Conecteaza-te cu noi

Știri Iași

Municipiul Iasi la un pas de scenariul rosu. Rata de infectare trece de 3 la mia de locuitori

Publicat

in

Astăzi, 4 noiembrie 2020, de la ora 17.00 a fost convocat în şedinţa Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă. Până în acest moment, conform estimărilor și calculelor CJCCI (Centrul Judeţean de Conducere și Coordonare a Intervenţiei) și DSP, incindența pe municipiul Iași din ultimele 14 zile (inclusiv ziua de astăzi) va depăși 3 la mie.

Birsa Turism ProfEstetica Cursuri

În această după amiază se va convoca CJSU cu propunerea de a se intra pe scenariul roșu începând de mâine, 5 noiembrie 2020.

Fest Bijuterii Avis Coffee Shop

Procedura este identică precum cea în cazul comunelor din Iași care au fost în scenariul rosu: pentru 14 zile scoli online, restaurantele și cafenelele (spații interioare) se inchid, se inchid sălile de jocuri de noroc, se inchid teatre și cinematografe. Dacă scade rata dupa 14 zile, se revine. Dacă nu scade, se prelungește scenariul roșu.

Rata de incidență a municipiului Iași

La data de 2 noiembrie, rata de infectare era 2.99, iar ieri, 3 noiembrie, incidența se situa la 2.88 la mia de locuitori. Din păcate, de mâine din cauza celor 255 de cazuri noi, incidența a depășit 3 la mie, ceea ce face ca Municipiul Iași să adopte o serie de măsuri restrictive.

Totuşi, în judeţul Iași, la nivel de localităţi, Hârlăul pare să stea cel mai prost la capitolul de cazuri la mia de locuitori. Vorbim de o rată de infectare de 2,97 la mie.

În pofida faptului că în cursul zilei de marţi, 3 noimebrie 2020, municipiul Iași avea o rată de infectare de 2.99, în cursul zilei de miercuri, autorităţile locale au actualizat raportul infectărilor la 2,88. Totuşi, un oraș din Iași se aproprie vertiginos către rata de infectare care va duce la intrarea în scenariul roșu.

Vorbim de Hârlău care înregistrează un număr de 2,97 infectări la mia de locuitori. În schimb, la Pașcani rata de infectări este de 1.88 la mia de locuitori.

Totuşi, în judeţul Iași sunt două mari localităţi în care rata e infectare cu COVID-19 este 0. Sunt două orașe, Podu Iloaiei și Târgu Frumos.

De menţionat este faptul că rata de infectări la mia de locuitori este calculată fără a se lua în considerare focarele existente în localitățile mai sus menționate.

Decizii luate de primăria Iași

Întrucât coeficientul infectărilor cumulate la 14 zile raportate la 1.000 de locuitori, calculat de către Direcțiile de Sănătate Publică, va depăși nivelul de 3 la mie („scenariul roșu”), începând de joi, 5 noiembrie 2020, în Municipiul Iași vor fi luate o serie de măsuri suplimentare de combatere a răspândirii infectării cu noul coronavirus.

Deciziile sunt un efect direct al prevederilor legale în vigoare în timpul stării de alertă și vor fianalizate și votate în ședința Comitetului Județean pentru Situații de Urgență programată astăzi, 4 noiembrie 2020, de la ora 17.00. Astfel, în funcție de deciziile Comitetului Județean pentru Situații de Urgență, începând de joi, 5 noiembrie 2020, timp de 14 zile, activitatea unităților de învățământ preuniversitar din Municipiul Iași ar putea fi suspendată în regim clasic, „față în față”, și s-ar putea desfășura exclusiv online.

În paralel, Primăria Municipiului Iași a finalizat evaluarea ofertelor primite în cadrul unor proceduri de achiziție publică, iar până la sfârșitul lunii noiembrie va pune la dispoziția unităților școlare 3.000 de tablete cu acces la internet, 1.250 de sisteme digitale pentru centrele de educație online și 525 de table interactive. Ca efect al acelorași prevederi legale, în perioada menționată ar putea fi suspendată și activitatea în spații închise a restaurantelor, barurilor și cafenelelor, precum și cea a sălilor de cinema și spectacol.

Astfel de măsuri au fost deja luate și în alte localități unde coeficientul infectărilor a depășit 3 la mie, inclusiv în capitala București (4,24) și alte municipii reședință de județ, precum Timișoara (5,92) sau Cluj-Napoca (5,97). Ținând cont de creșterea explozivă a numărului de infectări cu noul coronavirus în Municipiul Iași, ca și la nivel național, de creșterea dramatică a numărului de decese și de pacienți internați la secțiile de Terapie Intensivă și în scopul protejării și susținerii sistemului medical, primarul Mihai Chirica ia în calcul ca începând de luni, 9 noiembrie 2020, să decidă sau să propună și alte măsuri de combatere a pandemiei de COVID-19. Aceste decizii vor fi comunicate în timp util.

sursa

Populare

Stiri din categoria: Știri Iași Știri Est – portalul tău de știri din Moldova, Vaslui, Botoșani, Iași, Suceava, Bacău, Neamț. Ziar online de știri locale și regionale.