Conecteaza-te cu noi

Știri Vaslui

Preotii care au implicat biserica intr-un nou scandal! Prefectura cere lamuriri la Episcopie si Politie

Publicat

in

Continuă ancheta în cazul preoților care l-au comemorat pe mareșalul Ion Antonescu. Ministerul de Interne și Parchetul General au fost sesizate în urmă cu două săptămâni după ce la o biserică din Vaslui a avut loc o slujbă de comemorare a mareșalului Ion Antonescu. Sesizarea a fost făcută de Alexandru Muraru, reprezentantul special al Guvernului pentru combaterea antisemitismului și xenofobiei.

„Am urmărit cu surprindere și revoltă reportajul realizat de o televiziune locală în data de 02.06.2021 în Biserica Sf. Parascheva din municipiul Vaslui, unde a avut loc o slujbă de comemorare a mareșalului Ion Antonescu, condamnat pentru crime de război de o amploare fără precedent în istoria României. Ceremonia religioasă a fost urmată de o serie de alocuțiuni, cele mai multe fiind o deșănțată elogiere a unei persoane condamnate pentru crime de război și crime împotriva umanității, la adresa a sute de mii de civili”, arată Muraru într-un comunicat de presă.

Acesta spune că acțiunea „a încălcat flagrant legislația în vigoare, fiind, la prima vedere, o faptă penală”.

„Membri ai clerului, cadre militare în rezervă, istorici au glorificat un criminal de război făcând apologia unui personaj care a pus la cale, în anii 40, un întreg plan de exterminare a populației evreiești. Atrag atenția că ceea ce s-a întâmplat în lăcașul de cult este o încercare de reabilitare a unui criminal de război, o acțiune ilegală și incalificabilă”, a spus Muraru.

El a adăugat că a trimis o sesizare către Ministrul de Interne și către Procurorul General și a sesizat și prefectul județului, pentru ca astfel de acțiuni să nu mai aibă loc în viitor.

Episcopia, Prefectura și IPJ trebuie să ia măsuri

Încercarea de reabilitare a unuia dintre cei mai mari criminali din istoria României nu trebuie tratată cu superficialitate sau ignorată. Instituția Prefectului Vaslui a primit și ea o sesizare în acest sens și a cerut explicații Episcopiei Hușilor. De asemenea, Prefectura va sesiza și poliția. 

Cine sunt preoții care au implicat din nou Biserica într-un scandal și care de trei ani sfidează legea

Unii preoți din județul Vaslui nu au nici tată , nici mamă. Pe ei nu îi interesează că încalcă regulile și sunt convinși că nimeni nu le poate face nimic. Nu este pentru prima dată când aceștia îl comemorează pe Antonescu. Este al treilea an! Biserica Sf. Parascheva din Vaslui a oficiat asemenea slujbe și în 2018 și în 2019.

Autorii sunt preoții Andrei Crețu, Neculai Bădărău, Ionel Darie și Adrian Buimac.

Pe Andrei Crețu toată lumea îl știe ca pe istoricul închipuit al zilelor noastre, popa care participă la toate acțiunile culturale și erijează într-un cunoscător al istoriei. Șchioapătă însă când trebuie să slujească Domnului! 

De altfel, Andrei Crețu a oficiat astfel de slujbe și în alți ani. 

În urmă cu doi ani de zile, Andrei Crețu a refuzat să înmormânteze un bărbat pentru că familia nu a avut banii necesari pentru a-i achita acestuia tariful cerut. 1.100 de lei era suma pentru care popa din comuna vasluiană Laza, parohia Râșnița, s-ar fi deplasat pentru a face cele creștinește pentru omul mort care trebuia dus la groapă.

Și nu este singura abatere a istoricului închipuit. 

Preotul Andrei Creţu s-a mai aflat în atenţia superiorilor atunci când a fost acuzat că şi-a amplasat stupina în cimitirul bisericii la care ţine slujbe. Mai mulţi localnici din comună s-au plâns de faptul că nu pot merge să aprindă lumânări pentru persoanele decedate îngropate în cimitir, din cauza faptului că sunt atacaţi de albine, dar la Protopopiatul Vaslui nu au fost înregistrate reclamaţii oficiale în acest sens. Cu toate acestea, preotul a fost îndemnat de conducerea Protopopiatului Vaslui să găsească un alt loc în care să-şi mute stupii.

Un alt popă care a participat la slujba de comemorare a lui Antonescu este Adrian Buimac din parohia Moara Grecilor. Tânărul popă a fost unul din preferații fostului Preasfințit Corneliu Onilă. Buimac a înțeles repede că pentru a ajunge sus trebuie să lucreze jos și așa a reușit să prindă una din cele mai bune parohii din oraș. Talentat personaj, nu glumă! Cântăreț de seamă în corul Episcopiei, chiar dirijor, Adrian Buimac îl însoțea pe Episcop în diverse deplasări. Mai mult, îi lua apărarea public atât fostului episcop desfrânat cât și actorului porno Ionuț Ursac. Acum moare de grija ziariștilor care îndraznesc să facă publice anumite nereguli din sânul BOR. 

Și Ionel Darie, popa de la Biserica Sfânta Paraschieva este cunoscut ca un cal breaz în Eparhia Hușilor. 

Un rebel care la fel ca bunul său prieten Andrei Crețu, nu ascultă de nimeni și își ignoră superiorii. 

Un grup de whatsapp in care sunt inscrisi mai multi preoti din judetul Vaslui, dar si din zona Moldovei, discuta aprins acum doi ani despre problemele din interiorul BOR. Spagi, scandaluri sexuale, relatii homosexuale si caterisiri. Preotii poartau dialoguri fara perdea si aduceau in discutie si lucrurile sfinte. Tonul era dat chiar de presedintele Consistoriului de la Episcopia Husilor, preotul Ionel Darie.

Populare

Stiri din categoria: Știri Vaslui Știri Est – portalul tău de știri din Moldova, Vaslui, Botoșani, Iași, Suceava, Bacău, Neamț. Ziar online de știri locale și regionale.