Conecteaza-te cu noi

Știri Botoșani

Profesorul care a facut credit si a lucrat ca sofer in Spania, ca sa-si ajute elevii

Publicat

in

Să faci Rai din ce ai – e lecţia unui profesor de religie, care a ales faptele în polul sărăciei. Într-un mic sat din Botoşani, la graniţa cu Republica Moldova, împarte măşti, donează cărţi şi vrea să le cumpere elevilor tablete. Nu l-a oprit nici pandemia, când a luat coronavirus. Nu l-a oprit nici lipsa banilor şi a demonstrat că binele se poate face şi pe credit, aşa că s-a împrumutat la bancă, tot pentru elevi. Îl cunoaşteţi într-un nou episod din campania Alege Ţara de Fapte.

Satul lui – Rădăuți-Prut – se află în unul dintre cele mai sărace județe ale României, Botoșani. Aici a copilărit și aici a ales să rămână toată viața, convins că poate face diferența în comunitate. A început să predea binele de la catedră.

Vasile Postolachi, profesor: Eu sunt şi profesor de religie. Şi eu cu acest ţel am pornit la drum. Nu să le umplu capul cu foarte multe cunoştinţe care inevitabil se uită. Pentru mine cea mai mare bucurie este dacă un elev a progresat în a face bine, în a fi un bun cetăţean. Nu neapărat un bun creştin, ci un bun cetăţean. Dacă am văzut că un elev s-a deschis să facă o faptă bună, eu simt că religia şi-a atins scopul. 

Când n-a avut bani să-și ducă elevii în excursie, i-a învățat că binele se poate face… și pe credit. A luat un împrumut ca să organizeze totul.

(Vasile Postolachi, profesor): O excursie care să unească elevi din nordul Bucovinei, nordul Moldovei şi Basarabia. 

(Reporter): Ce ai scris acolo pe hârtia aia, când te-au întrebat pentru ce e creditul?

(Vasile Postolachi, profesor): Excursie. Ştiu că s-a uitat puţin lung doamna de la bancă. Dar, era practic imposibil de dat înapoi. Pregătisem paşapoartele pentru copiii de peste Prut, îi anunţasem pe copiii de peste Prut, îi anunţasem pe copiii de aici. Ar fi fost o foarte mare dezamăgire pentru ei. 

Daniel are 14 ani și nu călătorise niciodată până atunci.

(Daniel Gherasă, elev): Această excursie a fost o experiență unică pentru mine. A fost ca un vis devenit realitate.

(Reporter): Tu mai văzuseși aceste locuri?

(Daniel Gherasă): Doar la televizor. 

Doar la televizor văzuse și-o tabletă, când de la București, la începutul pandemiei, se trâmbița că toți elevii vor face școală online. Daniel a primit prima tabletă din viața lui, pe care o împarte cu frații său, tot de la profesorul de religie.

(Vasile Postolachi, profesor): Chiar ar fi fost păcat să nu poată continua această şcoală online.

(Reporter): Ce ne lipseşte nouă să fim o ţară ca afară? 

(Vasile Postolachi, profesor): Prea mult ne interesează ce spune unul, ce spune altul. Este cea mai nocivă vorbă de la sat. Vai, ce spune lumea! De ce să trăim pentru lume? Eu, ca profesor de religie şi ca om, mă raportez la ce ar spune Dumnezeu, nu ce spune lumea.

Așa a gândit și când a muncit trei luni în Spania, ca șofer, tot pentru a strânge bani pentru elevi, ca să-i ajute să nu abandoneze școala. Și când umple bibliotecile copiilor, convins că o carte unește inimi. Și când, în pandemie, le-a împărțit măști celor care nu își permiteau.

Vasile Postolachi, profesor: Am fost depistat şi pozitiv, am stat în spital, am petrecut Paştele în spital. A fost o lecţie.

Vasile Postolachi e un exemplu de mobilizare într-un stat despre care el spune că-i lipsește un lucru simplu: empatie.

Vasile Postolachi, profesor: Lipsa de empatie! Dacă s-ar pune mai mult în pielea oamenilor de rând, poate i-ar înţelege altfel. Dacă ar fi un pic de empatie, dacă l-am înţelege un pic pe omul de rând, poate s-ar schimba un pic lucrurile. Să prețuim mai mult oamenii. Și sperăm să ne facă mai buni această pandemie. sursa

Click pentru a comenta

Raspunde

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Populare

Stiri din categoria: Știri Botoșani Știri Est – portalul tău de știri din Moldova, Vaslui, Botoșani, Iași, Suceava, Bacău, Neamț. Ziar online de știri locale și regionale.