Știri Vaslui
Mai multe persoane au ajuns la spital dupa ce au mancat la praznic

Urmare a notificarii DSP Vaslui referitoare la toxiinfectiaalimentara in urma careia 3 persoane au fost internate in sectia de Boli infectioase a Spitalului Judetean de Urgenta Vaslui, urmare a unor praznice organizate in comuna Dragomiresti, directorul executiv al DSVSA Vaslui dr. Ponea Mihai a dispus demararea unei anchete pentru stabilirea cauzelor care au dus la imbolnavirea celor trei persoane apartinand aceleiasi familii (bunica, mama, fiica) din comuna Dragomiresti. Mentionam ca in cursul derularii anchetei au mai fost spitalizate inca patru persoane.
“Inspectorii DSVSA Vaslui au demarat ancheta la cele 2 locatii in care s-au organizat praznice, iar din ancheta efectuata in comun cu reprezentantii DSP au rezultat urmatoarele:
În data de 18.07.2022, începând cu ora 00:09, s-au prezentat la Secția de Boli Infecțioase a Spitalului Județean Vaslui 3 persoane (mamă, fiică și bunică) din satul Semenea, comuna Dragomirești, jutețul Vaslui cu următoarea simptomatologie: vărsături, dureri abdominale și scaune diareice semiconsistente și apoase.
Simptomatologia a debutat la 4 ore la bunică și la aproximativ 24 ore la mamă și fiică de la consumul de alimente la două praznice (unul început la ora 10:00 și celălalt la ora 10:30) organizate la 2 familii diferite, forma de boală fiind medie.
În urma anchetei epidemiologice efectuate s-au constatat următoarele aspecte:- La prima familie numarul total al consumatorilor (praznicul început la ora 10:00) a fost de 23 de persoane;- La a doua familie numarul total al consumatorilor (praznicul început la ora 10:30) a fost de 54 de persoane;- Un numar de 9 persoane au participat la ambele praznice (din care 7 persoane internate);- nr. total de persoane simptomatice 17 din care: 7 internate in spital
Până la momentul prezentului comunicat nu s-au înregistrat persoane simptomatice din grupul persoanelor care au consumat numai la praznicul desfășurat la prima familie (cel inceput la ora 10,00), dar au fost 12 persoane cu simptome de TIA care au participat numai la praznicul organizat la familia a doua ( praznicul inceput la ora 10,30).
Meniul servit la prima familie a constat în aperitiv (format din kaizer, cașcaval, salam Bucovina- achiziționate dintr-un magazin alimentar din Bacău, chifteluțe din carne de porc-preparate în casă), ardei umpluți și sarmale, pulpe de pasăre la grătar cu pilaf, salată de varză, colivă, toate pregătite în gospodărie, prajitură Ole Cake și cozonac Boromir. Nu s-au putut pune la dispozitie documente comerciale (facturi, bonuri etc ) prin care sa se poata stabili originea si trasabilitatea produselor achizitionate.
Meniul servit la a doua familie a constat în sărmăluțe în foi de viță și în foi de varză, ciorbă de perișoare, friptură de pasăre la grătar, salată de varză, colivă, cozonac Boromir, apă minerală Biborțeni și băutură răcoritoare Fanta. Sărmăluțele, ciorna de perișoare, friptura, salata și coliva au fost preparate în bucătăria casei praznicale din satul Rădeni, comuna Dragomirești, de către 3 bucătărese din același sat. Materia primă folosită la obținerea preparatelor culinare servite au fost achiziționate de către o persoana particulara din comuna Dragomirești, din următoarele locații: piața Vaslui (legumele), depozite din orașul Vaslui (carne tocată pui congelată- pentru perișoare și pulpe de pui congelate și cozonac), supermarket din orașul Vaslui (carne de porc refrigerată, arpacaș), de la târgul săptămănal din Rădeni (apa minerală și băutura răcoritoare), din gospodăria unei bucătărese și din cea a preotului din comună (ouă de găină). Produsele enumerate mai sus au fost transportate cu mașina personală, carnea fiind depozitată ulterior, până la data prelucrării, în lada frigorifică și în ziua prelucrării decongelată în frigiderul din casa praznicală. Din ancheta epidemiologică realizata de catre DSP reiese că alimentul incriminat ar putea fi ciorba de perișoare, a declarat directorul DSVSA Vaslui Mihai Ponea.
Potrivit acestuia, condițiile de igienă din gospodăria primei familii au fost necorespunzătoare (spațiul de preparare, condiții de depozitare materii prime și produs finit- improprii, prezență dăunători, vase de bucătărie, suprafețe de lucru și ustensile degradate, etc).
Condițiile de igienă din casa praznicală unde a doua familie a preparat si organizat praznicul, au fost în general corespunzătoare. Condițiile de transport materii prime în ambalaj de uz alimentar și/sau vrac în sacoșe de plastic,au fost improprii, cu autoturism personal, neautorizat pentru transport alimente, la temperatură ambientală și în timp necorespunzător (cel puțin 3 ore de la achiziție).
Toate persoanele internate sunt stabile cu semne medii de boala, dar sunt tinuti sub supraveghere in spital.
”Pentru combaterea efectelor temperaturilor ridicate asupra sănătăţii publice,si pentru prevenirea eventualelor toxiinfectii alimentare care pot pune in pericol sanatatea consumatorilor, pe fondul cazurilor de toxiinfectii alimentare aparute in ultimul timp , am dipus aplicarea, la nivel judetean , a unor măsuri şi iniţierea unor tematici de control care au ca obiectiv siguranţa alimentară a consumatorilor. Inspectorii DSVSA Vaslui vor verifica modul în care operatorii economici din sectorul de alimentatie publica respectă aceste măsuri şi nu pun în pericol sănătatea cetăţenilor” a mai declarat dr. Mihai Ponea, director executiv al DSVSA Vaslui.
De asemenea DSVSA atrage atentia cetatenilor care organizeaza mese festive, onomastici, praznice ca, în această perioadă cu temperaturi ridicate, să acorde o mai mare atenţie modului în care păstrează sau prepară alimentele şi locurilor de unde le achiziţionează.
În sezonul cald creşte riscul alterării alimentelor şi implicit al apariţiei de toxiinfecţii alimentare şi de aceea este bine ca cetăţenii să respecte câteva măsuri simple, dar foarte eficiente:
•Să cumpere produse alimentare numai din locuri sau spaţii înregistrate sanitar veterinar pentru că le oferă garanţia unor produse controlate sanitar veterinar şi pentru siguranţa alimentelor şi care sunt depozitate în condiţii corespunzătoare de temperatură.
•Odată cumpărate, produsele să fie ţinute o perioadă cât mai scurtă la temperatura ambientala si/sau la temperaturacamerei.
•Alimentele care urmează a fi depozitate în frigider, să fie ambalate separat şi menţinute la temperaturile şi pentru perioda menţionată pe ambalaj. Alimentele gătite nu se păstrează în recipiente fără capac.
•Produsele care au fost decongelate nu se recongelează pentru fi preparate sau consumate ulterior
Îndepărtaţi alimentele alterate! Sunt o sursă de contaminare pentru celelalte alimente.
•Spălaţi bine fructele şi legumele înainte de a le depozita în frigider• CITITI CU ATENTIE ETICHETELE PRODUSELOR ! VERIFICATI TERMENUL DE VALABILITATE !
La nivelul DSVSA Vaslui este instituit serviciul de permanenta unde se pot face sesizari si reclamatii de catre consumatori in cazul ca depisteaza neconformitati – tel 0235421121, fax 0235421278 e-mail: office-vaslui@ansvsa.ro al DSVSA Vaslui.
-
Știri Vasluicu 3 săptămâni in urma
Fata de 12 ani din Bogdănești, dată dispărută, a fost găsită. A stat ascunsă cu un tânăr major. Poliția a deschis dosar penal
-
Știri Vasluicu 3 săptămâni in urma
Copaci uscați, pericol mortal pe DN 24A- FOTO
-
Știri Vasluicu 3 săptămâni in urma
Toxiinfecție alimentară cu iz de tradiție: copii și adulți la spital, restaurant amendat, organizatorii dau vina pe… „bucatele de acasă”
-
Știri Vasluicu 3 săptămâni in urma
Cristina Trăilă (PNL) face turism de stat la Viena, pe vreme de austeritate? Să ne spună Guvernul cine a plătit distracția
-
Știri Vasluicu 2 săptămâni in urma
IPJ Vaslui poate raporta mândru: a confiscat 5 kg de lumânări și 2.300 de lei. Evaziunea, tremură!
-
Știri Vasluicu 3 săptămâni in urma
Statul eșuat începe de jos: de la pilele blonde, de la băieții cu bidoane cu motorină și de la “bioloagele” de la Evidența Populației
-
Știri Vasluicu 2 săptămâni in urma
Lovitură de teatru în dosarul Nelu Tătaru: Decizia ÎCCJ aruncă în aer ancheta. Se prăbușește unul dintre cele mai controversate cazuri de corupție din sistemul sanitar
-
Știri Vasluicu 4 săptămâni in urma
Centrul de 80 m² din Zorleni – lux din BCA cu preț de vilă: Primărița PSD Paula Hultoană, acuzată că a plătit 171.000 € pe o clădire cât o garsonieră