Conecteaza-te cu noi

Știri Vaslui

“Îngeri” pentru batranii singuri din Hoceni- FOTO

Publicat

in

Intr-o perioada tulbure, când noul virus se răspândește cu repeziciune, in comuna Hoceni, batranii singuri si neputinciosi nu sunt lasati la voia intamplarii. Douăzeci de localnice se pregătesc să devină îngrijitor la domiciliu pentru 50 de persoane aflate în nevoie, in cadrul unui proiect cu fonduri europene obtinut de autorități. Deocamdată, femeile învață și fac practica, voluntar, în comunitate.

Prezenta lor se dovedeste a fi una mai mult decat necesara, în condițiile în care se ocupa de toate treburile bătrânilor, de la cumpărături si până la prepararea hranei. In plus, socializează cu seniorii si se cunosc mai bine.

“Intr-o perioada grea, de lupta cu noul coronavirus, oamenii singuri, bolnavi sau cu probleme sociale au nevoie de sprijin. Din fericire, am obținut un proiect cu fonduri europene, care vizează ajutorarea a 50 de batrani/familii cu probleme, de către 20 de femei din comuna.

Suntem pregătiți și intervenim deja in comunitate prin intermediul acestor doamne, care acum sunt in etapa de învățare și fac si practica. Merg zilnic la acesti bătrâni și le fac cumpărături, fac ordine, stau de vorbă cu ei, se cunosc mai bine, se atașează unii de alții. Voluntar, desigur. Altfel, persoanele vârstnice ar fi trebuit să meargă singure la cumpărături sau sa rezolve alte probleme și riscul infectarii cu acest virus era foarte mare”, a declarat Vasile Tabara, primarul comunei.

Maria Popa are 84 de ani si e vaduva. A locuit multi ani in Bucuresti, insa de o buna bucata de timp s-a mutat in comuna Hoceni. Nu se poate descurca singura cu treburile gospodariei, asa ca se bucura de ajutorul unei vecine, care din ianuarie ii va deveni ingrijitor la domiciliu cu acte in regula.

“Catalina vine zilnic, imi aduce tot ce am nevoie, chiar și lemne. Se ocupa de tot. Nu ma lasa sa ies, sa nu apara asta, de parcă el poate veni neinvitat. Cand il chem eu, atunci sa vina (râde n.r.) ….E de capul lui asta?! Astăzi as vrea niste fructe moi si inca ceva… dar nu dulce. Pâine mai am!”, spune veselă bunica Maria. Deși recunoaște că singurătatea este cea mai grea boala, reușește să facă haz de necaz pe seama a ceea ce se intampla, este pretentioasa si abia asteapta vizita Catalinei.

“Poate parea o persoana mai dificila, insa doamna Maria este o femeie desteapta, veselă. Ne-am obișnuit una cu alta, discutam si stabilim ce e de facut. Ma străduiesc să nu îi lipsească nimic, ii aduc mâncare calda. In plina pandemie, nu ii lăsăm pe bunicii noștri singuri, pentru ca nu vrem să se expună virusului”, a declarat Cătălina Vartolomei.
In ianuarie, cele 20 de îngrijitoare vor fi angajate pentru o perioadă de doi ani.

Mihaela SIMA

Populare

Stiri din categoria: Știri Vaslui Știri Est – portalul tău de știri din Moldova, Vaslui, Botoșani, Iași, Suceava, Bacău, Neamț. Ziar online de știri locale și regionale.