Conecteaza-te cu noi

Știri Vaslui

Reguli tot mai stricte pentru transportul cărnii de porc. Pesta porcină face ravagii

Publicat

in

A început bătălia pentru pomana porcului. Pesta porcină face ravagii, iar controalele şi regulile privind transportul cărnii de porc sunt tot mai aspre. Să cumperi şi să aduci porcul tăiat de la ţară a devenit o adevărată aventură. Pe de altă parte, medicii veterinari spun că metodele prin care crescătorii şi cumpărătorii ocolesc legea sunt nesfârşite. 

În orice sat ai merge, cei care cresc porci pentru vânzare sunt uşor de găsit. Kilogramul de carne de porc costă între 10 şi 16 lei, în viu. Vânzarea nu este permisă, însă, dacă crescătorul nu este autorizat. Cu alte cuvinte, porcul crescut în ogradă este destinat exclusiv consumului în familie.

Fest Bijuterii

Legea este ocolită cel mai uşor prin tranzacţiile online. Autorităţile sanitar-veterinare declară că omenii nu înţeleg că pot răspândi boala cu uşurinţă. 

Înainte de tăierea porcului, trebuie să anunţăm veterinarul

Legea ne permite să aducem acasă porcul crescut de bunici, în anumite condiţii: înainte de sacrificare, anunţăm medicul veterinar şi îi cerem să facă analize. În baza rezultatelor, medicul ne va elibera documentele necesare transportului în siguranţă.

„Dacă nu (respectăm condiţiile), fiecare riscă pe pielea lui. Riscăm să ducem boala mai departe. Ne place, nu ne place, principalul vector de diseminare a bolii este omul”, a declarat Mihai Ponea, directorul DSVSA Vaslui.

O altă cale sigură, prin care nu riscăm amenzi sau să ne fie confiscată carnea pentru care nu avem documente emise de veterinar, este să o transportăm deja preparată.

Controale in perioada sarbatorilor de iarna

Ca in fiecare an, pentru protectia sanatatii consumatorilor in perioada sarbatorilor de iarna, cand consumul de produse alimentare creste, in scopul prevenirii toxiinfectiilor alimentare si a raspandirii virusului PPA, DSVSVA Vaslui va demara actiuni sustinute de control tematic.

Se va verifica modul in care operatorii din sectorul alimentar respecta masurile privind combaterea pestei porcine africane (PPA), a reglementarilor privind conditiile sanitare veterinare si pentru siguranta alimentelor referitoare la trasabilitatea, ambalarea, transportul, depozitarea si comercializarea produselor alimentare de origine animala si nonanimala.

Este interzisa taierea porcilor, in scopul comercializarii carnii, in alte locuri sau spatii, decat cele autorizate sanitar veterinar.  Se va realiza verificarea modului de respectare a cerintelor legislatiei Uniunii Europene aplicabile comertului cu porcine vii, cu carne proaspata si produse din carne, precum si a masurilor privind restrictionarea msicarilor de porci vii, ca urmare a aparitiei si evolutiei focarelor de PPA. Se va verifica daca sunt respectate conditiile legale pentru transportul animalelor vii, carnii si a produselor din carne.

Obiectivele vizate in cadrul acestor actiuni vor fi: pietele agro-alimentare, abatoarele, unitatile de transare a carnii, unitatile de procesare si depozitare a alimentelor de origine animala si nonanimala, precum si unitatile de vanzare cu amanuntul (carmangerii, macelarii, unitati de alimentatie publica, cofetarii, patiserii, laboratoare de cofetarie/patiserie, pensiuni turistice, unitati de tip hipermarket/supermarket, magazine alimentare, etc.).

“La nivelul DSVSA Vaslui si al circumscriptiilor sanitare veterinare si pentru siguranta alimentelor oficiale in perioada sarbatorilor de iarna va fi asigurata, ca in fiecare an, permanenta. Programul de lucru va fi stabilit si afisat. De asemenea, va fi adus la cunostinta consumatorilor numele medicului veterinar responsabil si numarul de telefon la care acestia pot sesiza orice aspect privind nerespectarea normelor sanitare veterinare.

Examenul pentru Trichinella spp. se va efectua atat in cadrul CSVSAO-urilor, cat si de catre medicii veterinari de libera practica din localitatile rurale”, a mai declarat Ponea. 

Recomandari D.S.V.S.A. Vaslui pentru perioada sarbatorilor de iarna

Directia Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor Vaslui recomanda cetatenilor sa cumpere produse alimentare numai din unitati sau spatii autorizate sanitar veterinar.

Este interzisa comercializarea porcilor, carnii si produselor din carne provenite din zonele de restrictie, ca urmare a evolutiei virusului Pestei Porcine Africane (PPA).

Sacrificarea porcului si consumarea acestuia in familie, fara controlul sanitar veterinar al starii de sanatate a animalului si a salubritatii carnii obtinute, poate avea consecinte grave: daca porcul este bolnav, prin vanzarea necontrolata riscati sa imbolnaviti alti oameni sau alte animale, iar raspandirea bolilor la animale sau om se pedepseste conform legii. Porcul crescut in gospodarie, carnea si produsele din carne provenite de la acesta sunt interzise a fi comercializate si sunt destinate doar consumului propriu!

Solicitati vizita medicului veterinar inainte de sacrificarea porcului, pentru a:

– verifica starea de sanatate a animalului inainte de sacrificare;

– da sfaturi utile privind probele ce trebuie luate la sacrificare si analizele ce trebuie facute pentru a nu va pune sanatatea in pericol;

– asoma porcul inaintea sacrificarii, a scuti animalul de suferinta si a respecta cerintele de bunastare a animalelor.

In situatia in care medicul veterinar constata ca porcul dumneavoastra este bolnav, nu riscati sacrificarea si consumul carnii. Veti fi despagubit de stat la valoarea de piata a animalului, numai daca acesta este identificat si inregistrat. Nu consumati carnea si nu o preparati, pana nu obtineti de la medicul veterinar rezultatul examinarii pentru Trichinella spp., cu rezultat negativ. Recomandarea este valabila si pentru carnea obtinuta de la porcii mistreti. Examinarea carnii provenite de la porcii sacrificati in vederea depistarii trichinelozei este obligatorie. Probele se recolteaza la porcii domestici obligatoriu din pilierii diafragmatici.

La nivelul unitatilor de vanzare cu amanuntul supuse inregistrarii si controlului sanitar veterinar si pentru siguranta alimentelor se va proceda la:

a) verificarea respectarii cerintelor pentru inregistrarea sanitara veterinara si pentru siguranta alimentelor;

b) verificarea respectarii cerintelor de igiena a spatiilor, a personalului, a mijloacelor de transport utilizate;

c) verificarea trasabilitatii produselor alimentare;

d) verificarea dovezilor privind conformitatea produselor alimentare produse, depozitate si comercializate la nivelul judetului cu prevederile legislative in vigoare.

In cazul in care cetatenii doresc sa achizitioneze produse alimentare care se comercializeaza in cadrul unor targuri organizate in aceasta perioada, sau din piete, trebuie sa fie atenti la cateva aspecte: – existenta si functionarea vitrinelor frigorifice in care sunt expuse alimentele de origine animala;

– integritatea ambalajelor, care trebuie sa asigure protectie pe timpul transportului, depozitarii si comercializarii;

– etichetarea produselor alimentare, cu date referitoare la tipul produsului, originea acestuia, conditiile de pastrare, data obtinerii dupa caz, termenul de valabilitate etc.

– comercializarea branzeturilor trebuie sa se faca in ambalaje de unica folosinta (pungi din plastic sau hartie cerata de uz alimentar) si sa ofere consumatorului date privind identitatea producatorului, sortimentul de produs, data obtinerii, inscrise pe o eticheta atasata pe ambalaj‚ cutia de plastic sau putina pentru branzeturi.

Este important ca ouale si alte produse alimentare care se consuma in mod traditional in aceasta perioada, cum sunt: cozonacii, prajiturile, legumele de sezon etc., sa fie achizitionate din spatii amenajate si autorizate aflate sub controlul personalului de specialitate. Achizitionarea din spatii neverificate prezinta risc ridicat de imbolnavire a consumatorilor.

De asemenea, inainte de achizitionarea alimentelor din locuri specializate in acest sens, asigurati-va ca vanzatorul este echipat corespunzator, poarta halat de protectie si boneta, iar manipularea alimentelor neambalate o realizeaza cu mainile acoperite de manusi curate sau de unica folosinta.

La dispozitia cetatenilor din judetul Vaslui exista „Call Center”-ului D.S.V.S.A. Vaslui, unde este organizat serviciu de permanenta, cu numarul de telefon 0235.421.121 si adresa de e-mail : office-vaslui@ansvsa.ro. Acesta poate fi apelat de catre cetateni, pentru a sesiza orice fel de nereguli in domeniul sigurantei alimentelor.

Populare

Stiri din categoria: Știri Vaslui Știri Est – portalul tău de știri din Moldova, Vaslui, Botoșani, Iași, Suceava, Bacău, Neamț. Ziar online de știri locale și regionale.