Conecteaza-te cu noi

StiriEst

Cel mai sarac oras din Romania se afla in judetul Vaslui

Publicat

in

negresti Cel mai sarac oras din Romania se afla in judetul Vaslui

În continuare cel mai sărac oraș din România se află în județul Vaslui, iar potrivit ultimelor statistici, din aproape 10.000 de locuitori, mai puțin de 1.000 lucrează. Iar viitorul nu sună deloc bine. Din cauza lispei infrastructurii, investirtorii nu se înghesuie să vină. Este vorba despre Negrești. Și județul Vaslui este considerat de mulți printre cele mai sărace din țară. În sprijinul acestei afirmații putem lua în considerare un studiu făcut de câțiva profesori de la Universitatea București, în urmă cu câțiva ani, în care se arăta că orașul Negrești din Vaslui este cea mai săracă așezare urbană din România.

Realitatea confirmă concluziile specialiștilor. Potrivit unor statistici din 2019, în Negrești erau 9.800 de locuitori în acte, din care aproape un sfet au plecat. Din cei rămași doar 900 de oameni mai muncesc, restul fiind pensionari, asistați sociali trecuți de 40 de ani și copii.

Spre comparație, cu mai bine de 30 de ani în urmă, când industria funcționa la capacitate maximă, peste 2500 de oameni aveau de lucru.

Actualul primar recunoaște situația gravă în care se află localitatea pe care o păstorește, dar ridică neputincios din umeri.

„S-a redus rata șomajului, dar explicația este aceea că majoritatea tinerilor au plecat în afara țării. Două mii de tineri sunt plecați. Mulți, mulți. În Italia, Spania, Germania, Irlanda și multe țări ale Europei și nu numai. Avem destule proiecte la nivelul orașului și la nivelul zonei, dar societățile comerciale care câștigă acele lucrări se confruntă cu această problemă, a lipsei forței de muncă. Nu știm ce o să se întâmple. Nu știm ce o să facem în aceste condiții.”, decalara în 2019 Vasile Voicu, primarul orașului Negrești

Care este cel mai sărac oraș din România. Spitalul de aici s-a renovat, iar apoi s-a închis

Spitalul din Negrești, renovat, apoi abandonat

Situația în care se află orașul pare fără rezolvare în momentul de față. Criza se adâncește și mai tare, iar oamenii abia dacă o duc de pe o zi pe alta. În esență, acesta este traiul pe care sunt nevoiți să-l ducă localnicii.

În Negrești nu există sistem de termoficare, iar oamenii se încălzesc, pe timp de iarnă, cu butelii, ori ci ajutorul sobelor cu lemne. Și sistemul sanitar este la pământ. Spitalul din oraș a fost renovat în urmă cu 15 ani, atunci când statul a investit 4,5 milioane de euro în el, plus în un milion în  aparatură medicală. În 2011 însă, ministerul de resort l-a închis și așa a rămas.

Populare

Stiri din categoria: StiriEst Știri Est – portalul tău de știri din Moldova, Vaslui, Botoșani, Iași, Suceava, Bacău, Neamț. Ziar online de știri locale și regionale.