Conecteaza-te cu noi

Știri Vaslui

Un invatator care a rupt urechea unei eleve va plati 500 de lei daune morale

Publicat

in

Un învăţător de la o şcoală dintr-un sat din Vaslui a fost găsit vinovat şi condamnat pentru purtare abuzivă după ce a agresat fizic două eleve de clasa a III-a. Sentinţa vine după şase ani de la incident, potrivit Adevarul.ro

Judecătoria Vaslui a decis condamnarea învăţătorului inculpat la un an de închisoare cu amânarea aplicării pedepsei pentru o perioadă de doi ani (termen de supraveghere). Practic, dacă în perioada de supraveghere, învăţătorul nu va comite alte fapte penale condamnarea nu se va regăsi în cazier. 

Învăţătorul Aurel Ţarălungă a fost găsit vinovat de săvârşirea a patru fapte de agresiune comise împotriva a două eleve. Pentru una dintre ele, cea căreia învăţătorul i-a rupt ureche, familia s-a constituit parte civilă, solicitând instanţei să îl oblige pe dascăl să achite daune morale pentru suferinţele cauzate copilei. Instanţa a admis numai  în parte solicitarea familiei, obligându-l pe învăţător să plătească elevei doar 500 de lei cu titlul de daune morale.

Incidentul, soldat cu trimiterea în judecată a învăţătorului Ţarălungă s-a petrecut în anul 2014 la şcoala din satul Deleşti, comuna Cozmeşti, şi a ajuns în atenţia autorităţilor după ce rudele uneia unde eleve au depus plângere la Poliţie.

Rudele au reclamat că fetiţa, în vârstă de 9 ani, a primit o corecţie zdravănă de la învăţător, pe motiv că nu ştie să răspundă la întrebări.

Învăţătorul ar fi lovit-o peste faţă şi a tras-o de urechi, până a ajuns să sângereze. Rudele fetei menţionau că nu este prima dată când dascălul aplică astfel de corecţii elevilor. Fetiţa de 9 ani era crescută de la vârsta de doi ani de o mătuşă, părinţii fiind plecaţi la muncă în străinătate.

„Pur şi simplu sunt dezbârnate, a ridicat-o până sus. Eu cât pot să-l las să bată pe copilul asta. Din proşti şi handicapaţi nu îi mai scoate”, a declarat, după incident, Florina Gache, mătuşa fetiţei de 9 ani.

Femeia a povestit că nepoata a venit de la şcoală speriată, dar nu a povestit prin ce a trecut. În timp ce o pieptăna, a observat că este rănită, după ambele urechi sângerând. Femeia, care are şi calitate de tutore, a mers împreună cu fetiţa la Serviciul de Medicină Legală Vaslui, unde medicii au stabilit că pentru vindecarea rănilor are nevoie de trei – patru zile îngrijiri medicale. Ulterior, rudele s-au adresat şi Inspectoratului Şcolar Judeţean Vaslui, şi poliţiştilor, depunând plângere împotriva învăţătorului Aurel Ţarălungă.

Reprezentanţii ISJ Vaslui care au declanşat şi ei o anchetă în acest caz, afirmând că la prima vizită au găsit elevii de la clasa învăţătorului timoraţi, unii dintre ei recunoscând că au fost ameninţaţi că vor fi lăsaţi repetenţi dacă vor spune ce s-a întâmplat.

continuarea aici

Populare

Stiri din categoria: Știri Vaslui Știri Est – portalul tău de știri din Moldova, Vaslui, Botoșani, Iași, Suceava, Bacău, Neamț. Ziar online de știri locale și regionale.