Știri Vaslui
Aproape 300 de hectare de vegetaţie uscată, lizieră, pădure şi livadă, afectate de incendii în ultimele zile

Aproximativ 270 de hectare de vegetaţie uscată, lizieră, pădure şi livadă au fost afectate de incendii în ultimele zile, pompierii militari intervenind pentru limitarea şi lichidarea a 25 de incendii, au informat reprezentanţii Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Vaslui, transmite Agerpres.
Peste 150 de pompieri, cu autospeciale de intervenţie şi mijloace tehnice, au fost angrenaţi în misiuni de stingere a arderilor necontrolate, alături de voluntari. În unele localităţi, acolo unde incendiile s-au manifestat pe suprafeţe mari şi în zone greu accesibile, personalul aflat în turele libere a fost chemat să suplimenteze echipajele operative care au participat la misiuni.
„Cele 25 de intervenţii pentru stingerea incendiilor izbucnite la vegetaţie uscată s-au manifestat pe raza localităţilor Bârlad, Vaslui, Huşi, Negreşti, Călimăneşti, Griviţa, Rediu, Căzăneşti, Zorleni, Suceveni, Bogdana, Puieşti, Oprişiţa, Poieneşti, Bulboaca, Cioatele, Copăceana şi Mărăşeni, suprafaţa afectată de arderi însumând circa 270 de hectare. Din total, cele mai multe au fost acoperite de vegetaţie uscată şi mărăciniş. Totuşi, în urma incendiilor care au avut loc, au fost afectate aproximativ două hectare de pădure, circa două hectare şi jumătate lizieră de salcâmi, precum şi un hectar de livadă. Cele mai puternice incendii au fost în municipiul Bârlad , în zona Prodana, în Oprişiţa şi Poieneşti, doar în aceste trei localităţi incendiile distrugând peste 110 hectare”, a precizat purtătorul de cuvânt al ISU Vaslui, Marius Stanciu.
Pompierii readuc în atenţia cetăţenilor faptul că arderea miriştilor şi a vegetaţiei uscate este strict interzisă.
„Facem apel în continuare la cetăţeni să conştientizeze că focul, în perioade caniculare şi cu uscăciune avansată, scăpat de sub control sau în condiţii de vânt puternic, poate produce pagube materiale însemnate, punând în pericol sănătatea şi chiar viaţa semenilor. În cazul incendiilor de vegetaţie uscată, flăcările se întind cu repeziciune, cuprinzând suprafeţe foarte mari, iar pompierii depun eforturi considerabile pentru a opri propagarea arderilor, care riscă să afecteze căi de comunicaţii şi să cuprindă gospodăriile cetăţenilor”, precizează reprezentanţii ISU Vaslui. Potrivit prevederilor legale, arderea miriştilor, turbăriilor, litierelor pădurii, stufului, tufărişurilor sau vegetaţiei ierboase este strict interzisă şi se sancţionează cu amendă de la 7.500 lei la 15.000 lei pentru persoane fizice şi de la 50.000 lei la 100.000 lei pentru persoane juridice.
-
Știri Vasluicu 4 săptămâni in urma
VIDEO: Georgiana Manole este noul manager al Spitalului de Urgență Vaslui
-
Știri Vasluicu 3 săptămâni in urma
Opt femei au fost tunse în monahism la Mănăstirea Moreni. Imaginile ritualului au stârnit reacții: „Ceremonia a fost impresionantă, dar și greu de privit”
-
Știri Vasluicu 4 săptămâni in urma
Cine este polițistul care s-a luat la bătaie, în club, la petrecerea șefului de la Crimă Organizată: de la pachete pe ruta Londra–Vaslui, direct la IPJ
-
Știri Vasluicu 4 săptămâni in urma
Se impune demisia primarului Ciupilan? Spitalul Huși este un focar de umilință și incompetență
-
Știri Vasluicu 3 săptămâni in urma
Nemulțumiri în rândul polițiștilor vasluieni. Șeful IPJ, Dan Pelin, vizat de acuzații
-
Știri Vasluicu 4 săptămâni in urma
Noul șef al Crimei Organizate din Vaslui, petrecere de lansare într-un club al unui fost condamnat pentru droguri. Scandal, jandarmi și un polițist „special” sancționat
-
Știri Vasluicu 4 săptămâni in urma
Haosul de la Spitalul Județean Vaslui, o nouă încercare de a fi domolit: Georgiana Manole, numită manager interimar
-
Știri Vasluicu 4 săptămâni in urma
Pătrunjel cu otravă în marketurile din Vaslui, Bârlad și Huși