Știri Vaslui
546 de ani de la victoria lui Stefan cel Mare impotriva turcilor la Vaslui, in batalia de la Podul Inalt

Muzeul Judeţean „Ştefan cel Mare” Vaslui a organizat, duminică, manifestarea cultural-ştiinţifică „Biruit-au Ştefan Vodă la Vaslui. 10 ianuarie 1475”, dedicată împlinirii a 546 de ani de la bătălia câştigată de domnitor la Podul Înalt, pe 10 ianuarie 1475, împotriva armatei otomane.
Un sobor de preoţi în frunte cu protopopul de Vaslui, Adrian Chirvasă, a oficiat o slujbă de pomenire a ostaşilor care şi-au dat viaţa pentru apărarea ţării.
„În viaţa Sfântului Ştefan găsim şi bune, găsim şi rele, pentru că el, asemenea tuturor sfinţilor, nu este un înger care a venit din cer pe pământ, ci e un om care a urcat de pe pământ la ceruri. (…) Sfântul Ştefan este cel care ne arată în calitate de conducător, demnitate foarte multă, credinţă fierbinte pentru Hristos şi pentru Biserică. A semănat sămânţă de credinţă, de cultură, de vitejie, în toate hotarele Moldovei şi nu numai, prin toate bisericile şi mănăstirile pe care le-a ctitorit. Şi în felul acesta vedem că memoria colectivă a poporului este cea care a cerut ca din loc în loc, şi nu sunt puţine, să fie ridicate statui care aducă aminte tot timpul, tuturor şi celor care conduc poporul şi tuturor celor care trec pe lângă ele, de ceea ce înseamnă un conducător de stat şi un om care a nu a tratat conducerea ţării ca pe un job, ci ca pe o misiune primită de la Dumnezeu”, a spus protopopul de Vaslui, Adrian Chirvasă.
Autorităţile prezente au evocat personalitatea domnitorului Ştefan cel Mare, vorbind despre rolul său în epocă dar şi despre faptul că acesta sa ar trebui să reprezinte un reper pentru actualii conducători.
„În istoria poporului român, domnia lui Ştefan cel Mare ocupă un loc important, datorat atât personalităţii excepţionale a domnitorului, cât şi neobişnuitelor înfăptuiri ale domniei sale, ceea ce a determinat admiraţia unor iluştri contemporani. Este uşor de înţeles cum a putut rămâne personalitatea sa aşa vie în sufletul poporului său, care l-a înălţat la proporţii mitice. Din generaţie în generaţie, Ştefan a fost cel Mare, cel Bun, cel Sfânt. Nu doar al Ţării Moldovei, ci al întregului neam românesc. Numele lui a însufleţit eforturile românilor în momentele de răscruce ale istoriei noastre. A unit românii de pretutindeni, a inspirat literatura şi folclorul cu o pildă de vitejie şi demnitate şi noi, cei de astăzi, avându-l înainte ca model, ne recâştigăm încrederea în forţele noastre şi ştim că Dumnezeu nu lasă în popor să piară”, a afirmat prefectul judeţului Vaslui, Mircea Gologan.
La Ansamblul monumental Podul Înalt din Băcăoani au avut loc depuneri de coroane în memoria voievodului şi un ceremonial militar.
- StiriEstcu 1 an in urma
Cinci frati plang de foame si isi fac temele pe jos. Nu au jucarii si impart acelasi pix
- StiriEstcu 2 ani in urma
“Imbraca un copil de Paste!” Apelul unui preot pentru sarmanii din sat!
- StiriEstcu 1 an in urma
Fara mancare si fara jucarii, 7 copii plang langa mama lor bolnava de cancer -FOTO
- StiriEstcu 12 luni in urma
Au ramas fara mama si au nevoie de ajutor: “Ai plecat de langa noi intr-o dimineata si ai spus ca te intorci…”
- StiriEstcu 2 ani in urma
O mama risca sa moara in spital din cauza ca nu are bani pentru operatie
- StiriEstcu 1 an in urma
Dupa moartea tatalui au fost dati afara din casa. Umbla desculti si traiesc din mila vecinilor- FOTO
- StiriEstcu 12 luni in urma
Cei patru frăţiori arşi de vii, conduşi pe ultimul drum. Copilaşii au fost înmormântaţi în sicrie albe
- StiriEstcu 2 ani in urma
Desculță prin zăpadă! “Mi-ar plăcea o bucățică de carne si o turta cu zahar, în ziua de Crăciun!”