Conecteaza-te cu noi

Știri Vaslui

Sat de Vacanta modern la Padureni- FOTO

Publicat

in

Comuna Padureni, renumita in tara si in straintate pentru viata artistica bogata, nu bate pasul pe loc. Autoritatile locale profita de pauza culturala dictata de regulile sanitare si deruleaza proiecte ambitioase, care la finalul pandemiei isi vor dovedi utilitatea cu varf si indesat.

Un obiectiv indraznet, finalizat in proportie de 90 la suta este Satul de Vacanta al comunei Padureni, o dovada de bun gust și normalitate. Investitia este unica in judet si inca de la intrare ai senzatia ca te afli la poalele unui munte, intr-o oaza de liniste.

“Satul de vacanta e o bucurie. E un spatiu primitor, care ofera 36 de locuri de cazare. Trebuie sa va spun ca am cumparat acest teren, prin hotarare de Consiliu Local, in 1996. Inca de atunci imi doream sa fac acest sat de vacanta. Consiliul Judetean Vaslui a finantat acest obiectiv ambitios, care va aduce un plus pentru intregul judet.

E un spatiu care va fi cautat. Desi nu e deschis, avem solicitari inca de pe acum. Putem gazdui la Padureni nu doar persoane fizice, dar si delegatii, grupuri artistice din tara si din strainatate, care se vor bucura de conditii civilizate de cazare. In acest moment, se lucreaza la ultimele detalii, urmand sa il inauguram in luna martie. Este, asa dupa cum vedeti, foarte primitor si atractiv.

Oricine doreste poate fi cazat in regim hotelier, ne referim inclusiv la cei ce viziteaza judetul. Avem si o sala de conferinta bine echipata, unde se pot organiza intalniri pe diverse teme», a spus Temistocle Diaconu, primarul comunei. Investia se ridica la 2,2 milioane de lei.

Centrul Cultural va renaște în 2021

In apropiere, Centrul Cultural din Padureni e in santier. Se lucreaza in forta la consolidarea cladirii. Sunt si bani, si forta de munca, iar vremea e prielnica. “Vorbim despre o consolidare a cladirii, care se impunea si pe care ne-am dorit-o. Acoperisul, de exemplu, era depasit si va fi inlocuit cu unul nou. Interioarele vor fi amenajate la standardele actuale.

Vom moderniza sala de spectacole, sistemul audio-video va fi si el unul modern, luminile de scena vor fi deosebite pentru a obtine astfel un efect special. In plus, sistemul de incalzirea, canalizarea, totul va fi inlocuit. Cladirea veche se va extinde. In lateral, se va amenaja o terasa necesara pentru pauzele dintre spectacole.

Gratie unor proiecte europene, de asemenea, prin GAL (Grupul de Actiune Locala n.r) )Moldo-Prut, am facut si costumele, investitia aprobata ridicandu-se la 35.000 euro. Am facut doua seturi de costume doar din zona Padureni, pentru 96 de copii si tineri », a mai spus Diaconu.

Valoarea proiectului aprobat de AFIR Iasi se ridica la 500.000 euro si se va incheia in luna iulie, anul viitor.

Între amintiri și planuri de viitor

Perioada pe care o traversam afecteaza din plin domeniul artistic. La Padureni, s-au facut selectii si copiii asteapta cu nerabdare sa invete dansuri populare, sa urce pe scena si sa incante publicul, alaturi de profesionisti si amatori. Din pacate, acest lucru nu este posibil.

«Avem totul pregatit, dar trebuie sa asteptam. Nu ne impiedica modernizarea centrului, pentru ca am avea spatiu pentru repetitii si in scoala, dar in perioada aceasta nu se poate. Suntem afectati, e adevarat. Avem multe actiuni programate prin programul Centrului Cultural, avem un calendar precis, an de an. Am renuntat in 2020 la el, speram sa scapam de pandemie si sa intram in viata normala a satului romanesc, cat mai curand».

Trebuie spus ca, de-a lungul timpului, la Padureni s-au format aproximativ 130 instrumentisti, peste 180 dansatori. Acestora li se adauga cei care au devenit instructori de dans, coregrafi, instrumentisti. Beneficiarii manifestarilor culturale organizate aici au fost, in primul rand, locuitorii celor sapte sate componente. «Nu lipseau actiunile organizate cu diverse ocazii : Ziua Mamei, Revelionul, Festivalul Intelepciunii,

Festivalul International de Folclor, Festivalul Fanfarelor, Festivalul Hora al comunei Padureni, Targul Producatorilor Agricoli s.a.m.d. Anul acesta este unul sec », a conchis primarul.

Mihaela SIMA

Populare

Stiri din categoria: Știri Vaslui Știri Est – portalul tău de știri din Moldova, Vaslui, Botoșani, Iași, Suceava, Bacău, Neamț. Ziar online de știri locale și regionale.