Conecteaza-te cu noi

Știri Vaslui

Fostul ministru Tătaru: Refuz să accept ideea Guvernului Ciolacu de a colecta bani din suferința bolnavilor

Publicat

in

Nelu Tătaru, fost ministru liberal al Sănătății și actual deputat, a criticat în termeni duri măsura premierului Ciolacu de a impozita concediile medicale.

„Refuz să accept ideea Guvernului Ciolacu de a colecta bani la bugetul de stat din suferința bolnavilor aflați în concediu medical! Am tot avut intervenții publice în care am spus foarte clar că nu sunt de acord cu impozitarea concediului medical”, a scris Tătaru pe pagin sa de Facebook.

Avis Coffee Shop

Acesta spune că, în data de 28 februarie, în Comisia pentru sănătate și familie din Camera Deputaților a avizat favorabil proiectul de act normativ care include un amendament privind „eliminarea articolului care a declanșat toată isteria din țara noastră pe tema concediilor medicale”. 

„Prin amendamentul inițiat împreună cu Florin Roman, colegul meu, „TOATE persoanele care au dreptul la indemnizațiile de concediu medical vor fi scutite de la plata contribuției de asigurări sociale de sănătate”! După ce parlamentarii PSD, AUR și USR au RESPINS amendamentul sau au declarat că se abțin, iar premierul Ciolacu a spus că parlamentarii “au tergiversat și întârziat” să rezolve problema….iată ca astăzi purtătorul de cuvânt al Executivului a anunțat că amendamentul propus de noi și respins atunci de cei menționați… a fost adoptat de Guvernul Ciolacu. Însă… parțial. Dreptatea nu se face parțial, stimați colegi!”, a scris liberalul.

Toți pacienții cu „boli obișnuite” vor plăti în continuare cotizația de 10% la asigurările de sănătate din indemnizațiile concediilor medicale, în timp ce restul categoriilor de concedii medicale sunt scutite de la plata acestei cotizații, inclusiv retroactiv pentru concediile medicale în desfășurare de la 1 aprilie, a anunțat marți Mihai Constantin, purtătorul de cuvânt al Guvernului.

Guvernul a modificat marți în ședință extraordinară Ordonanța de urgență adoptată săptămâna trecută, act care nu a mai ajuns în Monitorul Oficial după probleme semnalate atât de asociațiile de pacienți, cât și de Casa Națională de Asigurări de Sănătate (CNAS).

Un nou criteriu introdus de Guvern: Noțiunea de boală obișnuită 

Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Mihai Constantin, a precizat marți că Executivul a introdus un nou amendament pentru a defini clar cine plătește cotizația de 10%:

  • „Pe spatele unei foi de concediu medical se găsește o listă cu anumiți indici. Boala obișnuită înseamnă un indice 01 la concediul medical. Pentru aceste tipuri de concedii medicale, pentru afecțiunile care se încadrează la indicele 01 cotizația de sănătate se va plăti. Pentru toate celelalte însă, ea nu se va plăti.
  • Sunt exceptate de la plata acestei cotizații toate bolile grave – bolile oncologice, TBC, HIV/SIDA, marii arși, urgențele medicale și o întreagă categorie, care se găsesc pe spatele oricărei fișe de concediu medical”, a declarat acesta.

Potrivit acestuia, pentru a clarifica lucrurile, Guvernul a introdus un nou amendament: noțiunea de boală obișnuită reprezintă codul de indemnizație 01 prevăzut în ordinul Ministrului Sănătății și al președintelui CNAS nr 1192 din 2020. 

  • „Acesta a fost criteriul introdus astăzi pentru a clarifica cine anume va plăti cotizația pentru concediu medical – cei care primesc concediu medical pentru codul de indemnizație 01 încadrat la categoria boală obișnuită. 
  • Decizia acestei încadrări se face evident de către medicul care dă acel concediu medical pe baza investigației și tratamentului prescris care decide și oportunitatea eliberării unor zile de concediu medical”, a declarat Mihai Constantin.

Populare

Stiri din categoria: Știri Vaslui Știri Est – portalul tău de știri din Moldova, Vaslui, Botoșani, Iași, Suceava, Bacău, Neamț. Ziar online de știri locale și regionale.