această familie. Le-a ridicat o locuinta mare, adaptata nevoilor celor sase fratiori. Greu încercată de soarta, femeia nu spera ca va scăpa vreodată de cei patru pereti reci si plini de mucegai. In incaperea intunecoasa, cei sapte se ingramadeau pe doua paturi. Isi făceau lecțiile la un singur telefon, cu randul, asa ca, pe cei mari ii apuca noaptea imvatand de pe internet. Mama lor nu s-a lăsat infranta de necazuri, de lipsuri. A strâns din dinți, si-a innodat lacrimile in barba si a muncit zi de zi, pe oriunde apuca, sa aiba copiii ei o pâine pe masa. Povestea lor tristă a ajuns la urechile Episcopului Ignatie, care a decis ca preoții, mana in mana cu credinciosii si călăuziti de Bunul Dumnezeu pot salva acesti copii.

Astăzi, de ziua lor, Episcopul le-a pus soarele pe chip si speranta in inimioare. “Avem palat, nu casa. E un palat! Asa ceva vezi numai in filme. Copiii mei au dus, fetele au dormitorul lor, băieții la fel. Avem bucătărie. Totul este luminos, modern… Nici zece vieți daca mumceam nu reușeam să fac asa ceva! Am copii buni, înțelegători. Deși suntem necăjiți, iesim curați in lume, cu respect. Nu ne e rusine cu faptul că suntem săraci! Suntem oameni. Cand am vazut casa noua, cheile, gardul, lumina, masina de spalat, aragaz, apa…totul al nostru….mi-au dat lacrimile! Sunt foarte recunoscătoare Preasfintitului, un om care blând și cald, dar și preotului Beregoi, care ne-a mângâiat si ne-a încurajat! Nu e o surpriză! E UN MIRACOL! Sa va întoarcă Dzeu strădania!”, a declarat, printre lacrimi, femeia. În ultimul an părintele Vladimir Beregoi i-a vizitat în fiecare zi, a avut grijă să aibă ce să pună pe masă, copiilor le-a asigurat cele necesare pentru școală, iar pe mamă a consiliat-o astfel încât să nu își piardă speranța și să abandoneze lupta. “Oamenii acestia traiau in conditii grele. O mama singura si sase copilasi. O femeie demna, nu a cerut niciodata nimic. Munceste cu ziua unde este nevoie, se straduie sa le puna copiilor ceva pe masa”, a declarat parintele Beregoi. 

Așezăminte sociale pentru copii și bătrâni

Copii care suferă din cauză că nu au ce mânca sau nu au haine și rechizite pentru a merge la școală, sunt prioritatea Episcopiei Hușilor. Atât Preasfințitul Ignatie cât și părintele Beregoi bat județul în lung și-n lat. Așa au reușit să-i cunoscă pe sărmani şi să-i ajute cu mâncare, haine, rechizite, materiale de construcții. Dacă la început au fost doar câteva persoane ajutate, acum sunt câteva mii, mai ales că misiunea preotului Beregoi a început să fie cunoscută în tot judeţul. Cu binecuvântarea Preasfințitului Ignatie a ridicat sau reparat deja trei case pentru cazurile disperate.  Asociația „Filantropia Ortodoxă Huși” a inaugurat deja mai multe centre sociale în județ. Așezămintele acestea sunt singura șansă la supraviețuite pentru copiii proveniți din familii sărace sau pentru bătrânii bolanvi și singuri. Episcopia Hușilor nu vrea ca aceste suflete să ajungă pe stradă, la cerșit. Cei mici sunt ajutați la lecții și vor primi mereu o masă caldă. Alte priorități ar fi oferirea unor ajutoare (alimente şi haine) mai multor familii nevoiaşe din mediul rural, instituind mai multe parteneriate social-filantropice cu parohii ortodoxe româneşti din străinătate; sprijinirea mai multor elevi confruntaţi cu probleme sociale serioase prin  oferirea de ghiozdane şi rechizite şcolare la început de an şcolar; vizitarea şi acordarea unui ajutor financiar mai multor aşezăminte sociale. 

Mihaela SIMA

Principale programe și activități sociale derulate în anul 2019 sunt:

  • Programul „Braţele părinteşti”, susținut financiar de către Episcopia Ortodoxă Română a Italiei, prin care au fost acordate burse sociale unui număr de 100 de copii de vârstă şcolară, cu rezultate bune la învăţătură, provenind din familii sărace şi cu mulţi copii;
  • ,,Un ghiozdan pentru noul an școlar”. În cadrul acestui proiect, aproximativ 1700 de copii au primit ghiozdane și rechizite pentru ȋnceputul noului an școlar;
  • ,,Dar de Crăciun ediția a II-a – Căldură pentru inimi curate” – un număr de peste 1700 de copii, proveniţi din familii cu probleme financiare, au primit ȋmbrăcăminte și încălțăminte nouă (geacă de iarnă, ghete, pulovere, căciuli, mănuși, fulare, șosete și dulciuri). Evenimentul s-a desfășurat în curtea Catedralei Episcopale , iar beneficiarii acestei acțiuni filantropice au fost copii din Eparhia Hușilor, precum și 100 de copii din Basarabia;
  • „Caravana dăruirii” – programul este destinat în special copiilor aflați în dificultate materială, dar și persoanelor în vârstă, cu venituri foarte modeste, din Episcopia Hușilor. Prin intermediul acestuia, în anul 2019 au fost distribuite aproximativ 10.000 kg de alimente, îmbrăcăminte și încălțăminte, parte a acestui proiect fiind sprijinită de Episcopia Ortodoxă Română a Italiei.
  • „Bucuria e acasă” – Prin extinderea acestui proiect în anul 2019, s-a realizat construirea a patru case pentru familii defavorizate și cu mulți copii;
  • „Pâinea noastră cea de toate zilele” – proiect social prin care se oferă sâptămânal un număr fix de 250 de pâini mai multor persoane nevoiașe din municipiul Bârlad;
  • Programul „Ajutor de urgenţă”, care se desfăşoară permanent, scopul său este sprijinirea persoanelor cu nevoi speciale aflate în situaţie de criză.
  • ,,Bun venit, copilărie” ediția a II-a. Evenimentul s-a desfășurat în anul 2019 sub genericul „Tărâm de poveste”, iar în cadrul său, aproximativ 1500 de copii, proveniţi din familii defavorizate de pe raza judeţului Vaslui, ȋnsoţiţi de preoţii coordonatori și de voluntari, au sărbătorit Ziua copilului ȋn curtea Catedralei Episcopale.

Pe lângă aceste programe social-filantropice permanente, amintim și suportul material și financiar acordat de către unele parohii ortodoxe române din Arhiepiscopia Ortodoxă Română a Europei Occidentale (Marea Britanie, Irlanda, Franța), Episcopia Ortodoxă Română a Italiei, Episcopia Ortodoxă Română a Spaniei si Portugaliei, Mitropolia Ortodoxă Română a Germaniei, Europei Centrale și de Nord;

Așezămintele sociale din cadrul Asociaţiei „Filantropia Ortodoxă” Huși:

În anul 2019, în cadrul Asociaţiei „Filantropia Ortodoxă” Huși, a mai fost înființat încă un așezământ social, în prezent funcționând sub patronajul Episcopiei Hușilor 4 așezăminte sociale, fiecare dintre ele oferind două tipuri de servicii de asistență socială: centru de zi pentru copii și serviciu de ȋngrijire la domiciliu pentru persoane vârstnice, cu mențiunea că Așezământul social „Sfântul Gheorghe” din localitatea Ghermănești, pe lângă cele două tipuri de servicii menționate mai sus, dispune și de serviciul social pentru copii sub forma caselor de tip familial.

Așezămintele sociale sunt:

– Așezământul social ,,Sf. Ierarh Nicolae” Fălciu;

– Așezământul social ,,Sf. Stelian” Boţești;

– Așezământul social ,,Sf. Ierarh Iosif cel Milostiv” Bârlad;

– Așezământul social „Sfântul Gheorghe” Ghermănești, inaugurat în data de 22 octombrie 2019.

Totodată, în cursul anului 2020 se vor adăuga următoarele centre sociale:

– Așezământul social „Sfânta Mare Muceniță Chiriachi” Huși, în curs de pregătire pentru inaugurare;

– Așezământul social „Sfântul Ierarh Spiridon” Bârlad, în curs de pregătire pentru inaugurare. Toate serviciile oferite de cele patru așezăminte sociale au fost licențiate, conform legilor în vigoare. Valoarea totală a ajutoarelor materiale și financiare, la care se adaugă cheltuielile de întreţinere lunară a aşezămintelor sociale şi costurile cu personalul aferent, a fost de 3.239.527 lei.

Numărul total al beneficiarilor acestor programe, copii şi bătrâni, a fost de peste 6000 de persoane. Această sumă nu cuprinde și cheltuielile legate de multiplele activități caritabile, ocazionale sau tradiționale, ale parohiilor și mănăstirilor, desfășurate în beneficiul persoanelor aflate în dificultate, care nu au fost cuantificate financiar, și nici valoarea produselor distribuite către aceștia în cursul acestui an.

Populare

Stiri din categoria: StiriEst Știri Est – portalul tău de știri din Moldova, Vaslui, Botoșani, Iași, Suceava, Bacău, Neamț. Ziar online de știri locale și regionale.