Conecteaza-te cu noi

Știri Vaslui

Sute de credincioși au umplut curtea Episcopiei pentru a participa Hramul Catedralei Episcopale

Publicat

in

Catedrala Episcopală din Huși a îmbrăcat sâmbătă, 29 iunie 2024, haine de sărbătoare, cu prilejul sărbătorii Sfinților Apostoli Petru și Pavel, ocrotitorii sfântului locaș, ctitorit de Sfântul Voievod Ștefan cel Mare în anul 1495.
Sfânta Liturghie arhierească a fost oficiată de Înaltpreasfințitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, alături de Înaltpreasfințitul Părinte Petru, Mitropolitul Basarabiei și Exarh al Plaiurilor, de Preasfințitul Părinte Ignatie, Episcopul Hușilor, de Preasfințitul Părinte Antonie, Episcopul de Bălți, și de Preasfințitul Părinte Veniamin, Episcopul Basarabiei de Sud.
“Doresc să îl felicit pe Preasfințitul Ignatie pentru tot ceea ce face în cadrul Eparhiei Hușilor și pentru dăruirea și pasiunea cu care își îndeplinește misiunea spirituală și socială. Sfinții Apostoli Petru și Pavel să ne călăuzească pașii atât în societate, cât și în viața personală”, a declarat prefectul Daniel Onofrei.

Toți cei care au trecut pe sub cupola turnului de clopotniță al Episcopiei, s-au putut închina la Icoana relicvar a Sfinților Apostoli Petru și Pavel și la Moaștele Sfintei Mari Mucenițe Chiriachi, care au fost așezate afară, într-un baldachin special, lângă altarul Catedralei Episcopale.

Avis Coffee Shop

Viața creștină adevărată este viață în Duhul Sfânt. După Cincizecime, noi suntem într-o pogorâre a Duhului Sfânt continuă. „Ploaia” Duhului Sfânt cade peste noi prin Sfintele Taine, și noi îndrăznim a ne considera, chiar dacă suntem păcătoși, roade ale Duhului Sfânt, prin Sfântul Botez și prin ungerea cu Marele Mir fiind pecetluiți cu Duhul Sfânt, prin Împărtășirea cu Trupul și Sângele Mântuitorului.

Acest mare adevăr este prezent în Dumnezeiasca Scriptură, în scrierile Sfinților Părinți, și în viața creștinilor celor adevărați. Sfinții Apostoli Petru și Pavel, pe care îi cinstim astăzi, insistă cu tărie asupra acestui mare adevăr, prin viața și prin scrierile lor.

Viața Sfinților Apostoli Petru și Pavel este în legătură cu Sfântul și Dumnezeiescul Duh.

Sfântul Apostol Petru a fost de față când Mântuitorul Hristos, înainte de pătimirea Sa, le făgăduia ucenicilor că le va trimite pe Duhul Sfânt Mângâietorul, și Acesta îi va învăța pe ei toate.

Sfântul Apostol Petru a fost de față, după Înviere, când Domnul Hristos le-a spus ucenicilor: „Luați Duh Sfânt!”, și tot el a fost de față, pe Muntele Tabor, văzându-L pe Domnul înconjurat de lumina Duhului Sfânt, despre care, mai târziu, într-una din epistolele sale, spune: „Și am văzut slava Lui cu ochii noștri pe Muntele cel sfânt.”.

Viața Sfântului Apostol Pavel a fost o viață în Duhul Sfânt. Experiența sa primă și definitorie a fost atunci când, îndreptându-se spre cetatea Damascului din Siria, a fost cuprins de o lumină mare și a început legătura sa cu Domnul Hristos, legătură întărită și întreținută de Duhul Sfânt”, a spus ÎPS Teofan.

La finalul Sfintei Liturghii, Părintele Episcop Ignatie a mulțumit, în numele preoților și credincioșilor din Eparhie, Înaltpreasfințitului Părinte Mitropolit Teofan, Preasfințitului Părinte Antonie și Preasfințitului Părinte Veniamin, pentru împreuna slujire și pentru dragostea manifestată prin venirea la Huși.

Ierarhul Hușilor a mulțumit autorităților centrale, județene și locale și credincioșilor pentru prezență și împreuna rugăciune, arătând scopul participării la Sfânta Liturghie:

Este zi de mare sărbătoare pentru Episcopia noastră. Astăzi îi cinstim pe ocrotitorii acestei străvechi Catedrale – Sfinții Apostoli Petru și Pavel – cei care au avut în comun fervoarea credinței, sinceritatea în fața lui Dumnezeu și, desigur, bucuria de a-L vesti în toată lumea pe Hristos Cel răstignit și înviat.

Mie îmi revine în acest moment frumoasa îndatorire să aduc mulțumire lui Dumnezeu, Sfinților Apostoli Petru și Pavel – ocrotitorii Catedralei – și Sfintei Mari Mucenițe Chiriachi – ocrotitoarea Episcopiei Hușilor, pentru darul rugăciunii, pentru liniștea și starea de interiorizare, pe care Dumnezeu ni le dă întotdeauna, cu atâta îmbelșugare, ori de câte ori venim la Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie, ori de câte ori venim în casa Lui și căutăm să vedem ce vrea să ne spună El, nu atât ce am vrea noi să-I spunem Lui.

Rostul venirii noastre la Liturghie și la biserică este să căutăm să ne înduhovnicim, să ne luminăm, să deprindem un mod nou de viețuire în Hristos, și o nouă mentalitate, cea a lui Hristos – așa cum au avut Sfinții Apostoli Petru și Pavel, care nu s-au sfiit, în nicio clipă a vieții lor, să-I mărturisească Domnului toate slăbiciunile pe care le aveau.

Tendința noastră este de a ne farda, de a mai masca anumite slăbiciuni pe care le avem, și vrem să ne livrăm celor din jurul nostru într-un fel în care noi știm, în fața propriei conștiințe, că nu suntem.

Apostolii pe care îi sărbătorim astăzi nu au căutat niciodată să-L fenteze pe Dumnezeu – iertați-mi expresia.

După acest moment, Ierarhul Hușilor a oferit, din partea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, Crucea patriarhală, părintelui consilier eparhial Vladimir Beregoi, președintele Asociației „Filantropia Ortodoxă” Huși, pentru impresionanta activitate social filantropică depusă până în prezent. 

Distincția „Crucea moldavă” pentru mireni a fost oferită din partea Părintelui Mitropolit Teofan familiei Gheorghe și Irina Grădinaru, pentru sprijinul constant acordat lucrării Bisericii și pentru dragostea manifestată față de Episcopia Hușilor.

Părintele Episcop Ignatie a oferit părintelui Nicolae Goreanu, din localitatea Cimișlia, Episcopia Basarabiei de Sud, Crucea eparhială „Episcop Grigorie Leu”, a Episcopiei Hușilor, pentru activitatea social filantropică desfășurată.

De asemenea, Preasfinția Sa a oferit Diploma de excelență „Episcop Iacov Antonovici”, cu cruce, criticului literar și cunoscutului eminescolog Theodor Codreanu, precum și reputatului istoric și cercetător Costin Clit, ambii din Huși, intelectuali cu o impresionantă contribuție în domeniul cultural, de anvergură națională.

Populare

Stiri din categoria: Știri Vaslui Știri Est – portalul tău de știri din Moldova, Vaslui, Botoșani, Iași, Suceava, Bacău, Neamț. Ziar online de știri locale și regionale.