Conecteaza-te cu noi

Știri Vaslui

Secetă devastatoare! Culturile de grâu, porumb și floarea-soarelui, compromise

Publicat

in

O secetă severă în agricultură afectează culturile de grâu, porumb și floarea-soarelui, punându-le în pericol din cauza temperaturilor caniculare. Specialistii meteo avertizează că seceta pedologică evoluează spre un nivel moderat și puternic în culturile de grâu și porumb, extinzându-se. Condițiile de caniculă vor duce la ofilirea temporară a culturilor neirigate de porumb și floarea-soarelui. În județul Vaslui, anul acesta, peste 80.000 de hectare de porumb, floarea-soarelui, livezi și viță de vie au fost afectate de secetă. Conform prognozei agro-meteorologice, până pe 5 iulie 2024, seceta pedologică gravitează în culturile de grâu și porumb. Fenomenul survine în contextul în care temperaturile vor fi semnificativ mai ridicate decât în mod obișnuit în întreaga țară, atingând proporții caniculare în zonele de câmpie. În cazul culturilor de grâu de toamnă, umiditatea din sol va fi în parametri scăzuți (secetă pedologică moderată) și chiar extrem de scăzută (secetă pedologică puternică și extremă) pe arii extinse din regiunea Moldovei. Pe durata zilei, temperaturile extrem de ridicate vor afecta negativ plantele neirigate de porumb și floarea-soarelui, provocând ofilire temporară și răsucirea frunzelor.

În perioada 19-20 septembrie 2023, Direcția pentru Agricultură Județeană Vaslui a finalizat acțiunea de plată a despăgubirilor la culturile afectate de secetă înființate în primăvara anului 2022. Este vorba despre un număr de 5.180 de persoane fizice și juridice, valoarea sprijinului financiar fiind în valoare totală de 18.492.015 lei.

Avis Coffee Shop

În județul Vaslui au fost afectate de secetă 80.820 de hectare de porumb, floarea-soarelui, livezi, viță de vie etc. Situația suprafețelor cu culturi agricole de primăvară de la nivel local afectate de secetă a fost următoarea: porumb – 37.655 hectare; floarea-soarelui – 36.269 hectare; soia – 281 hectare; mazăre – 532 hectare; plante furajere – 5.627 hectare; alte culturi – 166 hectare; lucernă de câmp – 33 hectare; livezi – 171 hectare; viță de vie  – 84 hectare; cartofi – 2 hectare.

Seceta prelungită a diminuat sever producția de cereale de la nivelul județului Vaslui. Dacă în 2021 de pe o suprafață totală de 223.125 hectare (ha) cultivate cu grâu, porumb, floarea soarelui și rapiță s-a obținut o producție totală de 932.566 tone, în anul 2022 de pe aproximativ aceeași suprafață a fost obținută o cantitate totală de 278.503 tone. Mai exact, producția realizată a fost cu 70% mai mică decât în anul precedent. Prin urmare, pierderile înregistrate de producătorii agricoli au fost foarte mari.

Populare

Stiri din categoria: Știri Vaslui Știri Est – portalul tău de știri din Moldova, Vaslui, Botoșani, Iași, Suceava, Bacău, Neamț. Ziar online de știri locale și regionale.