CMR Case din lemn
Conecteaza-te cu noi

StiriEst

PS Ignatie: “Ura ne face sa ne dusmanim intre noi”

Publicat

on

De Sărbătoarea Sfintei Treimi, Preasfinţitul Părinte Ignatie, Episcopul Huşilor, a săvârşit Sfânta Liturghie la Mănăstirea Grăjdeni, Protopopiatul Bârlad, cu prilejul hramului sfântului aşezământ. În cuvântul de învăţătură, Preasfinţia Sa a vorbit despre Sfânta Treime, ca cea care rezolvă antagonismul dintre diversitate şi unitate:

„Societatea în care trăim este, din nefericire, dezbinată. Este o societate în care agentul urii ne face să ne duşmănim între noi.

Cauza acestei dezbinări este faptul că noi am uitat care este originea dragostei dintre oameni.

Noi, oamenii, credem că interesele noastre personale, individuale, egoiste, sunt cele pe care ar trebui să le impunem majorităţii. Particularităţile şi modul nostru specific de a ne comporta vrem să le impunem celor din jur. În multe din dezbaterile publice există un antagonism, o vrăjmăşie între diversitate şi unitate, între ceea ce este particular, specific, şi ceea ce ţine de unitatea noastră.

Este o mare greşeală când omul crede că tot ceea ce ţine de specificitatea fiinţei sale, de tot ceea ce îi este mai intim, ar trebui să le impună celuilalt.

Ar trebui găsită o armonie între ceea ce este diversitate şi ceea ce este unitate. În felul acesta, noi nu facem altceva decât să decidem să fie instaurată în mijlocul nostru dragostea.

Cine rezolvă acest antagonism între diversitate şi unitate? Este Dumnezeu-Treimea”.

Părintele Episcop Ignatie a explicat învăţătura despre Dumnezeu, Unul în Fiinţă şi întreit în Persoane:

„Biserica a găsit de cuviinţă să dedice această zi Preasfintei Treimi, pentru a ne transmite un adevăr fundamental: Dumnezeu este Unul, dar comuniune de Persoane. Dumnezeu este Unul în Fiinţa Sa, dar întreit în Persoane.

Noi nu putem concepe un Dumnezeu în izolare, Care să nu-şi împărtăşească dragostea Sa, Care să nu se deschidă spre celălalt. Sărbătoarea de astăzi ne învaţă că Dumnezeu este iubire, adică deschidere, dăruire înspre cel pe care l-a creat. Dragostea dintre Dumnezeu-Tatăl şi Dumnezeu-Fiul este nevoie să fie confirmată şi garantată, în mod obiectiv, de o a treia Persoană – Duhul Sfânt”.

Ierarhul Huşilor a exemplificat, prin relaţiile dintre oameni, cum dragostea dintre două persoane trebuie confirmată de o a treia:

„Iubirea nu poate fi desăvârşită decât numai în trei persoane. Nu putem concepe o iubire pentru o singură persoană. Când iubim, simţim nevoia să împărtăşim dragostea celor din jur. Acest lucru înseamnă persoana: deschidere.

Deschidem inima noastră, viaţa noastră, existenţa noastră înspre cei de lângă noi. Acest lucru înseamnă să iubeşti, să te deschizi înspre cel de lângă tine.

Nici în doi dragostea nu este desăvârşită. Cei doi au nevoie de un al treilea care să le confirme dragostea dintre ei.

Când doi tineri se căsătoresc, oare de ce au nevoie să meargă la biserică pentru a cere binecuvântarea lui Dumnezeu, prin slujirea Tainei Cununiei?

De ce au nevoie de cineva din afara intimităţii dragostei lor, ca în felul acesta să constate că ei sunt în dragoste? Noi, oamenii, purtăm chipul Preasfintei Treimi, avem dragostea Preasfintei Treimi şi avem nevoie ca cel de lângă noi să ne confirme în dragostea noastră.

Ofiţerul stării civile constată, din punct de vedere legal, dragostea dintre doi oameni, oficializând, ca cei doi să beneficieze de toate cele care sunt statuate pentru o familie. Urmează confirmarea dragostei lor în faţa Altarului. Dumnezeu confirmă şi garantează dragostea celor doi.

Chiar şi cei care nu vor să se căsătorească la biserică, au nevoie de o anumită formă de oficializare, sigur una nedeplină şi pe care noi nu o putem împărtăşi – este vorba de parteneriatele civile. Acestea nu reprezintă o căsătorie serioasă, sunt asumate cu gândul că oricând cei doi se pot despărţi, nu este asumată o responsabilitate.

Însă, chiar şi într-o formă decadentă a iubirii, două persoane simt nevoia ca dragostea lor să fie confirmată şi garantată de un al treilea”.

Preasfinţia Sa a afirmat că dragostea dintre oameni are ca sursă şi model dragostea dintre Persoanele Preasfintei Treimi:

«Şi noi am cunoscut şi am crezut iubirea, pe care Dumnezeu o are către noi. Dumnezeu este iubire şi cel ce rămâne în iubire rămâne în Dumnezeu şi Dumnezeu rămâne întru el». (I Ioan 4, 16)

„Dragostea dintre Tatăl şi Fiul trebuie să fie garantată, obiectivată, confirmată de un al treilea. Duhul Sfânt este Cel care confirmă dragostea desăvâşită, absolută dintre Persoanele Preasfintei Treimi.

Dumnezeul nostru, al creştinilor, este un Dumnezeu personal. Este o realitate personală. Este iubire. Este comuniune de Persoane, care au aceeaşi Fiinţă. Niciunul nu este mai puţin sau mai mult Dumnezeu decât Celălalt.

Sfântul Grigorie Teologul ne spune că nici Tatăl nu este mai mult Dumnezeu decât Dumnezeu-Fiul, nici Fiul nu este mai nult sau mai puţin Dumnezeu decât Dumnezeu-Tatăl, nici Duhul Sfânt nu este mai mult sau mai puţin Dumnezeu decât celelalte două Persoane ale Preasfintei Treimi.

Preasfânta Treime este cel mai minunat dar pentru noi, oamenii.

În Preasfânta Treime avem obârşia dragostei dintre noi.

În Preasfânta Treime, iubirea înseamnă deschidere înspre Celălalt, responsabilitate faţă de Celălalt, transparenţă, comuniune şi interioritate înspre Celălalt. La o scară mai nedeplină, nu atât de intensă şi perfectă, aşa trăim şi noi.

Când iubim pe cei de lângă noi, când ţinem la ei, simţim nevoia să ne deschidem sufletul, ca o floare care îşi dă mireasma şi frumuseţea ei când te apropii de ea. Atunci când suntem în dragoste, simţim nevoia să ne deschidem înspre celălalt, iar această deschidere generează responsabilitate, grijă.

Cel de lângă tine îţi devine aşa de interior, încât locuieşte în fiinţa ta, în inima ta, şi tu simţi că trăieşti pentru celălalt. În dragoste devenim transparenţi unul altuia. Doi oameni care se iubesc nu au nimic ce să îşi ascundă. Fiecare poate să citească în inima, în sufletul şi în adâncul fiinţei celuilalt.

Preasfânta Treime ne-a învrednicit şi pe noi să ne bucurăm de dragoste, aşa cum este în Dumnezeu”.

La final, Părintele Episcop Ignatie a explicat ce presupune conştiinţa de sine, elementul definitoriu al nostru, ca oameni:

„Ceea ce ne conferă statutul de oameni este sufletul, care este înzestrat cu raţiune, libertate şi conştiinţă de sine. Acestea ne deosebesc de lumea animală. Sunt unii care spun că ne tragem din maimuţe. Fals şi mincinos! Diferenţa fundamentală dintre noi şi regnul animal constă în faptul că noi avem conştiinţa de sine. A avea conştiinţă de sine înseamnă ca tu să constaţi că exişti, că te raportezi la cel de lângă tine. Nimeni nu poate explica cum a apărut conştiinţa de sine la om. Pe noi ne-a creat Dumnezeu, nu suntem un produs al hazardului”.

StiriEst

Doi copii parasiti de mama se roaga zilnic sa aiba ce manca. Nu au nici curent electric

Publicat

on

De catre

Poveste emoționantă despre copilărie, inocență, sărăcie, foamete, beznă, dar și despre speranța că dragostea poate ține o familie unită, chiar dacă mama a ales altceva. Ioana, o fetiță de șapte ani, a fost părăsită de cea care i-a dat naștere la doi ani. Ea și fratele ei Sebi sunt din localitatea vasluiană Lălești și au rămas în grija tatălui. 

Acesta își sugrumă lacrimile și îndură orice. Trudește din greu pentru cei doi copii. O fetiță și un băiețel care parcă au coborât dintr-o carte de povești. Pentru Oana și Sebi, tatăl lor muncește cu ziua și nu refuză nicio ofertă. “Pentru copiii mei îmi dau și viața dacă trebuie. Mă doare sufletul când mă uit la ei, cuminți, asculători. E greu că nu pot să le ofer tot ce au ei nevoie. De peste cinci ani eu le sunt și mamă și tată. Ei sunt averea mea. Nu am curent electric, de un an și jumătate. L-au tăiat. Eu cu banii pe care îi câștig le cumpăr mâncare. Stăm toți trei pe întuneric”, povestește tata Ioan. Cele trei suflete trăiesc într-un bordei, fără lumină, fără tehnologie și fără jucării. Mama i-a părăsit în urmă cu cinci ani, fără să le spună nimic. De atunci, nu mai știu nimic de ea. “Ne rugăm în fiecare zi să fie tata sănătos ca să aibă grijă de noi și să avem mâncare. Ne-am obișnuit să stăm pe întuneric. Ne facem temele când e lumină afară”, spun copiii. Artista Nadia Duluman a aflat de drama celor doi copii și a mers să îi viziteze. 

“Este un caz care pe mine m-a sensibilizat foarte mult. Când am cunoscut-o pe Ioana era pentru prima dată când ea mânca o banană. Sper ca tot mai mulți oameni să se mobilizeze și să ajute acești doi îngerași, merită”, a spus Nadia. De asemenea, cei doi micuți și tatăl lor au primit sprijin și din partea Asociației “Născută înger”. 

Citeste in continuare

StiriEst

Cei 97 de vasluieni izolati la domiciliu nu vor mai fi verificati. 23 de bolnavi mai sunt in Spitalul COVID

Publicat

on

De catre

Secretarul de stat Raed Arafat a trimis o informare către prefecturi prin care anunța că cetățenii nu mai pot fi ținuți în carantină sau izolare după publicarea în Monitorul Oficial a deciziei CCR privind neconstituționalitatea unor măsuri împotriva pandemiei de coronavirus. La Vaslui o singura persoană se află  în carantină, iar 97 sunt izolate la domiciliu. În județul Vaslui, de la începutul pandemiei au fost înregistrate 186 de cazuri COVID-19 (23 mai sunt internate în spital, 21 de oameni au murit, iar peste 140 de vasluieni s-au vindecat). Polițiștii continuă să acționeze integrat, împreună cu celelalte structuri cu atribuții în domeniul ordinii și siguranței publice, în contextul prevenirii și combaterii răspândirii COVID – 19. În cursul zilei de ieri, 03 Iulie 2020, peste 170 de polițiști din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Vaslui și 60 de polițiști locali au desfășurat 4 misiuni specifice.

S-a verificat modul de respectare a măsurilor și interdicțiilor impuse (izolare/carantină ) în cazul a peste 790 de persoane. De asemenea, peste 74 de societăți comerciale / PFA au fost verificate cu privire la respectarea interdicțiilor pe timpul Stării de alertă.

Polițiștii vasluieni acționează, în principal, pentru informarea cetățenilor cu privire la noile reguli.

Citeste in continuare

StiriEst

Ploi, grindina si vijelii. COD PORTOCALIU in judetul Vaslui

Publicat

on

De catre

Potrivit ANM, codul portocaliu de ploi și vijelii este valabil în 23 de județe, până duminică la ora 4.00. De duminică până marți, se anunță atât ploi torențiale, vijelii și grindină, cât și caniculă în sud-est.

INFORMARE METEOROLOGICĂ

Interval de valabilitate: 05 iulie, ora 10:00 – 07 iulie, ora 10:00

Fenomene vizate: manifestări de instabilitate, disconfort termic

Zone afectate: conform textului;

În cea mai mare parte a țării, mai ales în cursul după-amiezilor și la începutul nopților, vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată, ce se va manifesta prin frecvente descărcări electrice, averse torențiale, grindină și vijelii. În intervale scurte de timp sau prin acumulare, cantitățile de apă vor depăși 20…25 l/mp și izolat 40 l/mp.

În intervalul menționat, îndeosebi în regiunile sud-estice, disconfortul termic va fi accentuat, indicele temperatură-umezeală (ITU) va atinge și depăși pragul critic de 80 de unități, iar temperaturile maxime vor atinge 35…36 de grade.

COD GALBEN

Interval de valabilitate: 04 iulie, orele 12:00 – 19:00

Fenomene vizate: disconfort termic

În intervalul menţionat, disconfortul termic va fi accentuat în cea mai mare parte a Munteniei, în vestul Dobrogei, local în Oltenia și în sudul Moldovei, unde indicele temperatură-umezeală (ITU) se va situa frecvent în jurul pragul critic de 80 de unități. Se vor înregistra temperaturi maxime de până la 35…36 de grade.

Harta județelor afectate de codul galben de vreme severă

meteoromania.ro

AVERTIZARE METEOROLOGICĂ

COD GALBEN

Interval de valabilitate: 04 iulie, ora 10:00 – 05 iulie, ora 10:00

Fenomene vizate: instabilitate atmosferică temporar accentuată

În intervalul menționat, în nordul și centrul teritoriului, precum și în zonele de deal și de munte, iar local și în regiunile estice și sudice, vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată, care se va manifesta prin averse torențiale, frecvente descărcări electrice, grindină și vijelii. Cantitățile de apă vor depăși 25…30 l/mp și izolat 40…60 l/mp.

COD PORTOCALIU

Interval de valabilitate: 04 iulie, ora 12:00 – 05 iulie, ora 04:00

Fenomene vizate: instabilitate atmosferică accentuată

Zone afectate: conform textului și hărții;

Local în Moldova, Transilvania, Maramureș și la munte, precum și în nordul și nord-estul Muntenieivor fi intervale cu averse torențiale, frecvente descărcări electrice, intensificări puternice ale vântului (rafale de 70…90 km/h), vijelii și grindină.În intervale scurte de timp sau prin acumulare, cantitățile de apă vor depăși 35…40 l/mp și pe arii restrânse 50…70 l/mp.

Citeste in continuare

StiriEst

A murit muncitorul din Negresti peste care s-a surpat un mal. Lucra la reteaua de canalizare

Publicat

on

De catre

Un muncitor din Negrești a murit îngropat de viu după ce un mal de pământ s-a prăbușit peste el. Acesta lucra alături de alți colegi la realizarea rețelei de canalizare pe o stradă din orașul Negrești. Poliția și Inspecția Muncii au început o anchetă pentru a stabili în ce condiții s-a petrecut accidentul și dacă s-au respectat normele de securitate în muncă.

Potrivit unor surse, malurile nu erau asigurate corespunzător. În consecință, tonele de pământ prăbușite peste el l-au îngropat de viu pe bărbatul de 50 de ani. “În zonă au fost trimise trei autospeciale de intervenție ale Inspectoratului pentru Situații de Urgență Vaslui, precum și o ambulanță cu echipaj de prim-ajutor. Primele echipaje ajunse la fața locului au fost cele de la Garda 11 Negrești. După câteva minute de săpături, victima a fost văzută la aproximativ 1,5 metri adâncime. Salvatorii au îndepărtat pământul din jurul capului și, după eliberarea căilor respiratorii, i s-a administrat oxigen. În paralel, a continuat operațiunea de îndepărtare a pământului care ținea victima blocată. După ce bărbatul a fost scos, au fost efectuate manevrele de resuscitare. Din nefericire, medicul de pe ambulanța de terapie intensivă mobilă a fost nevoit să declare decesul victimei”, a declarat purtătorul de cuvânt al ISU Vaslui, Marius Stanciu.

Citeste in continuare

StiriEst

Impresionante forte de ordine descind la terase si in locurile aglomerate. ITM si Protectia Consumatorilor ameninta cu amenzi

Publicat

on

De catre

Pentru prevenirea și limitarea îmbolnăvirilor Covid 19, începând cu această seară, politiști, jandarmi, polițiști de frontieră, polițiști locali, precum și reprezentanți ai Inspectoratului pentru Situații de Urgență Județean, Inspectoratului Teritorial de Muncă, Direcției Sanitar Veterinare, Direcției de Sanatate Publică și de la Protectia Consumatorului,  sub coordonarea Instituției Prefectului – Județul Vaslui vor verifica respectarea măsurilor impuse în contextul stării de alertă.  Astfel, se vor desfășura activități de verificare cu efective mărite în zone aglomerate, centre comerciale, piețe, târguri și terase.  Pentru organizarea acestor acțiuni, în următoarele două săptamâni se vor suplimenta efectivele și mijloacele tehnice din teren, astfel că pe raza județului vor fi angrenate, zilnic, peste 250 de efective.

Citeste in continuare

Atelierul de dinti

Rock FM

CMR London

CMR Vaslui

Donează! Avem nevoie de tine!

Radical Group

Iti place ce vezi?

Populare

Copyright © 2017 Stiri Est