Știri Vaslui
Buget uriaş pentru sluga credincioasă a lui Buzatu! În azile e jale, dar Dragoş Cazacu are pe mână milioane de lei
Județul Vaslui a primit recent suma de 19 milioane de lei de la Guvernul României, destinată finanțării serviciilor sociale.
Într-un efort de susținere a sistemului de protecție socială, Guvernul României a alocat suma de 559.984.000 de lei din fondul de rezervă bugetară către 41 de consilii județene și municipiul București. Județului Vaslui i-au fost atribuite 19.094.000 de lei pentru finanțarea serviciilor sociale, ce vizează diverse segmente vulnerabile ale populației, inclusiv Protecția Copilului, centrele pentru persoane adulte cu handicap și căminele pentru vârstnici.
Totuși, dincolo de aspectele pozitive ale acestei finanțări, în spatele cortinei se ascunde o poveste mai întunecată. Sistemul de protecție socială din județ este condus de Dragoș Cazacu, un apropiat credincios al fostului președinte al Consiliului Județean Vaslui, Dumitru Buzatu, cunoscut pentru scandalurile de corupție. Cazacu este cel care a fost surprins alături de Buzatu la o partidă de pescuit unde fostul baron PSD a primit o mită de 1.25 milioane de lei. Ambii au fost întinși de mascați cu mâinile pe maşina poliției în urma acestui incident, însă Dragoș Cazacu a rămas în continuare la conducerea unui sistem care inghite anual sume uriașe de bani.
În cadrul recentei ședințe a Consiliului Județean Vaslui, s-a aprobat înființarea unei locuințe protejate pentru persoane adulte cu dizabilități în localitatea Vutcani. Aceasta va oferi servicii specializate pentru 6 beneficiari, având scopul de a facilita integrarea lor în comunitate și de a sprijini dezvoltarea deprinderilor de viață independentă.
Cu toate acestea, faptul că un personaj controversat precum Cazacu continuă să manevreze un buget uriaș pentru servicii publice ridică întrebări serioase. Este acest sistem, deservit de persoane cu un istoric dubios, cu adevărat în folosul comunității sau reprezintă doar un mecanism prin care se sifonează fonduri uriașe?
Deși fondurile alocate sunt semnificative și necesare, transparența și onestitatea cu care sunt gestionate rămân sub semnul întrebării, mai ales sub conducerea unei persoane cu legături atât de strânse cu personaje implicate în acte de corupție.
Dragoș Cazacu, șeful Direcției pentru Protecția Copilului, și soția sa par să fie exemplele rezistenței la schimbare în fața nelegiuirilor. Cu toate că ar fi trebuit să fie trași pe dreapta, aceștia dețin în continuare poziții cheie în sistemul local, manevrând bugete uriașe și colectând lefuri consistente. Dacă fosta conducere de la județ i-a bagat în sistem, actuala îi păstrează. Realitatea ar trebui să fie cu totul alta, dar noul șef de la județ este prea ocupat cu drumurile strategice.
Pentru mai mulți apropiați ai baronului PSD de Vaslui Dumitru Buzatu, arestat în urmă cu un an de zile pentru luare de mită, funcțiile și viitorul politic ar fi trebuit să fie incerte, dar nu a fost deloc așa. Toți sunt în continuare în funcții, au pe mână bugete uriașe și primesc lefuri consistente. Atât Dragoș Cazacu cât și soția acestuia sunt în continuare pe funcțiile pe care le-au obținut în timpul domniei lui Dumitru Buzatu.
„Tâmpitule, prostule, unde sunt cartofii? Nu vezi că e numai carne pe masă? Tu nu știi că eu țin post?” Așa îl umilea asistenta lui Buzatu pe șeful de la Protecție Socială pe județ, transformat în servitor. Într-un gest de desconsiderare umană și profesională, Dragoș Cazacu a fost redus la stadiul unui servitor umil, complet îndepărtat de orice urmă de demnitate personală și profesională. Mai grav, Ana Obreja, una dintre apropiatele fostului baron, ocupă în prezent o poziție strategică în cadrul biroului de Achiziții. Aceasta este supravegheată direct de soția lui Dragoș Cazacu.
De menționat că Ana Obreja și Dragoș Cazacu îl însoțeau pe fostul baron PSD când a luat geanta cu șpagă de la un om de afaceri condiționat să plătească tot felul de comisioane pentru a-i fi decontate facturile emise în urma efectuării unor lucrări. După ce au mâncat, Buzatu și alaiul său au plecat cu portbagajul cu șpagă, moment în care s-a produs flagrantul. De spaimă, când a văzut că stăpânul său, Dumitru Buzatu, dar și argatul bucătar Dragoș Cazacu sunt întinși de poliție cu mâinile pe mașină, șefei de cabinet i-a pierit aplombul și a leșinat.
Primul care a plâns după arestarea lui Buzatu este Dragos Cazacu, directorul Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Vaslui. A plâns în timpul flagrantului și la conferința de presă de luni, la două zile de la arestarea lui Buzatu. Este cel care a spus că va face credit ca să acopere cheltuielile lui Buzatu cu avocații. Baronul Dumitru Buzatu (PSD) a fost prins în flagrant de DNA când lua mită 1,25 milioane de lei
Abuzuri șocante și neglijență în detrimentul persoanelor cu dizabilități
De-a lungul ultimilor ani s-au tras nenumărate semnale de alarmă cu privire la neregulile din centrele sociale, în special din cele de stat. Cu toate acestea nimeni nu a luat nicio măsură. Unele centre sociale din subordinea Direcției pentru Protecția Copilului Vaslui s-au aflat în mijlocul unor scandaluri din cauza neregulilor existente aici, dar niciodată nu s-au luat măsuri. Cel puțin un cămin ar trebui să atragă atenția inspectorilor care fac verificările. Este vorba despre Centrul de Reabilitare și Recuperare Neuropsihică Mălăiești. După ororile înregistrate în azilele din Ilfov, premierul a dispus verificarea tuturor centrelor sociale din țară. Și în județul Vaslui toate azilele sunt controlate în aceste zile de echipe mixte.
“Scopul principal al acestor acțiuni este de a evalua condițiile de îngrijire și de a verifica respectarea normelor și standardelor impuse în astfel de instituții. Le-am cerut tuturor celor implicați în această acțiune de control să manifeste maximă seriozitate și să mă informeze imediat în cazul în care constată probleme sau nereguli în centrele sociale verificate. Echipele mixte, alcătuite din specialiști în domeniul sănătății, asistenței sociale, protecției consumatorilor, muncii și autorităților de urgență, vor efectua controale amănunțite în fiecare centru social pentru a evalua condițiile de îngrijire, respectarea normelor sanitare și de siguranță, precum și calitatea serviciilor oferite.
Este prioritar ca toate autoritățile să acționeze cu celeritate și să ofere sprijinul necesar pentru remedierea situațiilor problematice, astfel încât rezultatul final să fie un mediu sigur și adecvat pentru persoanele internate în centrele sociale”, a declarat prefectul Daniel Onofrei.
Acuzaţii grave au fost aduse anul trecut la adresa unui centru de reabilitare neuropsihiatrică din localitatea vasluiană Mălăiești. Agenţia care monitorizează respectarea drepturilor persoanelor cu dizabilităţi spunea în toamna lui 2022 că beneficiarii de aici erau ţinuţi şi câte o săptămână într-un izolator – o cameră cu un pat şi fără toaletă. Practica este ilegală. Mai mult, centrul nu avea niciun psihiatru, de beneficiari ocupându-se infirmierii. Angajaţii s-au apărat atunci și au afirmat că izolatorul a fost utilizat doar în perioada pandemiei, ca măsură sanitară.
Lipsa de acțiune din partea autorităților
Izolatorul din Centrul de Recuperare şi Reabilitare Neuropsihică Mălăiești era folosit în cazul beneficiarilor agitaţi sau care creau conflicte, arată raportul. O persoană putea rămâne şi şapte zile izolată în camera minusculă, care avea doar un pat, un dulap şi o chiuvetă neracordată la apă. Direcţia de Asistenţă socială Vaslui, precum şi reprezentanţii Consiliului Judeţean au spus atunci că nu au idee de astfel de practici.
Cei pedepsiţi cu izolatorul erau lăsaţi să iasă doar la masă şi la toaletă. Conform legii, un izolator poate fi utilizat doar într-un spital, nu şi într-un centru de recuperare. O persoană cu probleme psihice nu poate sta izolată mai mult de câteva ore şi trebuie supravegheată de un medic. Conform raportului, în centrul de la Vaslui nu era la acea vreme angajat niciun psihiatru. De cei 52 de beneficiari se ocupă trei lucrători sociali şi 23 de infirmiere. Deși acuzațiile au fost aduse la cunoștința autorităților, până în prezent nu s-au luat măsuri concrete. Acest fapt ridică o serie de semne de întrebare cu privire la eficiența sistemului de monitorizare și supraveghere a instituțiilor sociale și a organizațiilor responsabile de protecția copilului și a persoanelor cu dizabilități.
În județul Vaslui, există un număr de 53 de astfel de centre, dintre care 45 aparțin Direcției de Asistență Socială și Protecția Copilului Vaslui, două centre sunt deținute de Consiliul Județean, respectiv cele din Codaesti și Bacesti, iar alte 6 centre sunt deținute de entități private.
-
Știri Vasluicu 4 săptămâni in urma
Sportivi vasluieni, pe podiumul „Steelman”- FOTO
-
Știri Vasluicu 4 săptămâni in urma
Cetățenii suferă, PNL petrece! Liberalii lui Ciucă sărbătoresc deja victoria și organizează petreceri de zeci de mii de euro cu sute de invitați, cu lăutari și alcool- VIDEO
-
Bursa zvonurilorcu 4 săptămâni in urma
Trăile-ar familia duamnelor care noaptea citesc poezii de Blaga! BURSA Zvonurilor
-
Știri Vasluicu 4 săptămâni in urma
Țepara Simona Polak vrea în PNL! Cum rămâne cu zecile de oameni cărora le-a furat banii? Trăilă, știi ceva?
-
Știri Vasluicu 4 săptămâni in urma
Bolnavii abandonați în jocul justiției și al lui Nicolae Ciucă. Drama pacienților medicului Nelu Tătaru
-
Știri Vasluicu 4 săptămâni in urma
Caz cutremurător în Vaslui: O bătrână de 91 de ani, violată și omorâtă într-o zi de sărbătoare
-
Știri Vasluicu 4 săptămâni in urma
Un bărbat din Vaslui, înnebunit după amantă, s-a ales cu ordin de restricţie. Îi spunea femeii şi cu ce să se îmbrace
-
Știri Vasluicu 3 săptămâni in urma
Pacienții lui Tătaru, lăsați la mila Celui de sus: “Dumnezeu știe cât bine a făcut”! Bolnavii cer sprijin divin