Știri Vaslui
Controale ale DSVSA Vaslui pentru prevenirea toxiinfecțiilor alimentare

Începând cu data de 26 iunie 2023 Direcția Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Vaslui a întocmit un Plan de Măsuri pentru prevenirea toxiinfecțiilor alimentare în zonele de agrement – localitățile de interes turistic în sezonul estival 2023, când datorită temperaturilor ridicate riscul apariției unor fenomene nedorite este unul foarte mare.
Pentru organizarea controalelor oficiale la nivelul județului, au fost constituite, echipe – formate din reprezentanți ai Serviciului Control Oficial Siguranța Alimentelor și ai Circumscripțiilor Sanitare Veterinare si pentru Siguranța Alimentelor Oficiale în vederea efectuării unor controale oficiale pentru verificarea modului de respectare, de către operatorii din unitatățile înregistrate de vânzare cu amănuntul a condițiilor de igiena în care funcționează unitățile de alimentație publică,
pizzeriile, cantinele, unitalile de tip cattering, cofetăriile, patiseriile, laboratoarele de cofetărie/patiserie, unități de tip carmongerie/măcelărie, pensiunile turistice, unitățile de tip hipermarket/supermarket, magazinele alimentare, etc. Ccmontroale care se vor derula in perioada 26 iunie- 3 septembrie 2023.
Inspectorii din cadrul Direcției Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor Vaslui au verificat următoarele:
verificarea conformității inscrisurilor de pe etichete( in special termenul de valabilitate gi temperatura de păstrare, compozitia si ingredientele );
– documente și proceduri care atestă siguranta și calitatea produselor alimentare, inclusiv procedurile de retragere / rechemare a produselor alimentare neconforme;
– originea produselor (documente din care să rezulte că unitatea de proveniență este înregistrată și autorizată sanitar veterinar, marcaje de identificare, prezența etichetelor complete și lizibile, calitatea ambalajului și a respectdrii condițiilor de transport după caz);
– modalitățile de expunere a produselor, existența vitrinelor special amenajate, recipienților, confecționați din materiale necorodabile, care să fie ușor de curățat și igienizat, informarea corectă a cumpărătorului asupra tipului de produs, expunerea separată pe grupe de produse, existența ambalajelor de unică folosință;
– asigurarea temperaturii corespunzătoare (asigurarea de termometre lizibile, functionarea echipamentelor de asigurare a temperaturii pentru produsele care necesită regim termic, monitorizarea pe grafice a temperaturii de depozitare);
– respectarea regulilor de manipulare la locul de vânzare;
– igiena și starea de sănătate a personalului;
– controlul trasabilității produselor alimentare mergând pe sintagma europeana ,,de la ferma pe masa consumatorului.
Serviciile sanitare veterinare și pentru siguranta alimentelor au obligația monitorizării permanente a tuturor cazurilor și situațiilor in care există riscul apariției sau au fost declanșate focare de toxiinfecții alimentare sau intoxicații datorate consumului de alimente.
,,Bâlciul este un târg ce se ține temporar, anual sau periodic in unele localități din intreaga lume. Acest eveniment social, cultural, comercial și economic se evidențiază prin diversitate și prin forma distractivă in care se prezintă.
Bâlciurile au fost un eveniment economic apărut in Evul Mediu timpuriu (sec XI-XV) in Europa Apuseană când au inceput să se dezvolte orașele datorită comerțului, artizanatului și finanțelor, rupându-se de sfera rurală bazată pe cresterea animalelor și cultivarea plantelor.
Bâlciurile medievale se amplasau, in general, in piețele centrale ale orașelor in perioada hramurilor și in sărbătorile dedicate sfinților ocrotitori ai oraselor respective.
Traditia bâlciurilor s-a extins și s-a perpetuat in intreaga lume și au capatat forme diferite.
Datoritd atmosferei de sarbatoare produsele culinare și băuturile atât răcoritoare cât și alcoolice sunt reprezentate din belșug. Gastronomia diferă foarte mult de la o țară la alta, in general vata de zahăr, porumbul fiert, merele caramelizate, bomboanele fabricate artizanal, turta dulce și berea sunt întâlnite in bâlciurile din intreaga lume, plus carnea la grătar sub diferite forme depinzând de regiune. În România o mare căutare o au micii, frigăruile șprotul sau hamsiile la grătar precum și cozonacul secuiesc și multiple feluri de gogoși simple sau umplute.
Așacum este tradițional, și in județul Vaslui se organizează de foarte mulți ani, in diferite orașe și comune ale județului, bâlciuri la care participă persoane din localitate dar și turiști din alte localități, aceste evenimente desfășurându-se in baza unei autoizații temporare de funcționare.
Consiliile Locale și/sau Organizatorilor de festivaluri, târguri, bâlciuri au obligația de a solicita în scris la DSVSA Vaslui, obținerea avizului temporar de funcfionare a târgurilor/expozițiilor de produse alimentare, cu cel puțin 15 zile lucrătoare înainte de începerea desfășurarii evenimentului, astfel incat personalul de specialitate să poata efectua verificarea respectării de către operatorii care comercializează alimente către consumatorul final cu ocazia târgurilor, expozițiilor, manifestărilor organizate in perioada sărbătorilor religioase sau a altor asemenea evenimente publice, organizate periodic de autoritățile locale/județene, a normelor sanitar veterinare și pentru siguranța alimentelor în vigoare.
În baza programului de lucru stabilit s-au verificat in perioada 26.06-27.08.2023 de către echipele de inspectori sanitar veterinari , modul in care sunt respectate condițiile sanitar veterinare din, piețele agroalimentare, unitățile de comercializare a produselor alimentare de origine animală și non-animală din unitățile de alimentație publică, de tipul restaurantelor, cantinelor, bufetelor, fast foodurilor, precum si din unități de tip: carmangerii, măcelării, pescării, magazine alimentare, supetmarketuri, hypermarketuri , depozite alimentare, unități de patiserie si panificație etc.
Aceste controale vizează și bâlciurile tradiționale organizate de Consiliile Locale sau alte categorii de festivaluri, târguri, au obligația de a solicita in scris la DSVSA Vaslui, obținerea avizului temporar de funcționare a târgurilor/expozițiilor de produse alimentare.
Principalele neconformități identificate și sancționate în urma controalelor:
nerespectarea condițiilor de depozitare, etichetare, de intreținere și igienă a spațiilor și utilajelor in spațiile de depozitare;
nerespectarea programului de autocontrol, programe de autocontrol incomplete și/sau parțial implementate;
deficiențe de igienă și de manipulare a produselor alimentare in spațiile de preparare și procesare;
deficiențe de etichetare/lipsa elementelor de identificare a produselor alimentare;
deficiențe in impletnentarea procedurilor (lipsă monitorizare temperaturi agregate frigorifice).
Pentru deficienlele identificate s-au aplicat un număr de 22 sancțiuni contravenționale in valoare de 59.800 lei și 49 avertismente, și s-au dat 4 notificari pentru prezentarea la DSVSA in vederea inregistrării.
Acțiunea va continua pe toată perioada verii până pe data de 04.09.2023, având ca scop protejarea sănătății cetățenilor județului Vaslui, cât și a turiștilor care ne vizitează sau ne tranzitează județul in această perioadă.
Consumatorii pot sesiza nereguli din domeniul siguranței alimentelor, la numărul de telefon al ,,Call Center”-ului D.S.V.S.A. Vaslui unde este organizat serviciu de permanență la 0235 421121, fax 0235 421278, e-mail : office-vaslui@ansvsa.ro și poate fi apelat de către cetățeni, pentru a sesiza nereguli in domeniul siguranței alimentelor, apariției de imbolnlviri sau mortalități la animale, sau orice situație deosebită care intră in arealul de competență al D.S.V.S.A. Vaslui.



-
Știri Vasluicu 3 săptămâni in urma
Fata de 12 ani din Bogdănești, dată dispărută, a fost găsită. A stat ascunsă cu un tânăr major. Poliția a deschis dosar penal
-
Știri Vasluicu 2 săptămâni in urma
Copaci uscați, pericol mortal pe DN 24A- FOTO
-
Știri Vasluicu 3 săptămâni in urma
Toxiinfecție alimentară cu iz de tradiție: copii și adulți la spital, restaurant amendat, organizatorii dau vina pe… „bucatele de acasă”
-
Știri Vasluicu 3 săptămâni in urma
Cristina Trăilă (PNL) face turism de stat la Viena, pe vreme de austeritate? Să ne spună Guvernul cine a plătit distracția
-
Știri Vasluicu 2 săptămâni in urma
IPJ Vaslui poate raporta mândru: a confiscat 5 kg de lumânări și 2.300 de lei. Evaziunea, tremură!
-
Știri Vasluicu 3 săptămâni in urma
Statul eșuat începe de jos: de la pilele blonde, de la băieții cu bidoane cu motorină și de la “bioloagele” de la Evidența Populației
-
Știri Vasluicu 2 săptămâni in urma
Lovitură de teatru în dosarul Nelu Tătaru: Decizia ÎCCJ aruncă în aer ancheta. Se prăbușește unul dintre cele mai controversate cazuri de corupție din sistemul sanitar
-
Știri Vasluicu 4 săptămâni in urma
Centrul de 80 m² din Zorleni – lux din BCA cu preț de vilă: Primărița PSD Paula Hultoană, acuzată că a plătit 171.000 € pe o clădire cât o garsonieră