Conecteaza-te cu noi

Stiri Moldova

Depresiv-fashion / Gabriela DOBOȘ

Publicat

in

Inelele și brățările abia se țineau în sudurile aurite. Cerceii sigur i-au fost cândva mari. Pe trupul ei, cel mai tare sufereau cusăturile. Rochia o primise cadou și a tot șovăit dacă să o poarte. S-a îndrăgostit de croială și de urzeală prea târziu. Acum. Fix acum când trupul ei era cel mai trupeș. Privind-o, toate o chinuiau. Pantofii o strângeau dureros. Nu doar că abia dădea pași, dar picioarele se umflau sesizabil. Oricum se mișca lent, îngrijorată și să nu îi cedeze nervos ațele care țineau laolaltă rochia. Încerca să zâmbească, dar era rictus. În mintea ei, urla repetitiv întrebarea: de ce am venit? Privind în jur, putea să renunțe la reproșuri. Destule invitate arătau la fel de expandate. Unele erau și mai și. Puține erau fusiforme dar din vestimentația lor îți dădeai seama că suferă de depresie. Nu era neglijența studiată în detaliu și purtată histrionic cu naivitate. Nu, nu. Era o nepăsare vecină cu tristețea profundă. Așa că mai bine veselă, cochetă și umflată decât costelivă, înnourată și fără sens pe lumea asta. 

Birsa Turism ProfEstetica Cursuri

Observam și ascultam gândurile acestei tipe pe care o cunosc dinainte să fi renunțat să mai fie om. Să arate ca unul, cel puțin. La mijloc nu era o chestiune medicală care să îi guverneze chimia și biologia. Era un altfel de patronaj. Al minții. Îi dicta ce să facă nociv, chiar dacă a ajuns în acest punct în care toate dureau. În esență, tot o formă de depresie. 

Fest Bijuterii Avis Coffee Shop

Pe la mijloc mă situam pe scara dimensiunilor venite la reuniunea diurnă a acelor dudui. Nu eram nici spre vârful formelor exagerate, nici spre sistemul osos învelit în piele. Dar aceleași frăsuieli pe care le auzeam… privindu-le, mă frăsuiau și pe mine. Continuă să o facă. Ce să mai? Tot o formă de depresie. 

Am continuat să judec femeile prin prisma vestimentației. Spre exemplu, povesteam… cu o rochie trecută și de prima și de a doua tinerețe. Și asta nu pentru că era vizibil. Și pentru că purtătoarea, manechinul cum ar veni, mi se confesa că mama ei încă insistă să îi poarte garderoba de dinainte de mariaj. Din economie, la început. Ce să mai cheltuie cu moda momentului? Apoi pentru că trupurile li se asemănau, la multe decade distanță. În cele din urmă au început să îi placă unele veșminte, parcă uitând că a fost obligată să le poarte în văzul lumii, nu doar să le probeze în intimitatea căminului. Oricum, prefer vechiul purtat autentic decât kitch-ul la superlativ purtat șmecherește cu care mă învecinam. Bling-bling-urile abia se ițeau printre brand-uri și diamante, purtate de duduile care au făcut din achiziții o profesie. Cele mai multe mărci (fashion trade-mark-uri) erau plimbate de dame „tunate”. Planturoase, dar botoase, sau cu pomeții săltați, cu sprâncene de bărbați croite pe mai toată fața. Trist, dar tot mai multe femei se amestecă în treburile lui Dumnezeu.

O vestimentație de origine monarhică domina bisericuța strânsă de-a stânga mea. Negrul era… culoarea preferată, deși negrul este o non-culoare. În diagonală, o horă din șase femei nebătrâne și ecto/mezo/endomorfe descriau un stil incert. Un fusion de modă străveche, actuală și a viitorului. Paietele purtate în plină zi, făceau grupul distinct. 

Nu sunt o specialistă sau o perfecționistă în cârpițe, ori în accesorii. Observator este rolul pe care îl ador. Dacă aș transcrie și altă dată ce îmi dictează mintea, hohotele de râs ar face aerul să vibreze îndelung. Și nu aș scrie fantasme. Ceea ce poate fi trist deși poate părea amuzant. Ironic cum stau, de fapt, realitățile privite din perspectiva unei lucidități severe. Aș scrie sentențios cu riscul de a releva astfel depresia femeilor în multiple forme, poate nu chiar în toate.

Populare

Stiri din categoria: Stiri Moldova Știri Est – portalul tău de știri din Moldova, Vaslui, Botoșani, Iași, Suceava, Bacău, Neamț. Ziar online de știri locale și regionale.