Conecteaza-te cu noi

Știri Vaslui

Mai multe persoane au ajuns la spital dupa ce au mancat la praznic

Publicat

in

Urmare a notificarii DSP Vaslui referitoare la  toxiinfectiaalimentara in urma careia 3 persoane au fost internate in sectia de Boli infectioase a Spitalului Judetean de Urgenta Vaslui, urmare a unor praznice organizate in comuna Dragomiresti, directorul executiv al DSVSA Vaslui  dr. Ponea Mihai a dispus demararea unei anchete pentru stabilirea cauzelor care au dus la imbolnavirea celor trei persoane apartinand aceleiasi familii (bunica, mama, fiica) din comuna Dragomiresti. Mentionam ca in cursul derularii anchetei au mai fost spitalizate inca patru persoane.

“Inspectorii DSVSA Vaslui au demarat ancheta la cele 2 locatii in care s-au organizat praznice, iar din ancheta efectuata in comun cu reprezentantii DSP au rezultat urmatoarele:

În data de 18.07.2022, începând cu ora 00:09, s-au prezentat la Secția de Boli Infecțioase a Spitalului Județean Vaslui 3 persoane (mamă, fiică și bunică) din satul Semenea, comuna Dragomirești, jutețul Vaslui cu următoarea simptomatologie: vărsături, dureri abdominale și scaune diareice semiconsistente și apoase. 

​Simptomatologia a debutat la 4 ore la bunică și la aproximativ 24 ore la mamă și fiică de la consumul de alimente la două praznice (unul început la ora 10:00 și celălalt la ora 10:30) organizate la 2 familii diferite, forma de boală fiind medie. 

În urma anchetei epidemiologice efectuate s-au constatat următoarele aspecte:- La prima familie numarul total al consumatorilor (praznicul început la ora 10:00) a fost de 23 de persoane;- La a doua familie numarul total al consumatorilor (praznicul început la ora 10:30) a fost de 54 de persoane;- Un numar de 9 persoane au participat la ambele praznice (din care 7 persoane internate);- nr. total de persoane simptomatice 17 din care: 7 internate in spital

Până la momentul prezentului comunicat nu s-au înregistrat persoane simptomatice din grupul persoanelor care au consumat numai la praznicul desfășurat la prima familie (cel inceput la ora 10,00), dar au fost 12 persoane cu simptome de TIA care au participat numai la praznicul organizat la familia a doua ( praznicul inceput la ora 10,30).

Meniul servit la prima familie a constat în aperitiv (format din kaizer, cașcaval, salam Bucovina- achiziționate dintr-un magazin alimentar din Bacău, chifteluțe din carne de porc-preparate în casă), ardei umpluți și sarmale, pulpe de pasăre la grătar cu pilaf, salată de varză, colivă, toate pregătite în gospodărie, prajitură Ole Cake și cozonac Boromir. Nu s-au putut pune la dispozitie documente comerciale (facturi, bonuri etc  ) prin care sa se poata stabili originea si trasabilitatea produselor achizitionate.

Meniul servit la a doua familie a constat în sărmăluțe în foi de viță și în foi de varză, ciorbă de perișoare, friptură de pasăre la grătar, salată de varză, colivă, cozonac Boromir, apă minerală Biborțeni și băutură răcoritoare Fanta. Sărmăluțele, ciorna de perișoare, friptura, salata și coliva au fost preparate în bucătăria casei praznicale din satul Rădeni, comuna Dragomirești, de către 3 bucătărese din același sat. Materia primă folosită la obținerea preparatelor culinare servite au fost achiziționate de către o persoana particulara din comuna Dragomirești, din următoarele locații: piața Vaslui (legumele), depozite din orașul Vaslui (carne tocată pui congelată- pentru perișoare și pulpe de pui congelate și cozonac), supermarket din orașul Vaslui (carne de porc refrigerată, arpacaș), de la târgul săptămănal din Rădeni (apa minerală și băutura răcoritoare), din gospodăria unei bucătărese și din cea a preotului din comună (ouă de găină). Produsele enumerate mai sus au fost transportate cu mașina personală, carnea fiind depozitată ulterior, până la data prelucrării, în lada frigorifică și în ziua prelucrării decongelată în frigiderul din casa praznicală. Din ancheta epidemiologică realizata de catre DSP reiese că alimentul incriminat ar putea fi ciorba de perișoare, a declarat directorul DSVSA Vaslui Mihai Ponea.

Potrivit acestuia, condițiile de igienă din gospodăria primei familii au fost necorespunzătoare (spațiul de preparare, condiții de depozitare materii prime și produs finit- improprii, prezență dăunători, vase de bucătărie, suprafețe de lucru și ustensile degradate, etc). 

Condițiile de igienă din casa praznicală unde a doua familie a preparat si organizat praznicul, au fost în general corespunzătoare. Condițiile de transport materii prime în ambalaj de uz alimentar și/sau vrac în sacoșe de plastic,au fost improprii, cu autoturism personal, neautorizat pentru transport alimente, la temperatură ambientală și în timp necorespunzător (cel puțin 3 ore de la achiziție). 

     

Toate persoanele internate sunt stabile cu semne medii de boala, dar sunt tinuti sub supraveghere in spital.

”Pentru combaterea efectelor temperaturilor ridicate asupra sănătăţii publice,si pentru prevenirea eventualelor toxiinfectii alimentare care pot pune in pericol sanatatea consumatorilor, pe fondul cazurilor de  toxiinfectii alimentare aparute in ultimul timp  ,  am dipus aplicarea, la nivel judetean , a unor măsuri şi iniţierea unor tematici de control care au ca obiectiv siguranţa alimentară a consumatorilor. Inspectorii DSVSA Vaslui vor verifica modul în care operatorii economici din sectorul de alimentatie publica respectă aceste măsuri şi nu pun în pericol sănătatea cetăţenilor” a mai declarat dr. Mihai Ponea, director executiv al DSVSA Vaslui.

​De asemenea DSVSA atrage atentia cetatenilor care organizeaza mese festive, onomastici, praznice ca, în această perioadă cu temperaturi ridicate, să acorde o mai mare atenţie modului în care păstrează sau prepară alimentele şi locurilor de unde le achiziţionează. 

În sezonul cald creşte riscul alterării alimentelor şi implicit al apariţiei de toxiinfecţii alimentare şi de aceea este bine ca cetăţenii să respecte câteva măsuri simple, dar foarte eficiente:

•Să cumpere produse alimentare numai din locuri sau spaţii înregistrate sanitar veterinar  pentru că le oferă garanţia unor produse controlate sanitar veterinar şi pentru siguranţa alimentelor şi care sunt depozitate în condiţii corespunzătoare de temperatură.

•Odată cumpărate, produsele să fie ţinute o perioadă cât mai scurtă la temperatura ambientala si/sau la temperaturacamerei.

•Alimentele care urmează a fi depozitate în frigider, să fie ambalate separat şi menţinute la temperaturile şi pentru perioda menţionată pe ambalaj. Alimentele gătite nu se păstrează în recipiente fără capac.

•Produsele care au fost decongelate nu se recongelează pentru fi preparate sau consumate ulterior

Îndepărtaţi alimentele alterate! Sunt o sursă de contaminare pentru celelalte alimente.

•Spălaţi bine fructele şi legumele înainte de a le depozita în frigider• CITITI CU ATENTIE ETICHETELE PRODUSELOR ! VERIFICATI TERMENUL DE VALABILITATE !

La nivelul DSVSA Vaslui este instituit serviciul de permanenta unde se pot face sesizari si reclamatii de catre consumatori in cazul ca depisteaza  neconformitati – tel 0235421121, fax 0235421278 e-mail: office-vaslui@ansvsa.ro  al DSVSA Vaslui.

Populare

Stiri din categoria: Știri Vaslui Știri Est – portalul tău de știri din Moldova, Vaslui, Botoșani, Iași, Suceava, Bacău, Neamț. Ziar online de știri locale și regionale.