Safir Rotiserie
Conecteaza-te cu noi

Știri Vaslui

Andreea este singura eleva din satul ei! Merge pe jos 3 kilometri pana la microbuz- FOTO

Publicat

in

Lung si greu e drumul pana la scoala! Dornici să își croiască un viitor diferit de cel al părinților, multi elevi care trăiesc în sate izolate din judet au început scoala. De generații, iau dealurile in piept cu noaptea în cap fara sa se plângă. Microbuzul școlar nu ajunge in satul lor, drumul sătesc se strica atunci cand ploua, iar ei sunt din ce in ce mai puțini.

Andreea are 13 ani si e singura din satul Rapșa care merge la scoala din Pungesti. Parcurge pe jos cei trei kilometri pana la microbuz. Rar o duce mama cu căruța la Toporasti. Singura cale de acces e un drum sătesc greu accesibil. Practic, cei câțiva locuitori de aici sunt rupti de restul lumii.

“Ati vazut ce rau e drumul?! Și acum e uscat. Azi ma duce mama cu căruța. La magazin vine microbuzul. De mâine merg singura. Ne grăbim acum, am întârziat putin, nu putem pleca de acasa fara sa hrănim animalele. Imi place scoala. Copiii nu se poarta frumos cu mine. Dar nu-i nimic. Poate fac si eu ceva in viata! Pe drumul asta nu poti merge nici pe jos, nici cu bicicleta când e frig. Cand ploua, nici nu caruta”, a povestit Andreea.

S-a îmbrăcat frumos si, retrasa, dar bucuroasa, a pasit in curtea scolii.
Pana anul trecut, strabatea pustietatea impreuna cu fratele ei, dar Ionuț a terminat opt clase și a abandonat scoala. Ar fi trebuit sa fie in clasa a noua, la liceu, in Vaslui.

“Nu pot merge la liceu, in Vaslui, plin de noroi. Ar rade colegii de mine. Cand ploua, n-ai nicio șansă să ieși de aici. Nici in oras nu pot sa stau. Mi-ar fi placut sa învaț sa fiu ospatar-bucătar, dar poate o sa incerc la seral. Acum o ajut pe mama, am grija de animale, cosesc, treaba, ca la tara”, a spus Ionuț.

Tatal munceste in straintate, iar mama se ocupa de cei trei copii, cel mai mic in varsta de 2 ani si de intreaga gospodarie. Părinti tineri, vrednici, lupta sa-si vada copiii oameni mari.

“Dacă era drumul bun, soțul rămânea acasa, găsea de lucru in oras si il ducea pe Ionuț la liceu, însă drumul asta ne ingradeste șansele. Fata mai merge la scoala, în Pungesti, dar microbuzul vine la Toporasti. Pe jos, face pana acolo mai mult de o ora. Va dati seama ca pleaca pe întuneric de acasa! Cand ploua, nici nu mai ajunge la microbuz. Are absente din cauza asta, asa ca nu mai luam . Din păcate, nimeni nu poate face nimic cu drumul asta”, a declarat Irina Lanț.

Populare

Stiri din categoria: Știri Vaslui Știri Est – portalul tău de știri din Moldova, Vaslui, Botoșani, Iași, Suceava, Bacău, Neamț. Ziar online de știri locale și regionale.