StiriEst
Primul spital privat din judet, sfintit de episcopul Ignatie. “Fiecare dintre angajatii de aici, a plans cel putin odata”

Atunci când vindecarea nu mai este posibilă, cei aflaţi în suferinţă şi familiile lor au dreptul la susţinere şi la îngrijire specializată. Mii de persoane din judetul Vaslui sunt afectate, direct sau prin persoanele apropiate, de cancer sau de alte boli incurabile. Aproape orice medic este nevoit, la un moment dat, să ofere paliaţie, dar, date fiind particularităţile acestor bolnavi, spitalul nu este întotdeauna cea mai bună soluţie pentru acordarea acestor îngrijiri. Bolnavii aflaţi în stadii terminale au nevoi speciale. Exact la acest lucru s-au gandit si sotii Radu atunci cand si-au luat inima in dinti si au decis sa faca ceva pentru cei greu incercati. Au inceput sa investeasca in sistemul privat medical in urma cu 12 ani. Usor, usor a fost cladita Clinica Recumed. Astazi aici lucreaza zeci de medici specialisti. Lupta nu a fost deloc usoara, iar piedici au intalnit la tot pasul.
Primul spital privat din judet
In cele din urma sotii Radu si-au spus ca este nevoie de mai mult, avand in vedere ca numarul oamenilor aflati in suferinta este tot mai mare de la un an la altul. Visul lor a devenit realitate. Primul spital privat de oncologie şi îngrijiri paliative din judeţul Vaslui a fost inaugurat, joi, în prezenţa autorităţilor locale şi judeţene. Spitalul are 14 paturi pentru internări de zi – oncologie şi 18 paturi pentru îngrijiri paliative, investiţia totală ridicându-se la peste un milion de euro. Aici lucreaza cativa dintre puținii specialiști din țară care se ocupă de bolnavii chinuiti de cancer. Fac această meserie cu drag, iar pacienții și colegii au devenit pentru ei o familie. Cu halatele imaculate și mereu atenti la nevoile bolnavilor, angajatii Spitalului Recumed impresionează prin simplitate și prestanță. Pentru Dana si Marian Radu, Spitalul Recumed a devenit a doua casa. Au grija ca bolnavilor sa nu le lipseasca nimic si le fac acestora toate poftele. Zilele de suprasolicitare se văd pe chipul lor pe care se citește oboseala. Este de ajuns un zambet de la pacienti ca sa isi incarce bateriile si sa mearga mai departe.
“Acesta este singurul spital pe paliaţie, o zonă care este foarte slab acoperită şi care trebuie extinsă, deoarece oamenii au nevoie de astfel de servicii. M-am întâlnit cu oamenii care au construit acest spital şi nu am făcut altceva decât ceea ce trebuie să facă un conducător al comunităţii, adică să-i îndrume, să-i sprijine şi să le dea curaj să meargă mai departe în momentele în care se gândeau să renunţe, în momentele de cumpănă, de îndoieli. Îi voi susţine în continuare, pentru că mai au proiecte şi trebuie să întregim această pleiadă a serviciilor medicale zona noastră”, a declarat primarul municipiului Vaslui, Vasile Pavăl. Edilul-şef a afirmat că în perioada următoare primăria va construi un spital de îngrijiri paliative.
Directorul medical al noului spital, Vladimir Poroch, care deţine şi funcţia de vicepreşedinte al Asociaţiei Naţionale de Îngrijiri Paliative, a mulţumit autorităţilor pentru sprijin şi a vorbit despre necesitatea extinderii sectorului de îngrijiri paliative, acoperit în ţara noastră doar în proporţie de 10%.
‘Mă bucură foarte mult interesul autorităţilor locale pentru dezvoltarea acestui pilon. (…) Toată lumea ştie că în îngrijirea paliativă abordarea este de tip holistic. Ne interesează atât planul fizic, dar în aceeaşi măsură planul social, psiho-emoţional şi spiritual al nevoilor acestor pacienţi care sunt îngrijiţi aici şi sunt îngrijiţi bine, mulţumită corpului medical din acest spital. Avem privilegiul nu atât să ne urmăm o profesie, cât să ne îndeplinim şi o misiune umană, aceea de a-i ajuta pe cei aflaţi în nevoie’, a spus Vladimir Poroch.
Bolnavii de cancer au primit o mangaiere de la Preasfintitul Ignatie
Slujba de sfinţire a noii unităţi medicale a fost oficiată de un sobor de preoţi în frunte cu episcopul Huşilor, Ignatie. Acesta a vorbit despre misiunea cadrelor medicale şi a subliniat că este important ca oamenii să se poarte şi în restul timpului cu aceeaşi grijă cu care se comportă în preajma unui bolnav, amintind că apropierea de credinţă nu trebuie să existe doar în momentele de boală. Preasfintitul Ignatie a stat de vorba cu fiecare bolnav in parte. I-a binecuvantat pe toti si le-a oferit iconite. “Mă gândesc la cât sunt de dedicaţi aceşti doctori fără de arginţi. (…) Din nefericire, am întâlnit situaţii excepţionale, nu curente, în care, mergând prin spitalele noastre, m-a dezamăgit comportamentul medicilor sau al asistenţilor, care nu se raportează întotdeauna cu deschidere şi cu dragoste la cei aflaţi în suferinţă, pentru că jumătate din vindecarea unui bolnav cere la modul imperios grijă din partea cadrului medical. Aici este un spital de îngrijiri paliative. Ar trebui să luăm aminte cum ne comportăm faţă de cineva despre care aflăm că este bolnav de o boală incurabilă. Dintr-odată suntem foarte atenţi la gesturi, la vorbe, la felul în care interacţionăm cu persoana respectivă, cu atât mai mult dacă face parte din universul vieţii noastre. Suntem atenţi, grijulii, nu ne mai pierdem în tot ce este nesemnificativ şi ne urâţeşte pe noi, ca oameni. Să ne gândim că poate aşa ar trebui să ne comportăm mereu, şi nu doar când avem de-a face cu persoane bolnave”, a afirmat în predica sa episcopul Huşilor.
“Fiecare dintre angajatii de aici, a plans cel putin odata”
In spitalul de ingrijiri paliative isi gasesc alinarea bolnavii de cancer pentru care medicina nu mai are prea multe solutii. Primesc aici ingrijiri de la un personal specializat. Medici, psihologi si chiar preoti. Unii bolnavi sunt constienti ca nu se vor vindeca, dar cu toate astea, multi dintre ei nu vor sa se reintoarca in sanul familiei. Cei dragi nu ii inteleg. Aici gasesc alinare, sprijin si consiliere. Insa nu este usor, uneori nici pentru cadrele medicale. „Din punctul nostru de vedere nu este indicat ca o persoana sa ramana foarte mult la noi pentru ca, inevitabil, ne atasam. Pot sa spun ca fiecare dintre cei care lucreaza aici, a plans cel putin odata”, declara angajatii spitalului.
Sorin SAIZU
-
Știri Vasluicu 3 săptămâni in urma
Episcopia Hușilor condamnă ferm comportamentul preotului din Pușcași! A fost declanșată o anchetă
-
Știri Vasluicu 4 săptămâni in urma
Bătaie de joc liberală la Pribești: Primărița PNL „aranjează” drumurile cu lut și pietroaie, pe banii oamenilor- FOTO
-
Știri Vasluicu 3 săptămâni in urma
BOR, zguduit din temelii! Episcopul Onilă merge la închisoare, călugarul Jitaru scapă parțial, dar va sta 14 ani și 2 luni în închisoare!
-
Știri Vasluicu 3 săptămâni in urma
Ciupilan a pus cruce spitalului din Huși! Unitatea se închide!? Bolnavii mor cu zile, primarul pasează vina
-
Știri Vasluicu 4 săptămâni in urma
VIDEO: Hristos a înviat, dar siguranța copiilor a murit. Protopopul din Huși, acuzat că exploatează minori în numele Bisericii
-
Stiri Moldovacu 3 săptămâni in urma
Accident produs de o tânără din Vaslui. Un mort și o femeie mutilată, după o depășire criminală
-
Știri Vasluicu 3 săptămâni in urma
La Pușcași, mila o dau oamenii, nu biserica: Preotul cere taxă pentru înmormântarea unui amărât
-
Știri Vasluicu 3 săptămâni in urma
Justiție divină? Sentința finală în cazul lui Corneliu Onilă se dă chiar în ziua în care a murit fostul episcop Ioachim, cel chinuit de propriul succesor