Conecteaza-te cu noi

Știri Vaslui

Judeţul Vaslui, ultimul loc la asigurarea locuinţelor împotriva dezastrelor naturale

Publicat

in

Românii nu s-au înghesuit să-şi asigure locuinţele împotriva dezastrelor naturale, deşi acest lucru este obigatoriu prin lege – puţin sub două milioane de persoane încheiaseră o astfel de poliţă pînă la finalul anului trecut. Iar dintre toate judeţele, Vasluiul stă cel mai prost la acest capitol cu aproape 15.500 de asigurări active, adică 8,69%.

Localnicii în continuare nu dau importanţă asigurării obligatorii, în ciuda beneficiilor sale şi a sumei mici de plată, anual. Mai puţin de 9% din totalul locuinţelor din judeţul Vaslui sunt în prezent asigurate obligatoriu împotriva celor trei riscuri naturale: cutremure, inundaţii şi alunecări de teren, procentul extrem de mic plasând Vasluiul pe unul din ultimele locuri în clasamentul naţional.

Becuri Electrice
Fest Bijuterii Oferta Educationala Petru Rares

Asiguratorii spun că sunt mai multe cauzele care stau la baza unei asemenea situaţii, între care primează veniturile mici ale populaţiei, dar şi faptul că primăriile, deşi au obligaţia de a verifica şi chiar de a sancţiona proprietarii fără poliţă de asigurare încheiată, nu fac asemenea controale în teren. O altă cauză ar fi aceea că în judeţul Vaslui în jur de 60% din populaţie locuieşte în mediul rural, iar cele mai multe case din comunele judeţului nu sunt asigurate, inclusiv din cauza faptului că în rândul populaţiei rurale nu s-a făcut o promovare corespunzătoare în ceea ce priveşte asigurarea obligatorie a locuinţelor. Potrivit Legii 260 din 2008, proprietarii de locuinţe sunt obligaţi să încheie poliţe de asigurare, suma maximă asigurată fiind de 20.000 euro pentru locuinţele de tip A şi de 10.000 euro pentru locuinţele de tip B.

Proprietarii asiguraţi au de plătit doar 10 euro pe an în cazul locuinţelor de tip B şi 20 euro în cazul locuinţelor de tip A. rador

Populare

Stiri din categoria: Știri Vaslui Știri Est – portalul tău de știri din Moldova, Vaslui, Botoșani, Iași, Suceava, Bacău, Neamț. Ziar online de știri locale și regionale.