Conecteaza-te cu noi

Știri Vaslui

Ignatie: “Sa boicotam produsele turcesti si crestinii sa nu mai mearga acolo in vacanta”

Publicat

in

Duminică, 16 august 2020, zi în care Biserica Ortodoxă Română îi sărbătoreşte pe Sfinţii Martiri Brâncoveni, în cadrul Sfintei Liturghii oficiate în localitatea Bobeşti, Parohia Stroieşti, Protopopiatul Huşi, Preasfinţitul Părinte Ignatie, Episcopul Huşilor, a făcut referire la persecuţiile la care sunt supuşi creştinii, inclusiv în zilele noastre, în contextul în care Parlamentul României a declarat ziua de 16 august ca Ziua Națională pentru comemorarea martirilor Brâncoveni și de conștientizare a violențelor împotriva creștinilor.

Birsa Turism ProfEstetica Cursuri

Cu prilejul fiecărei Sfinte Liturghii, Părintele Episcop Ignatie se roagă şi îi pomeneşte pe creştinii persecutaţi, amintind inclusiv ţările în care sunt cei mai prigoniţi, în spirit de comuniune cu aceştia şi de conştientizare a violenţelor de tot felul la care sunt supuşi cei care Îl mărturisesc pe Hristos.

Fest Bijuterii Avis Coffee Shop

În cuvântul său, Ierarhul Huşilor a amintit de martirajul Sfântului Voievod Constantin Brâncoveanu, a celor patru fii ai săi, Constantin, Ştefan, Radu şi Matei, şi a sfetnicului Ianache, martiri cărora Biserica Ortodoxă Română le-a dedicat un an omagial (2014):

Ziua de 16 august a fost declarată de Parlamentul României Ziua Națională pentru comemorarea martirilor Brâncoveni și de conștientizare a violențelor şi persecuţiilor împotriva creștinilor, la nivel mondial. 

Biserica a salutat această decizie, pentru că Sfinţii Martiri Brâncoveni rămân model de martiri. 

În 1714, după douăzeci şi şase de ani de domnie, Sfântul Martir Constantin Brâncoveanu, a fost luat la Constantinopol, în Săptămâna Patimilor, împreună cu copiii lui, şi ţinut în închisoare până în  data de 15 august 1714. 

Au fost supuşi la chinuri şi li s-a cerut să se lepede de Hristos şi să îşi asume credinţa islamică. 

Copilul cel mai mic, Mateiaş, a vrut să cedeze. Avea 12 ani. Sfântul Voievod Constantin îi spune: «de ar fi să mori de o mie de ori, tu să nu te lepezi de Hristos». 

În urma acestui îndemn al tatălui său, el spune: «vreau să mor creştin». 

Şi-au dat viaţa în numele lui Hristos. Trupurile lor au fost aruncate în Bosfor, iar creştinii le-au recuperat. În anul 1720, Doamna Marica Brâncoveanu a dus trupurile şi le-a aşezat în ctitoria lor de la Bucureşti, biserica «Sfântul Gheorghe Nou»”.

Părintele Episcop Ignatie a arătat că, în lume, potrivit datelor oficiale, creştinii sunt cei mai persecutaţi, însă nu există, din nefericire, o solidaritate cu aceştia:

„În urma statisticilor, s-a constatat că creştinii sunt cei mai persecutaţi în această lume. Statisticile oficiale spun că în anul 2018-2019 au fost persecutaţi peste 260 de milioane de creştini, în peste 50 de ţări din lumea întreagă

Fie le sunt îngrădite drepturile de manifestare a credinţei, fie sunt chiar ucişi. 

Ţara în care sunt cel mai persecutaţi creştinii este Coreea de Nord, unde, dacă ai o Biblie creştină sau îţi faci cruce, eşti pasibil de moarte.

Foarte multe biserici sunt distruse, mai ales în lumea islamică. Alte ţări în care creştinii sunt amplu persecutaţi sunt Eritreea şi Etiopia. Aici creştinii sunt decapitaţi. 

La nivel european nu prea vedem circulând ştirile despre persecuţiile la adresa creştinilor.

Spre exemplu, când a fost acel masacru în Franţa, la acea revistă – Charlie Hebdo – s-a manifestat o întreagă solidaritate la nivel internaţional. 

La câteva zile după acel eveniment tragic, au fost decapitaţi, masacraţi, câţiva zeci de creştini etiopieni, mult mai mulţi decât victimele din Franţa. Nu s-a dat nicio ştire şi nu s-a manifestat niciun fel de solidaritate”. 

Totodată, Preasfinţia Sa a atras atenţia asupra transformării Catedralei Sfânta Sofia din Constantinopol în moschee şi asupra lipsei de reacţie a opiniei publice internaţionale faţă de acest gest de umilinţă la adresa creştinilor:

„În data de 10 iulie 2020, Catedrala Sfânta Sofia din Constantinopol (Istanbul) a fost transformată în moschee. 

S-a declarat, cu viclenie, că nu s-a transformat o biserică în moschee, ci un muzeu în moschee

Această Catedrală, timp de 500 de ani de la zidirea ei, a fost biserică creştină. În 1934 Ataturk o transformă în muzeu. Timp de 84 de ani a fost muzeu, un bun al întregii lumi, patrimoniu UNESCO. 

Dictatorul Erdogan, cel care îi persecută pe creştini, a transformat această biserică, simbol al creştinătăţii şi în special al Ortodoxiei, sub ochii liderilor Europei, într-o moschee. 

Pe 24 iulie s-a făcut acolo prima slujbă musulmană, tocmai pentru umilinţa creştinilor.

Foarte puţini lideri europeni şi de la nivel mondial au luat atitudine. 

La nivelul ţării noastre, niciun reprezentant oficial nu a luat atitudine, de parcă nu am fi creştini.

O atitudine de protest pe care ar trebui să o avem ar fi să boicotăm toate produsele turceşti şi niciun creştin să nu mai meargă acolo în vacanţă

Câţi au luat atitudine? Niciunul! Suntem laşi şi nici pe departe nu ne asemănăm cu mărturia Sfinţilor Martiri Brâncoveni”.

Populare

Stiri din categoria: Știri Vaslui Știri Est – portalul tău de știri din Moldova, Vaslui, Botoșani, Iași, Suceava, Bacău, Neamț. Ziar online de știri locale și regionale.