Conecteaza-te cu noi

Stiri Moldova

Sarbatoarea Sfintei Cuvioase Parascheva, ocrotitoarea Moldovei

Publicat

in

Creștinii-ortodocși o sărbătoresc astăzi, 14 octombrie 2020, pe Sfânta Parascheva, considerată ocrotitoarea Moldovei. Sărbătoarea este extrem de importantă pentru creștini, sfânta fiind considerată o făcătoare de minuni. An de an, la racla cu moaștele Cuvioasei de la Iași vin mii de persoane din întreaga țară pentru a se ruga la căpătâiul sfintei. Ziua de astăzi este una plină de tradiții și obiceiuri pe lângă sărbătoarea din calendarul ortodox

Biserica Ortodoxă Română o sărbătorește astăzi, 14 octombrie, pe cea mai importantă sfântă din întreg calendarul creștin. Creștinii-ortodocși o sărbătoresc pe Sfânta Cuvioasă Parascheva, despre care se spune că face și acum minuni, chiar dacă au trecut mai bine de trei secole de la moartea sa. Sfânta a dăruit săracilor partea de avere care i se cuvenea de la părinți. Ea s-a retras apoi în pustietate pentru a se dedica lui Dumnezeu. Cuvioasa s-a stins în locurile natale și a fost îngropată ca o străină, fără ca nimeni să știe cine era și de unde venea. Însă, unul din cei care au săpat groapa a visat într-o noapte că trebuie să ia trupul pentru a fi așezat la loc de cinste. Trupul Sfintei a fost dezgropat și așezat în Biserica „Sfinții Apostoli” din Epivata. De atunci, moaștele Sfintei au fost mutate des din cauza războaielor și a altor împrejurări.

Cinstită în calendarul ortodox. Moaștele Cuvioasei au ajuns la Iași

De mai bine de trei secole, moaștele Cuvioasei se află la Iași. În 1641, după ce binecredinciosul domn Vasile Lupu al Moldovei a plătit toate datoriile Patriarhiei din Constantinopol, patriarhul Partenie I a hotărât să-i ofere moaștele Cuvioasei Parascheva. Racla cu cinstitele moaște a fost transportată cu o corabie pe Marea Neagră, ajungând la Galați, ulterior fiind transportată la Iași. În ziua de 13 iunie 1641, moaștele Cuvioasei au fost așezate în biserica Sfinții „Trei Ierarhi”.

În 1887, sfintele moaște au fost mutate în Catedrala Mitropolitană, unde se găsesc și astăzi. Sfânta Cuvioasă Parascheva este considerată ocrotitoarea orașului Iași și a întregii zone a Moldovei. Sărbătoarea Sfintei Parascheva s-a transformat într-un pelerinaj religios încă de acum câțiva ani de mai marii Bisericii Ortodoxe Române. An de an, sute de mii de pelerini vin la Iași din toate colțurile țării pentru a se ruga la racla cu moaștele sfintei. Astfel, sărbătoarea Cuvioasei a devenit cel mai mare pelerinaj din țară, cu pelerini care stau ore bune la rând pentru a se ruga la Sfântă.

Sărbătoarea Sfintei Parascheva, perioadă cu tradiții și obiceiuri

Sărbătoarea Sfintei Parascheva de la Iași este și o perioadă plină de tradiții și obiceiuri în întreaga țară. Astăzi, 14 octombrie 2020, credincioșii trebuie să țină cont de unele tradiții. Credincioșii nu pot face astăzi de mâncare sau treabă prin gospodărie. În tradiția populară se știe că dacă bărbații fac treabă pe 14 octombrie, alte treburi decât cele de a hrăni animalele și păsările, riscă să le fie lovite de trăsnet locuințele.

Tot astăzi, de Cuvioasa Parascheva, nu se calcă și nici nu se coase absolut nimic. Se spune că, astfel, sunt prevenite durerile de cap și durerile oculare. De asemenea, fetele care cos ori spală pe 14 octombrie nu se mai căsătoresc. Ziua de astăzi este și una încărcată de simbolistică pe lângă sărbătoarea din calendarul ortodox al Bisericii Ortodoxe Române. Se spune că femeile care își doresc copii ar trebui să împartă pomană copiilor sărmani. Femeile care sunt însărcinate trebuie să citească rugăciuni adresate Sfintei Parascheva, despre care se spune că ocrotește femeile gravide. Astfel, nașterea va fi mai ușoară și fără probleme.

Populare

Stiri din categoria: Stiri Moldova Știri Est – portalul tău de știri din Moldova, Vaslui, Botoșani, Iași, Suceava, Bacău, Neamț. Ziar online de știri locale și regionale.