Conecteaza-te cu noi

StiriEst

“Adevarata cinstire a voievozilor crestini este prin rugaciune!”

Publicat

in

Adevarata cinstire a voievozilor crestini este prin rugaciune

La podul de la Cănțălărești, din comuna Ștefan cel Mare, a fost omagiat marele domnitor Ștefan, la 516 ani de la trecerea în eternitate. Momentul a debutat cu sfânta liturghie, oficiată de PS Ignatie, Episcopul Hușilor, alături de un sobor de preoți, după care corul Dignus Est, al preoților din Episcopia Hușilor, a ținut un moment artistic de o încărcătură emoțională aparte, apreciat de cei prezenți. De asemenea, actorii Teatrului ”Victor Ion Popa” Bârlad au să-l evoce pe marele Ștefan. Evenimentul s-a încheiat cu depuneri de coroane la statuia domnitorului, prilej ca președintele Consiliului Județean (CJ) Vaslui, Dumitru Buzatu, să afirme că marele voievod a fost un făuritor de epocă. ”Nu cunoaștem o altă personalitate care să fie descrisă în istoria ca fiind făuritor de epocă.  Ștefan cel Mare, de la a cărui moarte s-au împlinit, în săptămâna ce a trecut, 516 ani, a fost o personalitate care a marcat pentru totdeauna istoria neamului românesc. Dacă astăzi, ideea de unitate a românilor sălășluiește atât pe malul drept al Prutului, cât și pe malul stâng al Prutului, lucrurile acestea se datorează celui ce a fost Ștefan cel Mare. Oriunde te duci în acest teritoriu și pomenești de Ștefan cel Mare tresaltă inimi și trezesc amintiri, ies la iveală legături de veacuri între noi. Mulțumesc Prea Sfinției Sale Ignatie, Episcopul Hușilor, pentru că a dat curs invitației noastre de a fi prezent printre noi și mulți sau puțini, cât ne-am adunat noi cei de față cred că au venit cu inima deschisă, au venit datorită credinței strămoșești și au venit pentru a răspunde invitației la acest eveniment. Sper ca lucrurile acestea să perpetueze în viitor, să putem împreună ca în prima duminică din iulie, așa cum am început în urmă cu foarte mulți ani, să îl comemorăm pe Ștefan cel Mare și să omagiem această mare personalitate a neamului românesc”, a declarat Dumitru Buzatu, președintele CJ Vaslui.

Birsa Turism ProfEstetica Cursuri
Dumitru Buzatu, președintele CJ Vaslui

PS Ignatie, Episcopul Hușilor, a afirmat că prin liturghia pe care a săvârșit-o astăzi, a fost adusă cinstire în mod deosebit celui care a fost voievod creștin și ctitor de lăcașuri sfinte. ”Am adus cinstire prin rugăciune, prin smerenia sufletelor noastre, prin recunoștință față de cel de care ne aducem aminte întotdeauna pe data de 2 iulie, când anul acesta sunt 516 ani de la trecerea în lumea veșnicie a marelui voievod Ștefan cel Mare și Sfânt. Adevărata cinstire a voievozilor creștini este prin rugăciune, prin meditație, prin reflecție asupra vieții și a faptelor minunate pe care ei le-au săvârșit. Unii dintre cronicarii moldoveni, Grigore Ureche, spunea despre sfântul voievod Ștefan că încâ de după moartea lui el era considerat sfânt. A pătruns în conștiința poporului ca un sfânt. De aceea, sunt foarte bucuros că am reușit să îl cinstim în felul acesta pe sfântul voievod Ștefan cel Mare, prin rugăciune, prin starea noastră de laudă adusă lui Dumnezeu”, a precizat PS Ignatie.

Fest Bijuterii Avis Coffee Shop

Primarul comunei Ștefan cel Mare, Mihai Moraru, consideră că omagiul adus voievodului în acest an va rămâne pentru totdeauna în memoria celor prezenți. ”În fiecare an ne întâlneam aici și făceam niște lucruri, pe care în mare parte dintre dumneavoastră le știați. Muzică și alte lucruri care erau pe placul nostru. În acest an trebuie să ascultăm de cei care ne impun să facem cum vor ei. Dacă ne uităm la noi, au reușit să ne pună câte un tifon la gură, cu gândul că nu vom mai putea vorbi pe viitor. Poate nu va fi așa de rău. Astfel, ne-am adunat aici, pentru că Prea Sfinția Sa Ignatie, Episcopul Hușilor, a spus că vine la noi, altfel această zi era una obișnuită. Mulțumim pe această cale Prea Sfinției Sale și sperăm ca în fiecare an, la Ziua comunei noastre, să fie prezent și îi facem invitația încă de pe acum”, a spus primarul Mihai Moraru. La eveniment au mai participat, pe lângă localnici, cei doi vicepreședinți ai CJ Vaslui, Ciprian Trifan și Vasile Mariciuc, alături de o serie de primari din comunele vecine.

Sorin SAIZU

Populare

Stiri din categoria: StiriEst Știri Est – portalul tău de știri din Moldova, Vaslui, Botoșani, Iași, Suceava, Bacău, Neamț. Ziar online de știri locale și regionale.