Conecteaza-te cu noi

Știri Vaslui

Vasluienii se pregatesc de Sarbatori

Publicat

in

Se ştie că o carne afumată îmbogăţeşte masa de Crăciun, iar mâncărurile nu au nevoie de mai mult pentru un gust desăvârşit.

Tocmai de aceea, în această perioadă, în afumători se face focul şi de două-trei ori pe zi, astfel încât slănina, jambonul şi costiţa să prindă acea aromă unică.

Într-o gospodărie din Solești, afumătoarea e plină ochi. Familia e mare şi toţi ai casei poftesc cârnaţi, slănină ori coaste. În plus, produsele vor ajunge și la rudele de peste hotare. 

„Da, facem pachete de Sărbători, că oricum este mai bun de la mama şi de la tata decât de la magazine de cumpărat, are alt gust! Da, că e afumat cu esenţa noastră tradiţională, de lemn tradiţional cu lemn de fag, cu asta îl afumam, două trei fumuri pe zi”, spune Livia Marin. 

Cârnaţii sunt specialitatea: frământă carnea cu spor şi o condimentează din belşug cu usturoi şi boia dulce.

Alţi gospodari fac şi ei tot soiul de specialităţi delicioase.

„Pregătim un jambon de porc, carnea este ţinută 14 zile în bait, dimineaţă l-am scos şi acum l-am pus la fum. Cârnaţi, costiţă, slănină”.

De aici, preparatele româneşti ajung inclusiv în Spania, Anglia şi Italia.

„Trimitem la nepoţi, la cumnaţi. Mă aşteaptă cu de toate, că în toţi anii le trimitem”, spune Ioan Coșug.

Populare

Stiri din categoria: Știri Vaslui Știri Est – portalul tău de știri din Moldova, Vaslui, Botoșani, Iași, Suceava, Bacău, Neamț. Ziar online de știri locale și regionale.