Conecteaza-te cu noi

Știri Vaslui

Controale pentru a depista droguri în produsele alimentare de origine non-animală

Publicat

in

Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) a anunțat marți primele rezultate ale controalelor pentru depistarea utilizării ilegale a drogurilor în produsele alimentare de origine non-animală.

Începând cu data de 25 septembrie, ANSVSA prin Direcțiile Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) a efectuat prima etapă a controalelor oficiale intensificate pentru verificarea cerințelor privind semințele de cânepă, semințele de mac, produsele derivate din acestea sau care le conțin precum și folosirea ilegală a substanțelor psihoactive, psihotrope și stupefiante în produsele alimentare de origine non-animală.

Avis Coffee Shop

Controlul oficial a vizat depozite alimentare pentru produse de origine non-animală, alte depozite alimentare, unități de fabricare/obținere a uleiurilor vegetale, a produselor de morărit, a produselor făinoase și de brutărie, a produselor de cofetărie/patiserie, unități de fabricare a ciocolatei și produselor zaharoase, alte unități care introduc/ar putea introduce pe piață semințe de cânepă, semințe de mac, produse derivate din acestea sau care le conțin, precum și unități care ar putea utiliza/comercializa ilegal substanțe psihoactive, psihotrope și stupefiante în produsele alimentare de origine non-animală.

Principalele neconformități identificate se referă la:

– neasigurarea trasabilității și a conformității produselor alimentare;

– lipsa programelor de autocontrol sau în cadrul programelor de autocontrol nu sunt cuprinse determinări pentru tetrahidrocanabinol (THC) și alcaloizi de opiu, dupa caz;

– nerespectarea condițiilor de igienă și care țin de implementarea procedurilor bazate pe principiile HACCP, conform legislației în vigoare;

– desfășurarea de activități neînregistrate sanitar-veterinar și pentru siguranța alimentelor.

Pentru neconformitățile identificate în aceste tipuri de unități, au fost acordate 10 amenzi în cuantum de 81.200 de lei. 

Până în prezent, s-au efectuat 1.177 de controale oficiale si au fost prelevate 82 de probe. Dintre acestea 8 probe de mac sunt neconforme (depășirea limitelor admise de alcaloizi din opiu) și a fost reținută cantitatea de 10.523 de Kg în valoare de 122.127 de lei.

Sub supravegherea inspectorilor ANSVSA, conform legislației aplicabile, aceste produse urmează ori să fie supuse unor metode de prelucrare care reduc conținutul de alcaloizi de opiu și efectele acestora (iar la finalul procesului se analizează din nou pentru verificarea conformării limitelor), ori să fie distruse, în funcție de fiecare situație în parte. Au fost sesizate instituții abilitate ale statului, care desfășoară investigații pe domeniul de competență.

Populare

Stiri din categoria: Știri Vaslui Știri Est – portalul tău de știri din Moldova, Vaslui, Botoșani, Iași, Suceava, Bacău, Neamț. Ziar online de știri locale și regionale.