CMR Case din lemn
Conecteaza-te cu noi

StiriEst

Un singur caz de coronavirus in ultimele 10 zile. 70 la suta din pacienti sunt asimptomatici

Publicat

in

Județul Vaslui la fel ca întreaga țară, se află pe panta descendentă a epidemiei COVID-19. Noul coronavirus dă semne că pierde din intensitate și sunt șanse mari să avem o vară mai ușoară. Este părerea specialiștilor români care vorbesc despre scăderea numărului de cazuri, deși au trecut două săptămâni de la relaxarea restricțiilor. În plus, ultimele studii arată că asimptomaticii nu transmit virusul decât în mică măsură.

160 de cazuri au fost confirmate în județul Vaslui de la începutul pandemiei, iar dintre acestea doar 33 se mai află internate in spital. Ultimul caz a fost înregistrat în cursul zilei de luni. Este vorba despre o persoană în vârstă de 82 de ani, internată la Secția de Boli Infecțioase a Spitalului de Urgență Vaslui. Peste 100 de vasluieni s-au vindecat de coronavirus.

În carantină în centre – 14

Ieșite din carantină – 0

carantina la domiciliu – 0

– IZOLATE

izolate – 112

iesite din izolare – 16

141 de cazuri la nivel național, în ultimele 24 de ore

141 de noi pacienți au fost diagnosticați cu coronavirus în ultimele 24 de ore și numărul de îmbolnăviri este pe o pantădescendentă.

Într-un scenariu optimist, vara ne-ar putea aduce vestea că nu mai avem niciun caz înregistrat.

Specialiștii infecționiști susțin că situația e imprevizibilă: pentru ca la noi să se stingă focarele ar trebui ca acest lucru să se întâmple și în celelalte țări afectate de pandemie, altfel există riscul cazurilor de import.

Virusul a pierdut din agresivitate

În România, medicii spun că virusul și-a pierdut din agresivitate, dovadă că și numărul de cazuri grave a scăzut.

Adrian Marinescu, medic infecționist: ”Există un ciclu viral de 8-10 săptămâni care s-a cam încheiat, eu cred că de acum încolo numărul de îmbolnăviri o să scadă. Lucrul acesta se întâmplă treptat. (…) Este intervalul de timp în care virusul e activ. El, ușor, ușor, își pierde agresivitatea și, după aceste săptămâni, ajunge să fie foarte puțin activ, cu condiția ca în acel interval să nu existe îmbolnăviri în lanț. Asta a fost și regula.

70% din pacienți sunt asimptomatici

În acest moment, avem internați 4.700 de pacienți, iar 70% dintre ei sunt asimptomatici sau au forme ușoare ale bolii.

Adrian Marinescu: ”Studiile de ultimă oră spun că riscul ca cei asimptomatici să transmită este foarte mic. Se întâmplă în general dacă vorbim de familie sau către cei care au un contact prelungit la locul de muncă, de exemplu. Asta înseamnă că la nivel de populație, că mergem la mare sau la terase, riscul ca o persoană asimptomatică să transmită este mic.”

Populare