Conecteaza-te cu noi

StiriEst

Zeci de caini pot fi omorati daca nu ii adopta nimeni FOTO

Publicat

in

Va invitam la Targul de adoptii organizat la Adapost Balteni duminica 29 septembrie la ora 11. Acesta este anuntul celor de la Asociatia “Sprijina cainii”. ONG -ul pentru protecția animalelor a anunțat pe Facebook că va fi nevoit să eutanasieze 47 de câini, în cazul în care patrupedele nu vor fi adoptate în termen de 18 zile. Anunțul a provocat multă indignare în rândul cetățenilor, care au reacționat virulent pe rețeaua socială. Iată doar o parte dintre ele:

Birsa Turism ProfEstetica Cursuri

– „Ziceați că nu omorâți câinii, că nu-i veți eutanasia. Sunteți niște criminali!”;

Fest Bijuterii Avis Coffee Shop

– „Li se citește tristețea-n ochi, sunt speriați și fără chef de viață. Trebuie găsite niște soluții se simtă fericiți”;

– „Legea nu obligă să eutanasiați. Găsiți soluții, în niciun caz eutanasiere!”;

– „Nu mai omorâți, criminalilor! Așa să aveți și voi soarta”;

– „Vă implor, salvați-i!”.

Legislația, motivul invocat de conducerea adăpostului

Ion Păun, vicepreședinte al Asociației „Sprijină Câinii” a declarat că organizația sa nu face decât să respecte legea: „Conform legii, câinii se capturează, se vaccinează, se deparazitează și sunt ținuți timp de 14 zile lucrătoare, plus 4 zile nelucrătoare, deci 18 zile cu totul. Dincolo de asta, noi le facem promovare, ca să fie adoptați. Noi avem câini și de o lună jumătate aici și tot nu am reușit să-i dăm. Noi am mers pe ideea că acești câini își vor găsi un stăpân. În aceste condiții, dacă ei nu sunt adoptați, sunt eutanasiați, conform legii. Legea 155/2002, e o Hotărâre de Guvern”.  

Ion Păun subliniază faptul că în lipsa locurilor, eutanasierea rămâne singura soluție, în condițiile în care patrupedele nu sunt adoptate, iar primăria nu prezintă deschidere pentru a investi în această direcție: „Noi avem un contract de capturat câinii din Bârlad. Am concesionat această activitate împreună cu adăpostul din Bârlad, care are 150 de locuri. O treime, conform legii, o alocăm către adopții la distanță. Au rămas 100 de locuri. Noi capturăm câini din data de 2 iulie și până acum am reușit să ținem un echilibru, pentru că s-au mai adoptat. Am reușit să ținem pasul. De două-trei săptămâni, adopțiile au fost foarte puține. Avem un target de 100 de câini pe care trebuie să-i luăm de pe străzile Bârladului. În condițiile în care nu mai avem unde să-i cazăm, trebuie să-i eutanasiem. În ceea ce privește suplimentarea locurilor, primăria nu este deschisă”.

Câinii, salvați de la moarte

Vicepreședintele ONG-ului a dezvăluit faptul că anunțul măsurii radicale a dat naștere unui val de reacții negative: „S-au agitat apele pe Facebook, primim fel de fel de telefoane, suntem făcuți ucigași. Până acum, nu am eutanasiat niciun câine. Sigur, dacă va trebui să recurgem la asta, o vom face, ca ultimă soluție, legală. Potrivit legii, eutanasierea o face tot organizațiile care se ocupă cu protecția animalelor. Nu un SRL, potrivit legii. Conform legii, după 18 zile, primăria trebuie să emită o decizie de eutanasiere, printr-un împuternicit al primarului. Se semnează o decizie, iar medicul veterinar purcede eutanasierea”, a completat Ion Păun.

sursa: evenimentul zilei

Populare

Stiri din categoria: StiriEst Știri Est – portalul tău de știri din Moldova, Vaslui, Botoșani, Iași, Suceava, Bacău, Neamț. Ziar online de știri locale și regionale.