Conecteaza-te cu noi

Știri Bacău

Primul bebelus care devenit donator de organe. A salvat un copil din Bacau

Publicat

in

Premieră în medicina românească. Un bebeluş de numai 10 luni din Cluj a devenit salvator pentru un copil de 14 ani din Bacău. Răpuşi de durere, părinţii bebeluşului au fost de acord să-i fie prelevate organele atunci când medicii i-au anunţat că nu îl mai pot salva. Micuţul a devenit astfel cel mai tânăr donator din România şi îngerul păzitor al unui alt copil care şi-a petrecut jumătate din viaţă în spitale. 

Singura lui şansă era un transplant şi ani întregi familia a aşteptat telefonul salvator. Şi telefonul a venit, însă abia a patra oară compatibilitatea a permis ca intervenţia să fie dusă la bun sfârşit.

Simona, mama băiatului de 14 ani: El nu prea credea, că zicea că nu e adevărat, că nu sunt eu norocos, dar ceva în mine spune că o să fie, de data asta va fi.

Ionuț Nistor, Spitalul clinic Dr. C.I Parhon Iași: Este o intervenţie deosebită care a avut loc la Spitalul Parhon, o intervenţie de transplant de la copil la copil, donatorul – un copil foarte tânăr, de 10 luni.

În timp ce la Iaşi medicii se pregăteau pentru transplant, la Cluj, părinţii unui bebeluş de doar 10 luni, aflat în moarte cerebrală, alegeau să transforme durerea lor în viaţă pentru un băiat din celălalt capăt al ţării. Bebeluşul este cel mai tânăr donator de organe de până acum.

Corneliu Moroșanu, medic primar compartiment Transplant Renal Iași: Există posibilitatea ca aceşti doi rinichi să îi asigure o funcţie şi noi sperăm ca aceşti doi rinichi să mai crească pentru că ei au potenţial de creştere.

Deşi de obicei rinichii vechi sunt păstraţi, cei noi venind să suplinească funcţia lor, de data asta medicii s-au văzut nevoiţi să-i scoată, tocmai pentru că spaţiul era prea mic.

În acest moment, pe listele de aşteptare de la nivelul Moldovei pentru un transplant renal sunt aproximativ 400 de pacienţi. Dintre aceştia, opt sunt copii. Şi pentru toţi aceşti oameni singura şansă la o viaţă normală sau chiar singura şansă la viaţă este un transplant de rinichi.

Simona, mama băiatului de 14 ani: El visa să se facă fotbalist, să joace fotbal.

Visul lui George are acum mai multe şanse să se îndeplinească, tocmai pentru că părinţii unui alt copil au ales să dea viaţă din nou, doar că altfel. Doar trei intervenţii de transplant renal între copii au avut loc la Iaşi până acum.

Populare

Stiri din categoria: Știri Bacău Știri Est – portalul tău de știri din Moldova, Vaslui, Botoșani, Iași, Suceava, Bacău, Neamț. Ziar online de știri locale și regionale.