Conecteaza-te cu noi

Știri Vaslui

În vreme ce mii de sărmani au nevoie disperată de ajutor, Episcopia Hușilor este obligată să plătească pentru păcatele lui Onila

Publicat

in

În urma condamnării fostului episcop Corneliu Bârlădeanul și a fostului arhimandrit Sebastian Jitaru pentru agresiuni sexuale asupra unor elevi ai Seminarului Teologic din Huși, Episcopia Huşilor se găsește acum în mijlocul unui scandal cu repercusiuni financiare și morale.
Recentul comunicat de presă emis de reprezentanții Episcopiei Huşilor exprimă părerea regretului pentru situația creată, subliniind impactul negativ pe care evenimentele tragice au avut asupra victimelor și asupra întregii comunități. Condamnarea celor doi preoți pentru faptele lor abominabile a adus și o hotărâre privind acordarea de despăgubiri considerabile în valoare totală de sute de mii de euro către victimele implicate. “

instituția noastră a luat act de această condamnare, precum și de gravitatea deosebită, sub toate aspectele, a faptelor imorale reținute în sarcina inculpaților.

Avis Coffee Shop

După ce va fi emisă o hotărâre definitivă în acest caz, forurile prevăzute de Statutul şi Regulamentele bisericeşti sunt abilitate să ia măsurile care se impun. Începând cu luna august 2017, Episcopia Huşilor nu a mai avut niciun fel de legătură canonică cu susnumiții. 

Regretăm profund sminteala creată de acest caz, greu de imaginat, precum și comportamentul nedemn față de persoane nevinovate și aflate în incapacitatea de a se apăra, victime ale acestor abuzuri sexuale constatate de instanța juridică.

Până la pronunțarea definitivă în această speță, considerăm că gravitatea faptelor este sporită cu atât mai mult cu cât acestea sunt reținute în sarcina unor slujitori ai Bisericii, care trebuiau să fie, prin excelenţă, exemple de moralitate și de respect față de demnitatea persoanei umane. 

De aceea, precizăm, încă o dată, faptul că nicio instituție nu poate fi confundată cu o persoană. Orice mentalitate care susține o asemenea abordare este ilogică și ilegitimă. 

Astfel, Episcopiei Hușilor nu i se impută responsabilitatea pentru faptele penale și imorale reținute în sarcina inculpaților, ci este considerată, principial, de legiuitor, drept garant, în eventuala insolvabilitate a acestora. Culpa le revine în mod exclusiv persoanelor în dreptul cărora au fost reținute infracțiunile, iar Episcopia Hușilor are drept de regres împotriva celor în cauză. În spiritul acestor realități, Episcopia Hușilor va contesta îndeplinirea condițiilor legale privind atragerea răspunderii solidare, ca parte responsabilă civilmente. Ne manifestăm profunda compasiune și înțelegere față de persoanele vătămate, conștientizând efectele negative, pe termen lung, generate asupra lor, de această speță”, susțin reprezentanții Episcopiei Hușilor.

Cu toate acestea, este important să subliniem că responsabilitatea financiară pentru aceste despăgubiri se va regăsi și la nivelul Episcopiei. Astfel, actuala conducere se vede în fața unei provocări fără precedent, fiind pusă în situația dificilă de a gestiona aceste sume semnificative, deși ele nu au fost rezultatul acțiunilor lor.
Este important de menționat că Episcopia Huşilor, sub actuala conducere, a demonstrat un angajament ferm în sprijinirea copiilor și a bătrânilor sărmani din zona Vasluiului, dedicând resurse considerabile pentru a aduce ajutor celor aflați în nevoie. Astfel, plata acestor despăgubiri, impuse de acțiunile condamnabile ale fostului episcop și arhimandrit, ar reprezenta nu doar o pierdere financiară semnificativă, ci și o lovitură morală pentru întregul efort al Episcopiei de a sprijini comunitatea locală.
Concluzionând, situația actuală în care se găsește Episcopia Huşilor pune în lumină un aspect de injustiție evident, în care actualii conducători sunt obligați să plătească pentru greșelile unor dezaxați, în detrimentul misiunii lor binefăcătoare.

Populare

Stiri din categoria: Știri Vaslui Știri Est – portalul tău de știri din Moldova, Vaslui, Botoșani, Iași, Suceava, Bacău, Neamț. Ziar online de știri locale și regionale.