Safir Rotiserie
Conecteaza-te cu noi

StiriEst

Accesul la nunți și botezuri cu certificat de vaccinare

Publicat

in

Surse guvernamentale afirmă că Executivul intenționează să aplice noi reguli în ceea ce privește prevenirea infectărilor cu Covid-19.

Astfel, în ședința Comitetului Național pentru Situații de Urgență care va avea loc joi, 16 septembrie, se va discuta o propunere care va viza localitățile unde incidența cazurilor este de peste 3 la mia de locuitori.

Autoritățile vor ca, în aceste localități, accesul la evenimentele publice, precum nunți, botezuri sau înmormântări, să se facă doar în baza certificatului digital de vaccinare împotriva Covid-19.

Florin Cîțu, premier: ″Propunerea mea – aş vrea să ne asigurăm că aceste nunţi nu sunt anulate şi propunerea mea – să folosim certificatul verde pentru aceste nunţi, dacă se poate.″⁣

În alte ţări europene, certificatul digital Covid, sau aşa-numitul ″pașaport verde″⁣, care atestă că o persoană este vaccinata, testată ori trecută prin boală, este folosit la scară largă. A fost iniţial cerut pentru activităţile culturale, dar şi pentru restaurante şi în transport.

Camelia Bichiș trăieşte în regiunea Verona din Italia şi participă la o sărbătoare când ne-a povestit despre cum e folosit acolo certificatul Covid.

Camelia Bichiș, româncă din Italia: ″Nu se poate dansa, se intră la această sărbătoare cu certificatul Covid. Se verifică aceste certificate în autobuz, în tren. Este obligatoriu să ai certificat. Nu pot circula, să meargă în vacanţe, dacă nu-şi fac vaccinul, iar aici tineretul şi-a făcut vaccinul.″⁣

Medicul şi cercetătorul Octavian Jurma spune că autorităţile române sunt prea ″relaxate″⁣ în fața valului 4 al epidemiei, care deja aduce peste 2.000 de noi cazuri de covid zilnic.

Octavian Jurma, medic: „Așteptăm să vedem ce alte măsuri va lua guvernul, având în vedere că am depăşit cel mai pesimist scenariu al lor. Singurul lucru anunţat a fost o relaxare – valabilitatea testelor rapide. Nu e niciun mesaj de alertă reală transmisă de autorităţi către populaţie, aici e cea mai mare problemă. Italienii au învăţat din greşelile lor – au trecut la vaccinare în masă şi au introdus paşaportul verde ca instrument de prevenţie.”

În judeţul Satu-Mare, incidența este deja de peste 2 la mie, iar mai multe comune au intrat şi în carantină. Alte judeţe – Ilfov, Bistriţa-Năsăud, Cluj, Timiş – dar şi municipiul Bucureşti înregistrează un număr mare de infectări.

Autorităţile estimaseră că se va ajunge la 4.000 de oameni internaţi cu Covid la finele acestei luni. Iată însă că realitatea este mult mai sumbră, pentru că avem deja 4.800 de internaţi. Şi mai grav, tot mai afectaţi sunt şi copiii – 141 de minori sunt în spital, dintre care 9 la terapie intensivă.  

Populare

Stiri din categoria: StiriEst Știri Est – portalul tău de știri din Moldova, Vaslui, Botoșani, Iași, Suceava, Bacău, Neamț. Ziar online de știri locale și regionale.