Conecteaza-te cu noi

Știri Iași

O bătrână a fost găsită înghețată în curte. Avertismentul medicilor pentru perioada următoare

Publicat

in

În fața iernii, cei mai vulnerabili sunt bătrânii sărmani, uitați de rude și bătuți de soartă. O femeie din județul Iași a fost găsită îngheţată în curte, iar medicii nu au mai reușit să o salveze.

Un alt pensionar a fost cât pe ce să piară, tot din cauza hipotermiei. Medicii trag un semnal de alarmă și se tem că astfel de cazuri se vor înmulți, în perioada următoare, când gerul şi zăpezile vor cuceri teren.

Fest Bijuterii

Vecină: “Era în picioare, în dreptul găinii, unde e scândură, se ţinea de scândură. (Reporter: Mai reuşea să comunice, să vă spună ceva?) Nu, nu.”

Femeia, de 75 de ani, a fost găsită în curtea casei, în localitatea Mogoșești, îmbrăcată sumar și vânătă de frig. Vecina care o îngrijea a văzut-o și a sunat la 112, cerând ajutor medical.

Maria Lupu, vecină: “Eu veneam în fiecare zi, dimineaţă îi dădeam medicamentele. (Reporter: Dintre rude, o vizită cineva?) Nu. (Reporter: În afară de dv, mai trecea cineva pragul casei?) Păi venea asistenta socială de aici, de la Primărie. Am găsit-o lângă gărduţul alb, îngheţată, în picioare, numai că se uita în gol. Și-o fi pierdut memoria şi nu a ştiut în care parte să se ducă.”

Biata femeie, și așa cu afecțiuni psihice, nu era vizitată de niciuna dintre cele trei rude pe care le mai avea – două surori și un frate. Vecinii spun că victima ar fi intrat în depresie odată cu moartea soțului ei, în urmă cu un an de zile.

Vecin: Era o femeie de treabă, o cunosc de când aveam șase ani, numai că era o fire mai închisă. (Reporter: Avea lemne, cu ce se încălzea?) Da, are lemne, are sobă, i-am reparat-o eu acum vreo săptămână.”

Femeia a murit, în cele din urmă, la spitalul „Sf Spiridon” din Iași.

Prof dr Diana Cimpoeșu, medic șef UPU-SMURD Spital „Sf Spiridon” Iași“Era comatoasă şi s-a instalat, la câteva minute, stop cardiac. S-au făcut manevrele de resuscitare, împreună cu încălzire internă şi externă, activa şi pasivă. Din păcate, evoluţia ei a fost nefavorabila, instalându-se decesul.”

Iarna trecută, aceeași pacientă a mai ajuns în Unitatea de Primiri Urgențe, tot cu hipotermie.

În altă localitate din județul Iași, un bărbat de 67 de ani, singur, deprimat şi devenit consumator de alcool, a fost găsit înghețat, inconștient în casă. A avut noroc că i-au bătut la uşa membrii unei fundaţii caritabile, care îi mai aduceau de mâncare.

Cu o temperatură a corpului de doar 27 de grade, pensionarul, a fost dus la spital şi a supraviețuit, în cele din urmă. Va mai rămâne internat în spitalul „Sf Spiridon” pentru câteva zile.

Populare

Stiri din categoria: Știri Iași StiriEst Știri Est – portalul tău de știri din Moldova, Vaslui, Botoșani, Iași, Suceava, Bacău, Neamț. Ziar online de știri locale și regionale.