Conecteaza-te cu noi

Știri Vaslui

Delicii afumate sunt pe drum catre vasluienii aflati departe de casa- FOTO

Publicat

in

Vasluienii care muncesc în străinătate așteaptă nerăbdători produsele tradiționale de acasa. Nu se întorc în țară din cauza pandemiei, însă cu toții isi vor umple mesele cu cârnați, toba, șuncă sau mușchi preparate după rețetele bunicii. In multe gospodării din comuna Falciu, oamenii dau zor cu pregatirile, astfel incat sa ajunga pachetele cu preparate traditionale la cei dragi inainte de craciun. „In anii din urma, parintii isi asteptau acasa copiii care muncesc in tarile Uniunii Europene cu produse traditonale: carnati, caltabosi, toba, sunca… . Iarna aceasta insa situatia e diferita. Parintii pregatesc si trimit preparatele in Anglia, Spania, Italia, Germania… Aud cum discuta la telefon cu copiii, ce sa le trimita, sa le faca o bucurie si lor in strainatate!”, a afirmat Neculai Moraru, primarul comunei.
Familia Drăghici are doua fete stabilite in Spania de ani de zile. Urmau sa petreaca aceste sarbatori acasa, insa pandemia le-a stricat planurile. Parintii le trimit de toate la Madrid. „Am vorbit cu fetele din timp si au spus sa le trimit carne pentru o tochitura buna, cu varza murata. Asa vor simti si ei spiritul sarbatorilor noastre si vor fi mai aproape de casa. Nu au putut veni iarna asta, asa cum si-au dorit, din cauza pandemiei! Ne rugam sa scăpăm de virusul asta si sa ne continuam viețile lângă părinți, copii, prieteni!”, a declarat Adriana Drăghici.
Pentru a pastra traditia si pentru ca ai lor sa aiba o masa gustoasa, parintii au tăiat porcul saptamana trecuta, au umplut cârnații, au afumat șunca si au pregătit coastele, toba si caltabosul. Din pachete nu vor lipsi jumarile, usturoiul si nici varza murata. „Le-am pregatit cum am stiut mai bine. De mai bine de o saptamana ma ocup de aceste bunatati impreuna cu sotul meu. Le-am pus la saramura, le-am intors la cateva zile, au stat la fum alte trei zile. Le-am pus dimineata la foc potrivit, ca sa iasa ceva bun. Uitati ce bine arata mușchiul, cârnații sunt o nebunie. Puțin afumati, nu uscați. Șuncă e frageda, ai spune că e fiarta. Am afumat si picioarele de la porc. Copiilor mei le place sa taie si sa manance. Coastele, la fel. Le-am afumat in hartie de copt. Sunt bune si asa. Ma doare sufletul ce nu sunt copiii acasa, dar faptul ca vor avea o masa imbelsugata ma linisteste. Au si acolo magazine romanesti, dar produsele nu se compara cu cele de acasa”. Duminica, delicioasele afumaturi moldovenesti vor ajunge la Madrid.

Populare

Stiri din categoria: Știri Vaslui Știri Est – portalul tău de știri din Moldova, Vaslui, Botoșani, Iași, Suceava, Bacău, Neamț. Ziar online de știri locale și regionale.