Conecteaza-te cu noi

Știri Vaslui

O comunitate întreagă, condamnată de decizia DNA: cine răspunde pentru cei care își pun viața în mâinile medicului Nelu Tătaru?

Publicat

in

Procurorii DNA Iași au desfășurat în ultimele luni o anchetă împotriva fostului ministru al Sănătății, Nelu Tătaru, prezentată drept o cruciadă împotriva corupției. În spatele acestui caz, însă, se dezvăluie un spectacol lamentabil, marcat de acuzații imposibil de susținut și de o risipă a resurselor publice într-o încercare rușinoasă de a compromite imaginea unui medic cu o carieră de peste 25 de ani. După luni întregi de filaje, interceptări telefonice, filmări și anchete interminabile, procurorii DNA au eșuat în a găsi probe concrete care să justifice acuzațiile de corupție. În locul unui „rechin” al corupției, au găsit o sumă de exact 1 leu și 30 de bani în urma perchezițiilor, ceea ce transformă acest caz într-un simbol al penibilului instituțional.

În ciuda resurselor imense alocate acestui caz, bilanțul anchetei se reduce la acuzații absurde și la mărturii controversate despre așa-zise „atenții” sub formă de găini moarte și ouă primite de la pacienți. După descinderi în casele pacienților, confiscarea telefoanelor și chemarea la audieri a zeci de oameni, anchetatorii nu au putut identifica nicio probă materială clară, iar așa-zisul seif plin de bani din cabinetul medicului s-a dovedit o simplă invenție. În încercarea de a-l acuza, DNA a apelat chiar la șase investigatori sub acoperire, însă aceștia au eșuat în a găsi vreo dovadă concretă. În mod ironic, procurorii i-au avertizat pe acești investigatori că trebuie „să găsească o soluție” pentru a-l compromite pe Tătaru, chiar dacă acesta refuza mita. Ceea ce trebuia să fie o investigație de amploare s-a transformat într-o farsă publică, un exemplu de risipă și de abuz de putere care macină încrederea publicului în justiție.

Fostul ministru al Sănătății, Nelu Tătaru, bataia de joc a manevrelor politice care controlează justiția

Medicul Nelu Tătaru a fost chemat luni dimineață la DNA Iași, în dosarul în care este acuzat de luare de mită. Procurorii au decis să-l pună pe fostul ministru al Sănătății sub control judiciar pentru 60 de zile. Tătaru a anunțat că va contesta măsura. Deocamdată acesta nu mai poate profesa ca medic la Spitalul municipal Dimitrie Castroian din Huși. Dosarul lui Tătaru se dovedește a fi un castel de nisip, în care mărturiile inițiale ale martorilor s-au redus drastic: din peste 50 de martori inițiali, au rămas doar 24, iar cei rămași fie au refuzat să declare ceva, fie au spus clar că Tătaru nu le-a cerut niciodată bani și că nu i-au oferit vreodată vreun „cadou”. După toate aceste manevre, măsura de control judiciar impusă lui Nelu Tătaru apare ca o decizie arbitrară. „S-a dispus măsura controlului judiciar vizavi de domnul ministru. O considerăm nelegală și o vom ataca, mai ales că i s-a interzis dreptul de a profesa,” a declarat avocata sa, Sandra Grădinaru. „Pe înregistrări nu apare nicăieri doctorul Tătaru, că pune mâna măcar pe un leu, vă asigur. Are calitatea de inculpat și această calitate este doar pentru 30 de acte materiale.” Este curios cum au luat procurorii aceste măsuri după aproape o lună de zile de când l-au chemat pe Tătaru pentru prima dată la DNA. În tot acest timp au dat buzna în case peste bătrâni, le-au confiscat telefoanele și au chemat la audieri zeci de pacienți de-ai medicului. După atâta circ și haiducie, rezultatul este unul rușinos. Din peste 60 de acte materiale câte au avut pe 10 Octombrie au rămas cu 30, iar din peste 50 de martori mai sunt doar 24. Penibilul situației nu se oprește aici: acești 24 de martori ori au refuzat să declare ceva, ori le-au spus procurorilor că doctorul Tătaru nu le-a cerut niciodată șpagă și că nici ei nu i-au dat. 

Tătaru însuși respinge categoric acuzațiile, afirmând că în întreaga sa carieră nu a condiționat vreodată actul medical. „Este un moment în care va trebui să mă adaptez la noua calitate și să îmi demonstrez nevinovăția. Chirurgia este viața mea. În acest moment îmi voi duce această cruce și îmi voi dovedi nevinovăția. Sunt dezamăgit, după 25 de ani de carieră și un an foarte greu de ministru, să ajung în aceste momente,” a spus el cu amărăciune.

În urma acestei decizii, mii de oameni – mulți dintre ei pacienți care îl caută pe Tătaru pentru că nu mai au încredere în altcineva – sunt privați de serviciile unui medic care le-a fost sprijin constant și sigur de-a lungul anilor. Imaginile cozilor formate la ușa cabinetului său de la primele ore ale dimineții nu sunt de interes pentru procurori: copii, bătrâni, oameni veniți de la sate, oameni fără altă speranță, aflați în căutarea unui diagnostic corect și unui tratament de la un om care le-a fost aproape la fiecare nevoie. „Oricine știe că Nelu Tătaru este căutat zilnic de zeci de pacienți,” povestesc oamenii din Huși. „Noi ce facem acum. Este singurul în care avem încredere să mergem.”

Ca să își exprime sprijinul, câteva sute de pacienți și locuitori din Huși și din comunele învecinate s-au adunat în fața spitalului, arătând prin prezența lor că nu au încredere în acuzațiile nefondate care i-au fost aduse medicului Nelu Tătaru. Însă nici vocea acestor oameni, nici nevoia lor disperată de ajutor nu par să fi contat pentru DNA sau pentru cei care orchestrează acest spectacol din umbră. Jocurile politice și dorința de a-l doborî pe Nelu Tătaru au fost mai presus decât sănătatea oamenilor pe care i-a tratat cu devotament. Atunci când DNA-ul îi interzice să profeseze, el nu este singurul care suferă. Suferă oamenii care și-au pus viața în mâinile lui, cei care își pun speranța că vor fi văzuți, ascultați și tratați cu profesionalism. Din păcate, dorința de a-l îngenunchea pe Tătaru a învins peste dorința câtorva mii de oameni de a-l avea lângă ei. DNA și PNL se încăpățânează să continue un proces umilitor pentru un profesionist al cărui singur „păcat” pare să fi fost refuzul de a se alinia unor interese politice meschine.

Populare

Stiri din categoria: Știri Vaslui Știri Est – portalul tău de știri din Moldova, Vaslui, Botoșani, Iași, Suceava, Bacău, Neamț. Ziar online de știri locale și regionale.