Conecteaza-te cu noi

Stiri Moldova

Recomandari pentru soferi. Cum se circula pe principalele drumuri nationale din Moldova

Publicat

in

În mai multe localităţi din judeţul Vaslui a început să ningă. Stratul de zăpadă depus este unul subţire. Totuşi, Poliţia Rutieră oferă câteva recomandări tuturor șoferilor.

Toți conducătorii de autovehicule trebuie să circule cu viteză adaptată permanent condițiilor meteo-rutiere, să adopte o manieră preventivă de condus și să respecte indicațiile polițiștilor rutieri aflați în trafic.

Întrucât au fost anunțate schimbări ale vremii caracterizate prin precipitații în cea mai mare parte a țării, iclusiv pe raza judeţului Vaslui, sub formă de ninsori și lapoviță, conducătorii de autovehicule sunt sfătuiți să circule cu o viteză care să permită oprirea în siguranță. De asemenea, în următoarele zile, probabilitatea de apariție a intervalelor cu precipitații va fi ridicată, concomitent cu răcirea vremii.

În cazul în care partea carosabilă este alunecoasă, pentru a încetini, trebuie folosită frâna de motor. În niciun caz nu trebuie bruscate comenzile! Pentru a putea opri în condiții de siguranță atunci când autovehiculul care circulă în față frânează brusc, trebuie mărită distanța în mers. 

Poliţia Rutieră le aminteşte participanţilor la traic că utilizarea anvelopelor de iarnă este obligatorie atunci când se circulă pe drumuri acoperite cu zăpadă, gheaţă sau polei, iar autovehiculele cu greutatea de peste 3,5 tone trebuie echipate cu dispozitive antiderapante.

În condiţiile unui trafic aglomerat, nu uitaţi de politeţea rutieră şi nu blocaţi intersecţiile. De asemenea, nu vă angajaţi în depăşirea coloanelor de autovehicule. În situaţia în care vizibilitatea în oglinzile autovehiculului este redusă din cauza ploii, lapoviţei sau ninsorii, folosirea luminilor de toţi conducători auto reduce riscul producerii unor accidente pe fondul neasigurării la schimbarea direcţiei de mers. În aceste condiţii, poliţiştii rutieri recomandă ca luminile de întâlnire să fie folosite şi pe timpul zilei, permanent, mai ales în condiţii de vreme nefavorabilă. În cazul rămânerii în pană, triunghiurile de presemnalizare trebuie aşezate la o distanţă mai mare de autovehicul, decât în condiţii normale.

Nu consumaţi alcool şi nu conduceţi dacă simţiţi că sunteţi obosiţi! Nu folosiți telefonul sau alte dispozitive mobile în timp ce conduceţi. Şi pietonilor le recomandăm să-şi sporească atenţia, să evite pe cât posibil folosirea părţii carosabile, mai ales după lăsarea întunericului şi în condiţii de vizibilitate redusă, să se asigure temeinic înaintea traversării drumurilor. Informații actualizate despre situația traficului găsiți pe site-ul oficial al Poliției Române, la secțiunea Infotrafic: https://www.politiaromana.ro/ro/info-trafic – vă recomandăm să verificați starea traseului pe care urmează să îl parcurgeți, înainte de a pleca la drum.

Cum se circulă pe drumurile naționale din Moldova

La acest moment, pe toate sectoarele de drumuri naționale din administrarea DRDP Iași se circulă în bune condiții, fără probleme cauzate de starea vremii sau a carosabilului. Pe fondul ninsorilor căzute în această dimineață, la nivelul DRDP Iași, s-a acționat cu 234 autoutilaje și s-au răspândit 1.719,75 tone de material antiderapant (raportarea vizează intervalul orar 04:30 – 11:00). 

Roxana OLTEANU

Populare

Stiri din categoria: Stiri Moldova Știri Est – portalul tău de știri din Moldova, Vaslui, Botoșani, Iași, Suceava, Bacău, Neamț. Ziar online de știri locale și regionale.