Safir Rotiserie
Conecteaza-te cu noi

StiriEst

Premiera in justitia vasluiana! Ordin de protectie pentru un barbat hartuit de fosta sotie

Publicat

in

S-a adoptat si in Romania Legea 106/2020. Aceasta face referire la violența cibernetică – hărțuire online, mesaje online instigatoare la ură pe bază de gen, urmărire online, amenințări online, publicarea nonconsensuală de informații și conținut grafic intim, accesul ilegal de interceptare a comunicațiilor și datelor private și orice altă formă de utilizare abuzivă a tehnologiei informației și a comunicațiilor prin intermediul calculatoarelor, telefoanelor mobile inteligente sau altor dispozitive similare care folosesc telecomunicațiile sau se pot conecta la internet și pot transmite și utiliza platformele sociale sau de e-mail, cu scopul de a face de rușine, umili, speria, amenința, reduce la tăcere victima.

Hărţuirea şi ameninţările online, inclusiv publicarea pozelor intime, sunt considerate violenţă domestică

Legea prevede includerea în sfera violenţei domestice şi a faptelor de violenţă cibernetică. În pricipiu, vizate sunt orice fapte de hărţuire, urmărire, violenţă şi ameninţări care se produc în mediul online, precum şi publicarea unor imagini intime.

Violenţa cibernetică este definită în noua lege ca “hărţuire online, mesaje online instigatoare la ură pe bază de gen, urmărire online, ameninţări online, publicarea non-consensuală de informaţii şi conţinut grafic intim, accesul ilegal de interceptare a comunicaţiilor şi datelor private şi orice altă formă de utilizare abuzivă a tehnologiei informaţiei şi a comunicaţiilor prin intermediul calculatoarelor, telefoanelor mobile inteligente sau altor dispozitive similare care folosesc telecomunicaţiile sau se pot conecta la internet şi pot transmite şi utiliza platformele sociale sau de e-mail, cu scopul de a face de ruşine, umili, spera, ameninţa, reduce la tăcere victima”.

În prezent, violenţa domestică înseamnă orice acţiune ori inacţiune intenţionată de violenţă fizică, sexuală, psihologică, economică, socială sau spirituală, care se produce în mediul familial sau domestic ori între soţi sau foşti soţi, precum şi între actuali sau foşti parteneri, indiferent dacă agresorul locuieşte sau a locuit împreună cu victima. Avocatul Oana Iovu a reușit să obțină de la instanța de judecată un ordin de protecție pentru un client de-al său. Este vorba despre un bărbat care era hărțuit în mediul online de fosta sa soție.

“Vorbim de o infracțiune nouă și de actualitate. Sunt din ce în ce mai multe plângeri în ce privește aceste infracțiuni. Pot face referire la un caz recent de care m-am ocupat. Instanța de judecată a emis un ordin de protecție pentru partea vătămată care era hărțuită moral. Este o infracțiune nouă și am ajuns să constat cu bucurie profesională că se poate emite un ordin de protecție împotriva unei persoane care hărțuiește moral victima. Ordinul de protecție nu se mai emite doar atunci când există violență fizică, nu trebuie să se mai ajungă până acolo. Încurajez orice persoană care simte o presiune psihologică, simte că este hărțuită, să apeleze 112. Cu referire concretă la cazul de care m-am ocupat recent vă pot spune că agresoarea și-a urmărit fostul soț în mod constant, l-a hărțuit cu tot felul de mesaje atât în mediul online cât și în privat, i-a făcut tot felul de plângeri la diferite instituții, plângeri care nu aveau nicio bază reală. I-a urmărit fostului soț contul de facebook și pe cel al persoanelor apropiate lui. Iată am avut satisfacția profesională ca instanța vasluiană să emită în premieră un ordin de protecție. Potrivit acestui ordin, agresoarea nu are voie să se apropie de victimă și de locul de muncă al acesteia, de locuința sa sau de orice altă locație unde se află victima. Nu are voie să posteze nimic despre victimă în mediul online și nici să îi trimită mesaje” a declarat avocatul Oana Iovu. 

Pe larg despre violența cibernetică, Oana Iovu a vorbit și la interviurile STIRIEST, iar emisiunea o puteți urmări aici.

Includerea violenţei cibernetice printre tipurile şi formele de violenţă pedepsite în România este justificată prin evoluţia tehnologiei şi a extinderii mijloacelor de comunicare online, hărţuirea pe internet fiind un fenomen la nivel global.

Şi cum victimele violenţei domestice pot obţine ordine de protecţie, rezultă că şi victimele violenţei online au acest drept.

Pedepsele pentru violenţe cibernetice variază. Acestea prevăd trei luni de închisoare pentru ameninţări prin telefon, şase luni de detenţie în cazul urmăririlor şi cinci ani pentru şantaj. Iar cine se răzbună pe fostul partener şi postează pe internet imagini cu persoana în cauză ar putea poate primi doi ani de închisoare.

Populare

Stiri din categoria: StiriEst Știri Est – portalul tău de știri din Moldova, Vaslui, Botoșani, Iași, Suceava, Bacău, Neamț. Ziar online de știri locale și regionale.