Conecteaza-te cu noi

StiriEst

Fostul episcop de Husi, eliberat din arest. El fusese arestat pentru viol

Publicat

in

Înalta Curte de Casație și Justiție a decis vineri eliberarea din arest preventiv a lui Cornel Onilă, fostul episcop al Hușilor. El fusese reținut de procurorii Parchetului Curții de Apel Iași, care-l acuză de viol și abuz sexual împotriva unui fost elev de-al său la seminarul teologic ortodox de la Huși, unde acesta era profesor. Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ICCJ)  l-a plasat, vineri, sub control judiciar pentru 60 de zile doar pe Jitaru. Decizia este una definitivă. Ei au fost eliberaţi din arest. “Am făcut contestaţie împotriva măsurii arestului preventiv luat de către Curtea de Apel Iaşi, iar Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie l-a pus în libertate, a revocat măsura în totalitate. Practic, Onilă Corneliu, în calitate de episcop este fără nicio măsură preventivă la ora actuală. Nevinovăţia sa şi multitudinea de probe contradictorii care nu au fost puse la dispoziţia apărării şi nici nu au creat o credibilitate puternică în faţa instanţei Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, o instanţă foarte experimentată şi care a studiat întru totul dosarul. Este pus în libertate”,a declarat Liviu Bran, avocatul lui Corneliu Onilă.

Birsa Turism ProfEstetica Cursuri

Motivarea arestării: Corneliu Bârlădeanu ar fi mângâiat organele genitale ale unui elev

Fest Bijuterii Avis Coffee Shop

Aproape 50 de pagini are motivarea dată de judecătorii Curții de Apel Iași. 

„În acest caz sunt îndeplinite în totalitate condițiile pentru a putea lua măsura arestării preventive. Judecătorul de drepturi și libertăți reține că, din actele și lucrările dosarului, rezultă probe și indicii temeinice că inculpații ar fi săvârșit faptele reținute în sarcina lor, așa cum au fost prezentate în referatul cu propunerea de arestare preventivă. Este conturată o suspiciune rezonabilă, în sensul că inculpații s-ar face vinovați de săvârșirea următoarelor fapte de natură penală. În perioada februarie – mai 2017, inculpatul Onilă Cornel (Bârlădeanu – n.r.), în calitate de profesor, ar fi supus, prin constrângere psihică, unor acte de natură sexuală, respectiv sărutări cu limba, mângâieri în zona organelor genitale, dezbrăcarea acestuia și sărutarea corpului, pipăirea, precum și gesturile de a-i lua mâna și de a i-o plimba pe organele sexuale ale inculpatului pe partea vătămată, minor la acea dată. În perioada 19 – 23 mai 2017, același inculpat (Bârlădeanu – n.r.) ar fi avut inițiative de a-i face sex oral persoanei vătămate, inițiative finalizate cu un astfel de act consumat, fapte comise prin constrângere psihică”, motivează judecătorii.

Jitaru a obligat un elev să îi facă sex oral

„În luna februarie 2017, inculpatul Jitaru Cristi Sebastian ar fi comis prin constrângere psihică acte sexuale asupra persoanei vătămate, respectiv mângâierea în zona organelor genitale, dezbrăcarea acestuia și sărutarea lui pe corp, pipăirea sa, supunerea sa în final, profitând de lipsa de reacție, pe fondul fricii, la efectuarea unui act sexual oral finalizat. În baza unei rezoluțiuni infracționale unice, în perioada februarie – sfârșitul lunii mai 2017, inculpatul Jitaru Cristi Sebastian ar fi exercitat constrângeri psihice constante, prin amenințare cu diverse consecințe, pe persoana vătămată, pentru a o determina să suporte agresiunile sexuale la care era supusă de către inculpatul Onilă, cu scopul de a obține un material video, pe care plănuia să îl folosească împotriva celui din urmăÎn perioada 26 iunie 2015 – vara anului 2016, în baza unei rezoluții infracționale unice, inculpatul Jitaru ar fi săvârșit prin constrângere acte sexuale orale asupra unei alte persoane vătămate, minoră la acel moment. Pentru stabilirea caracterului rezonabil al suspiciunii sunt avute în vedere toate probele administrate în cursul urmăririi penale, la care s-a făcut referire în propunerea de arestare preventivă, esențiale fiind declarațiile victimelor presupuselor infracțiuni, în lipsa unor martori oculari. Din punctul de vedere al judecătorului de drepturi și libertăți, aceste declarații prezintă detalii care conferă veridicitate. Evenimentele expuse se încadrează în realitatea prezentată de martorii audiați în cauză. Aprecierile generale și prezentarea relației dintre co-inculpați, expuse în debutul referatului cu propunerea de arestare preventivă, exced acuzațiilor ce fac obiectul cauzei, însă acestea sunt importante, pentru că oferă contextul în care ar fi fost săvârșite infracțiunile ce li se impută celor doi, pozițiile pe care acești inculpați le aveau în cadrul Seminarului Teologic și al Episcopiei Hușilor, dar conturează și elemente ce țin de personalitatea inculpaților, din perspectiva implicării lor în diferite situații necorespunzătoare, raportate la statutul pe care îl aveau. În privința acuzațiilor aduse inculpatului Jitaru, probele conturează suspiciunea rezonabilă că ar fi comis faptele imputate”, se mai arată în motivarea  magistraților ieșeni.

Decizia Înaltei Curți

Admite contestaţiile formulate de inculpaţii Jitaru Sebastian Cristi şi Onilă Cornel împotriva încheierii nr.1/DLF din data de 22 mai 2020 a Curţii de Apel Iaşi, Secţia Penală şi pentru Cauze cu Minori – Drepturi şi Libertăţi, pronunţată în dosarul nr.215/45/2020.
Desființează încheierea contestată şi rejudecând:
I. În baza art. 227 alin. 1 Cod procedură penală, respinge propunerea Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Iași de luare a măsurii arestului preventiv a inculpatului Onilă Cornel.
II. În baza art. 227 alin. 1 Cod procedură penală, respinge propunerea Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Iași de luare a măsurii arestului preventiv a inculpatului Jitaru Sebastian Cristi.
În baza art.227 alin.2 Cod procedură penală raportat la art.202 alin.4 lit.b cu referire la art.2151 Cod procedură penală, dispune luarea faţă de inculpatul Jitaru Sebastian Cristi a măsurii preventive a controlului judiciar, pe o durată de 60 de zile, începând cu data de 05 iunie 2020.
În baza art.215 alin.1 Cod procedură penală, pe timpul cât se află sub control judiciar, inculpatul Jitaru Sebastian Cristi trebuie să respecte următoarele obligaţii:
a) să se prezinte la organul de urmărire penală, la judecătorul de cameră preliminară sau la instanţa de judecată ori de câte ori sunt chemaţi;
b) să informeze de îndată organul judiciar care a dispus măsura sau în faţa căruia se află cauza cu privire la schimbarea locuinţei;
c) să se prezinte la organul de poliţie desemnat cu supravegherea, în a cărui rază teritorială locuieşte, conform programului de supraveghere întocmit de organul de poliţie sau ori de câte ori este chemat.
În temeiul dispoziţiilor art.215 alin.2 lit. a și d Cod procedură penală, pe timpul controlului judiciar, inculpatul Jitaru Sebastian Cristi trebuie să respecte şi următoarele obligaţii:
– să nu depăşească limita teritorială a României, decât cu încuviinţarea organului judiciar;
– să nu se apropie de suspecţi, de inculpatul Onilă Cornel, martori ori experţi din prezenta cauză, inclusiv cei ce ar dobândi vreuna dintre aceste calităţi pe durata măsurii preventive şi să nu comunice cu aceştia direct sau indirect, pe nicio cale.
În baza dispoziţiilor art.215 alin.3 Cod procedură penală atrage atenţia inculpatului că, în caz de încălcare cu rea-credinţă a obligaţiilor care îi revin, măsura controlului judiciar se poate înlocui cu măsura arestului la domiciliu sau măsura arestării preventive.
Dispune punerea în libertate de îndată a inculpaţilor arestaţi preventiv, după cum urmează:
• Inculpatul Jitaru Sebastian Cristi – de sub puterea mandatului de arestare preventivă nr.2/UP din 22 mai 2020 emis de Curtea de Apel Iaşi;
• Inculpatul Onilă Cornel – de sub puterea mandatului de arestare preventivă nr.1/UP din 22 mai 2020 emis de Curtea de Apel Iaşi,
dacă nu sunt reţinuţi sau arestaţi în altă cauză.
Copie de pe prezenta se comunică conform art.215 alin.5 Cod procedură penală.
Cheltuielile judiciare avansate de stat rămân în sarcina acestuia.
Definitivă.
Pronunţată în şedinţa din camera de consiliu, azi 05 iunie 2020.

Populare

Stiri din categoria: StiriEst Știri Est – portalul tău de știri din Moldova, Vaslui, Botoșani, Iași, Suceava, Bacău, Neamț. Ziar online de știri locale și regionale.