Conecteaza-te cu noi

Politica

260 de milioane de euro pentru sistemul de apa! “Pe masura ce reabilitam, sistemele devin mai eficiente!”

Publicat

in

Alte peste 260 de milioane de euro urmeaza sa fie investite in reabilitarea sistemului de apa. Concret, vorbim de Programul Operational Infrastructura Mare (POIM), care vizeaza creșterea nivelului de colectare si epurare a apelor uzate urbane, precum si a gradului de asigurare a alimentarii cu apa potabila a populatiei. Dumitru Buzatu, actualul presedinte al Consiliului Judetean sustine ca prin intermediul acestui program,  se va da acces la apa potabila tuturor localitatilor din judetul Vaslui. Este vorba de un proiect cu o valoare foarte mare, aplicatia este finalizata, se asteapta sa se pronunte Comisia Europeana. Problema pe care o au autoritatile in aplicarea acestui proiect este ca nu exista suficienta forta de lucru si suficiente societati care sa se angajeze sa execute lucrarile. Au fost deschise licitatiile la maxim, este acceptat orice ofertant, din toata tara,  daca intruneste conditiile cerute dar, data fiind complexitatea si amploarea lucrarilor, exista la nivel national foarte putine firme care sa satisfaca aceste cereri. Nemultumirile vasluienilor referitoare la furnizarea, calitatea si mai ales pretul apei potabile, sunt multe. Dumitru Buzatu da insa asigurari ca aceste probleme sunt in curs de rezolvare. 

“Pas cu pas mergem spre rezolvarea acestor probleme. Am reabilitat statiile de tratare si de epurare, ceea ce inseamna costuri foarte mari pentru reabilitarea si utilarea unor statii de epurare si tratare moderne, pentru a livra o apa de calitate. Avem in vedere ca lucrul acesta sa il continuam si in perioada in care urmeaza. Abia incepand de anul viitor vom putea vorbi efectiv de implementarea Programului Operational Infrastructura Mare, de utilizarea a 260 de milioane de euro pe care ii vom obtine pentru finantarea extinderii retelelor de apa si canalizare. Este o operatiune foarte grea, se desfasoara in timp, creaza multe necazuri oamenilor. Asa cum sunt retelele astazi, trebuie sa sapam pe strazi, sa deterioram asfaltul care uneori este recent turnat. Evident ca sunt si nemultumiri, dar prin aducerea la forma initiala a drumurilor, facem ca pas cu pas aceste probleme sa fie rezolvate”, a declarat Dumitru Buzatu. 

“Pe masura ce reabilitam sistemele devin din ce in ce mai eficiente!”

“Au fost aduse numeroase reprosuri, insa foarte multi dintre noi nu vrem sa acceptam ca exista niste responsabilitati in ceea ce priveste gestionarea sistemelor de apa. Societatea Aquavas incearca sa faca fata exigentelor implementarii acestui program. Problema este in curs de rezolvare! Pe masura ce reabilitam sistemele devin din ce in ce mai eficiente! Trebuie sa avem intelegerea ca societatea Aquavas produce apa potabila si o livreaza consumatorului. Societatea duce aceasta apa pana la intrarea in bloc. De acolo si pana la consumatorul final, este responsabilitatea asociatiilor de locatari. Ar fi de dorit ca aceste asociatii sa existe peste tot, dar din pacate numarul lor este foarte mic si nu isi asuma responsabilitatile unei bune gospodariri. La asta se mai adauga si furturile de apa sau nedeclararea de catre cetateni a consumului. Consiliul Judetean si primariile nu au niciun drept sa intre in locuinta cuiva. Asociatiile de proprietari trebuie sa faca mai mult. Oricine va veni la conducerea acestor societati, oricune va gestiona treburile judetului Vaslui, se va confrunta cu aceasta problema. Trebuie sa incetam sa mai sustinem ca vom furniza apa in mod gratuit sau ca vom reduce costurile de furnizare inainte de modernizarea sistemelor”, a mai spus Dumitru Buzatu, candidatul PSD la functia de presedinte al CJ Vaslui. 

“Pretul trebuie sa acopere toate cheltuielile de productie, altfel, intram in faliment si nu mai putem livra apa”

“Pe masura ce modernizam, pierderile sunt din ce in ce mai mici. Pe masura ce  modernizam, pretul poate fi justificat mult mai bine in functie de consumul final al utilizatorului. Trebuie sa intelegem ca furnizorul de apa, cel care produce apa, o livreaza luand in considerare costurile de productie efective. Pierderile fac parte integranta din aceste costuri. Pretul trebuie sa acopere toate cheltuielile de productie, altfel, intram in faliment si nu mai putem livra apa. Toate speculatiile pe marginea apei, trebuie eliminate din discutiile noastre. Daca sunt inadvertente in ce priveste citirea, ele trebuie eliminate, daca sunt facturi intocmite fictiv, ele trebuie imediat aduse la cunostinta noastra si evident se vor lua masurile de rigoare. Trebuie sa incetam sa ne comportam cu acest furnizor ca si cum ar fi un adversar al nostru. Primariile, autoritatile publice locale si judetene, trebuie sa punem umarul pentru implementarea acestor programe si pentru realizarea unui produs de calitate care sa fie livrat consumatorilor. Nu vreau sa fac consideratii legate de actiunea unor persoane de-a lungul timpului de a denigra si invinovati tot timpul si de a culpabiliza societatea Aquavas si nici nu vreau sa insist asupra prejudiciilor pe care le aduc aceste persoane”. 

MATERIAL DE PROPAGANDA ELECTORALA, REALIZAT DE SC Vyscoat Fashion SRL, COMANDAT DE PSD VASLUI. COD MANDATAR: 21200019

Populare

Stiri din categoria: Politica Știri Vaslui Știri Est – portalul tău de știri din Moldova, Vaslui, Botoșani, Iași, Suceava, Bacău, Neamț. Ziar online de știri locale și regionale.