Conecteaza-te cu noi

Știri Vaslui

Seceta a afectat mare parte din culturi! Prefectul Onofrei: Guvernul susține fermierii prin măsuri dedicate

Publicat

in

Seceta a afectat deja 190.000 de hectare din 24 de judeţe, cu 30.000 de hectare mai mult decât luni

Suprafaţa afectată de secetă a ajuns la 190.818 hectare, în creştere cu aproape 30.000 de hectare de la o zi la alta, aceasta fiind comunicată de 24 de judeţe, a anunţat marţi Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR).

Pe 1 august, suprafaţa totală afectată de secetă era de 163.026 de hectare.

Astfel, până în prezent, au comunicat suprafeţe afectate de secetă judeţele: 

Suprafaţă totală afectată de secetă este de 190.818 ha, comunicată până la această dată de către 24 judeţe (Arad, Bacău, Bihor, Botoşani, Brăila, Buzău, Călăraşi, Constanţa, Galaţi, Giurgiu, Hunedoara, Ialomiţa, Iaşi, Ilfov, Maramureş, Neamţ, Prahova, Satu Mare, Suceava, Teleorman, Tulcea, Timiş, Vaslui şi Vrancea.), din care pe culturi:

• grâu, triticale: 120.102 ha

• orz, orzoaică, ovăz, secară: 20.292 ha

• rapiţă: 20.077 ha

• porumb: 17.329 ha

• soia: 1.533 ha

• mazăre: 454 ha

• floarea-soarelui: 6.203 ha

• plante furajere: 900 ha

• alte culturi: 3.863  ha

Situaţia suprafeţelor cu culturile calamitate se raportează zilnic pe baza proceselor-verbale de constatare a pagubelor încheiate.

Seceta a produs pagube importante în judeţul Vaslui şi există toate şansele ca 2022 să fie unul dintre cei mai proşti ani pentru fermierii din zonă. Mai bine de 70% din culturile de porumb şi floarea soarelui sunt compromise. Chiar dacă ar ploua acum, şansele ca agricultorii să mai recupereze ceva sunt foarte mici. 

În multe comune, culturile însămânţate în această primăvara se topesc sub razele de foc. Porumbul nu trece de 15 centrimetri, iar floarea soarelui, care trebuia să aibă peste 1 metru, masoara doar 30 de cm. 

“Irigațiile reprezintă o prioritate pentru Guvernul Ciucă. Se vor investi 1,5 miliarde euro prin Programul naţional de reabilitare a infrastructurii de irigaţii, fonduri de la bugetul național, care vor fi alocate până în 2027. Hotărârea adoptată deja în ședința de Guvern vizează, între altele, creșterea suprafaței irigate de la 1,8 milioane hectare la 2,6 milioane hectare. Guvernul condus de PNL face toate demersurile astfel încât să nu mai avem probleme la acest capitol în viitor, folosind atât fonduri de la buget, cât și fonduri europene.

În același timp, Guvernul susține fermierii români prin măsuri dedicate. Acordarea primei de 10% din valoarea producției procesate este o măsură inclusă în Programul Sprijin pentru România, cu un plafon de 200 mil euro. Proiectul de act normativ se află în lucru. 10% din valoarea produselor procesate va rămâne la fermieri și procesatori. Această măsură va încuraja fermierii români să prelucreze în țară produsele agricole, va asigura necesarul pieţei interne şi va reduce presiunea asupra stocurilor şi preţurilor la alimente”, a declarat prefectul județului Vaslui, Daniel Onofrei.

Populare

Stiri din categoria: Știri Vaslui Știri Est – portalul tău de știri din Moldova, Vaslui, Botoșani, Iași, Suceava, Bacău, Neamț. Ziar online de știri locale și regionale.