Conecteaza-te cu noi

Știri Vaslui

Dumitru Buzatu, tot mai aproape de libertate! Judecătorii au eliminat din dosar mai multe probe

Publicat

in

Tribunalul Vaslui a decis, luni, ca mai multe inregistrari cu discutiile dintre baronul PSD Dumitru Buzatu si doi martori, in dosarul de luate de mita, sa fie anulate. Procurorilor DNA li s-a cerut sa transmita daca isi mentin decizia de a-l trimite in judecata pe Buzatu.

Este vorna despre inregistrari ale DNA cu discutiile dintre Buzatu si Iulian Birzu si Emil Savin, zis Farmazon, cel care l-a denuntat pe Buzatu.

Avis Coffee Shop

„Solutia pe scurt: I.In temeiul art 345 alin 1 Cod procedura penala, admite in parte cererile si exceptiile formulate de inculpatul Buzatu Dumitru, formulate prin avocati Winzer Cristian si Atasiei Daniel. In temeiul art 102 alin 2,3 Cod procedura penala raportat la art 148 alin 3,10 Cod procedura penala, admite exceptia nulitatii mijloacelor de proba constand in inregistrarile efectuate prin folosirea de dispozitive tehnice de catre colaboratorul cu identitate reala Birzu Iulian si de catre colaboratorul cu identitate reala Savin Emil, si pe cale de consecinta dispune indepartarea de la dosarul cauzei a mijloacelor de proba excluse, respectiv:

-proces verbal de redare in forma scrisa din data de 16.02.2023 a inregistrarilor efectuate de colaboratorul Birzu Iulian la data de 15.02.2023, inscrisuri aflate la filele 166-192 volum 5 dosar de urmarire penala precum si a suportului optic in baza caruia s-a realizat inregistrarea;

-proces verbal de redare in forma scrisa din data de 01.03.2023 a inregistrarilor efectuate in mediu ambiental la data de 24.02.2023, inscrisuri aflate la filele 139-157 volum 5 dosar de urmarire penala precum si a suportului optic in baza caruia s-a realizat inregistrarea;

-proces verbal de redare in forma scrisa din data de 10.03.2023 a inregistrarilor efectuate in mediu ambiental la data de 24.02.2023, inscrisuri aflate la filele 135-138 volum 5 dosar de urmarire penala precum si a suportului optic in baza caruia s-a realizat inregistrarea;

-proces verbal de redare in forma scrisa din data de 16.02.2023 a inregistrarilor efectuate de colaboratorul Birzu Iulian la data de 15.02.2023, inscrisuri aflate la filele 158-164 volum 5 dosar de urmarire penala precum si a suportului optic in baza caruia s-a realizat inregistrarea;

-proces verbal de redare in forma scrisa din data de 08.09.2023 a inregistrarilor efectuate de colaboratorul Savin Emil la data de 07.09.2023, inscrisuri aflate la filele 202-205 volum 13 dosar de urmarire penala precum si a suportului optic in baza caruia s-a realizat inregistrarea; -proces verbal de redare in forma scrisa din data de 29.08.2023 a inregistrarilor efectuate de colaboratorul Savin Emil la data de 18.08.2023, inscrisuri aflate la filele 206-215 volum 13 dosar de urmarire penala precum si a suportului optic in baza caruia s-a realizat inregistrarea;

Respinge ca nefondate, celelalte cereri si exceptii ridicate de inculpatul Buzatu Dumitru prin avocati Winzer Cristian si Atasiei Daniel, cu privire la legalitatea efectuarii actelor de urmarire penala si administrarea probelor in dosarul nr. 19/P/2023 al Parchetului de pe langa ICCJ, Directia Nationala Anticoruptie-Serviciul Teritorial Iasi precum si cu privire la regularitatea actului de sesizare”, este decizia tribunalului.

„Se inainteaza de indata, prezenta incheiere catre P.I.C.C.J.-Serviciul Teritorial Iasi, cu solicitarea de a preciza in termen de 5 zile de la comunicare, daca mentine dispozitia de trimitere in judecata ori solicita restituirea cauzei”, se mai arata in decizia trebunalului.

„Este un inceput bun. Gasesc solutia primei instante absolut fireasca. Avocatii nostri au expus si probat in fata judecatorului de camera preliminara grave si nepermise probleme de legalitate a administrarii probelor in faza de urmarire penala. Toate mijloacele de proba reprezentate de inregistrari efectuate prin folosirea de dispozitive tehnice de catre colaboratorii cu identitate reala trebuiau a fi excluse din ansamblul material probator. Aceasta deoarece fusesera obtinute in mod nelegal, cu eludarea nepermisa a normelor incidente in materie, fara sesizarea prealabila a judecatorului de drepturi si libertati, in vederea autorizarii tehnice si fara obtinerea mandatelor de supraveghere tehnica de la instanta competenta.

Exista insa si alte grave probleme cu privire la legalitatea efectuarii actelor de urmarire penala si a administrarii probelor, pe care le vom supune cu certitudine analizei instantei de control judiciar, atunci cand va fi cazul. Rezultatul procedurii in camera preliminara are o influenta directa determinanta asupra desfasurarii judecatii in fond, putand fi decisiv pentru stabilirea nevinovatiei sau a vinovatiei persoanei acuzate. Cu certitudine ca mai este mult pana la restabilirea realitatii judiciare in acest dosar, dar exista premise incurajatoare pentru aflarea adevarului si pentru infaptuirea Justitiei”, a declarat avocatul lui Buzatu, Cristian Winzer.

Fostul presedinte al Consiliului Judetean Vaslui, Dumitru Buzatu, a parasit, pe 17 aprilie, Penitenciarul Vaslui, dupa ce a fost plasat in arest la domiciliu in urma unei sentinte a Tribunalului Vaslui, mentinuta de Curtea de Apel Iasi.

Fostul lider al PSD Vaslui a fost asteptat de fiul sau, Tudor Buzatu si de doi dintre fostii sai consilieri si a fost transportat cu masina la locuinta din comuna Zapodeni.

„Imi pare foarte rau, dar n-am nimic nou sa va spun. (…) N-am niciun mesaj deocamdata, dar poate mai tarziu”, a spus jurnalistilor Dumitru Buzatu, la iesirea din Penitenciarul Vaslui.

Intrebat de ziaristi cum se simte, acesta a raspunss ca este „relativ bine”.

Tribunalul Vaslui a dispus o serie de interdictii pentru Dumitru Buzatu, odata cu decizia plasarii acestuia in arest la domiciliu.

Astfel, potrivit solutiei date la Tribunalul Vaslui, fostul lider al PSD Vaslui nu va avea voie sa ia legatura cu mai multi martori din dosar, printre care se afla si denuntatorul sau, omul de afaceri Emil Savin. Totodata, in cazul in care masura dispusa luni va ramane definitiva, Dumitru Buzatu nu are voie sa exercite profesia sau activitatea in exercitarea careia a savarsit fapta, trebuie sa comunice periodic informatii relevante despre mijloacele sale de existenta si are interdictia de a participa la manifestari culturale sau la adunari publice in scop politic, direct sau indirect.

„Pe durata masurii, inculpatul poate parasi locuinta pentru prezentarea in fata organelor judiciare la chemarea acestora. In cazuri urgente, pentru motive intemeiate, inculpatul poate parasi imobilul, fara permisiunea judecatorului de camera preliminara sau a instantei de judecata, pe durata de timp strict necesara, informand imediat despre aceasta institutia, organul sau autoritatea desemnata cu supravegherea sa si organul judiciar care a luat masura arestului la domiciliu ori in fata caruia se afla cauza. In baza art. 221 alin. (4) Cod procedura penala, atrage atentia inculpatului ca, in caz de incalcare cu rea-credinta a masurii sau a obligatiilor care ii revin, masura arestului la domiciliu poate fi inlocuita cu masura arestarii preventive”, se mai mentioneaza in decizia instantei.

Tribunalul Vaslui a emis, pe 23 septembrie, un mandat de arestare preventiva pentru 30 de zile pe numele lui Buzatu pentru luare de mita, insa acesta a contestat solutia. Ulterior, magistratii Curtii de Apel Iasi au respins contestatia depusa de avocatul lui Dumitru Buzatu.

Buzatu a fost prins in flagrant de procurorii anticoruptie cand primea 1,25 milioane de lei drept mita pentru a favoriza o firma sa obtina un contract. Banii au fost gasiti de anchetatori in portbagajul masinii acestuia, dupa ce fostul presedinte al Consiliului Judetean Vaslui i-ar fi primit intr-un restaurant.

Populare

Stiri din categoria: Știri Vaslui Știri Est – portalul tău de știri din Moldova, Vaslui, Botoșani, Iași, Suceava, Bacău, Neamț. Ziar online de știri locale și regionale.