Conecteaza-te cu noi

Politica

Comisia de Munca din Camera Deputatilor a adoptat proiectul de lege care majoreaza beneficiile sociale

Publicat

in

Guvernul a transmis un aviz negativ pentru proiectul de lege, arătând că iniţiatorii nu prevăd sursa banilor necesari pentru creşterea ajutoarelor sociale. În contextul campaniei electorale s-au înmulţit proiectele de lege sprijinite de PSD care majorează cheltuielile permanente ale bugetului, atât pensii cât şi alocaţii şi salarii din mediul public.

Comisia de muncă a Camerei Deputaţilor a adoptat ieri, cu majoritate de voturi, un raport de admitere la iniţiativa legislativă care majorează Indicatorul Social de Referinţă (ISR) de la 500 de lei la 1.200 de lei, o creştere cu 140% a indicatorului în funcţie de care sunt calculate ajutorul de şomaj şi alte prestaţii sociale.

Impactul bugetar al majorării ISR este calculat de iniţiatorul legii la 10,4 miliarde lei anual, sau 0,99 puncte procentuale din PIB (2019), în timp ce guvernul estimează un impact bugetar de 856 milioane de lei lunar, tot peste 10 miliarde de lei anual. Amintim că bugetul este deja în acest an pe un deficit – cheltuieli ce nu au acoperire din buget şi trebuie astfel finanţate din împrumuturi – de 90,9 miliarde de lei (8,6% din PIB), iar ţara noastră este în procedură de deficit excesiv ceea ce obligă guvernul la austeritate adică la reducerea cheltuielilor bugetare cu 3% din PIB (aproximativ 28-29 miliarde de lei anual) în fiecare an până în 2022, termenul aducerii deficitului sub pragul european de 3%.

Raportul adoptat de Comisia de muncă arată că majorarea va fi una etapizată, pe următorii trei ani. Astfel, de la 1 ianuarie 2021, ISR ar creşte la 780 de lei, din 2022 la 990 de lei, iar din 2023 la 1.200 de lei, după care se indexează cu inflaţia. Raportul de admitere a fost adoptat cu majoritate de voturi, deputaţii PNL şi USR votând împotrivă.

Iniţiativa urmează să intre acum pe ordinea de zi a următorului plen al Camerei Deputaţilor, care este forul decizional în acest caz.

Propunerea legislativă, care modifică legea nr. 76/2002 privind sistemul asigurărilor pentru şomaj şi stimularea ocupării forţei de muncă, a fost iniţiată de deputatul Adrian Dohotaru (plecat din USR) şi a primit sprijinul PSD, Pro România şi UDMR.

“Vorbim de o majorare a diverselor beneficii sociale acordate prin raportare la ISR, cum ar fi ajutorul pentru şomaj, sprijinul pentru persoanele cu dizabilităţi, venitul minim garantat, alocaţia pentru susţinerea familiei, etc. Impactul bugetar total al majorării de la 500 la 1200 de lei a ISR e de 1% din PIB şi este atenuat prin faptul că, potrivit calculelor, aceşti bani se întorc în economie, aproape în întregime (0.9% din PIB) prin intermediul consumului”, a spus deputatul PSD Aurel Căciulă. 

Populare

Stiri din categoria: Politica Știri Vaslui Știri Est – portalul tău de știri din Moldova, Vaslui, Botoșani, Iași, Suceava, Bacău, Neamț. Ziar online de știri locale și regionale.