Conecteaza-te cu noi

Știri Vaslui

Avocații au anunțat o zi în care nu vor intra în sălile de judecată: “O zi fără avocați! Ziua în care justiția nu există”

Publicat

in

Avocații au stabilit o zi în care nu vor intra în sălile de judecată, ca urmare a disfuncționalităților identificate în sistemul judiciar. Avocații au stabilit o zi în care nu vor intra în sălile de judecată, ca urmare a disfuncționalităților identificate în sistemul judiciar.

Fest Bijuterii Elite Biodental

Baroul Vaslui organizează la sediul situat în Vaslui, str. Mihail Kogălniceanu, nr. 31, în data de 4 octombrie 2023, ora 12.30, conferința de presă cu tema O zi fără avocați! Ziua în care justiția nu există, având ca scop conștientizarea comunității cu privire la problemele cu care se confruntă corpul profesional al avocaților, probleme care se răsfrâng asupra drepturilor cetățenilor și influențează în mod negativ actul de justiție.

Problemele din justiție, provocările cu care se confruntă avocații la nivel local, efectele normării activității judecătorilor cu consecința stabilirii unor termene de judecată excesiv de lungi în cauzele aflate pe rolul instanțelor de judecată, se răsfrâng în mod negativ și sunt de natură să afecteze exercitarea profesiei de avocat în condiții optime, precum și drepturile justițiabililor.

Aceste probleme sunt, totodată, teme de interes public cu privire la care trebuie găsite soluții în urma unui dialog deschis interinstituțional. Soluțiile optime nu pot fi găsite decât în urma unor dezbateri oneste și serioase, prin prezența la aceeași masă a reprezentanților celor trei puteri în stat, precum și a partenerilor indispendabili ai justiției.

În conferința de presă se vor aborda următoarele teme:

1. Normarea activității judecătorilor. Prezentarea consecințelor aplicării Hotărârii nr. 2040 a Secției de judecători din cadrul C.S.M. privind volumul optim de muncă al judecătorilor. Efectele nefaste asupra drepturilor justițiabililor. Încălcarea rezonabilității termenului de soluționare a dosarelor prin raportare la definirea conceptului în practica jurisprudențială a Curții Europene a Drepturilor Omului. Riscul blocării sistemului judiciar. Prezentarea soluțiilor pentru evitarea blocării.

2. Întârzierile sistemice la plata oficiilor către avocați. Soluții privind remedierea deficiențelor. Plata restanțelor și respectarea pe viitor a termenelor de plată clar prevăzute în Protocolul încheiat între U.N.B.R., Ministerul Public și Ministerul Justiției.

3. Sinteza problemelor și a principalelor provocări cu care se confruntă avocații pe plan local. Prezentarea activității avocatului în general (condițiile de muncă, asigurarea prin forțe proprii a logisticii necesare desfășurării activității, programul de lucru extins, greșita asimilare și confundare a profesiei de avocat cu noțiunea de salariat etc.)

4. Proiectul de lege privind modificările fiscale care privesc profesiile liberale – art. 170, aliniat 1 Cod fiscal. Discriminarea între categoriile de contribuabili. Disproporționalitatea măsurii în raport de natura contraprestației. Dubla impunere. Aspecte relevante cuprinse în Decizia Curții Constituționale nr. 900/2020.

Populare

Stiri din categoria: Știri Vaslui Știri Est – portalul tău de știri din Moldova, Vaslui, Botoșani, Iași, Suceava, Bacău, Neamț. Ziar online de știri locale și regionale.